ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Αποστασία: αποσκίρτηση από κάποια ομάδα. Αποστάτης: απαρνητής των ιδεών του. Αποστατώ: προσχωρώ σε άλλη ιδεολογική παράταξη (από+στατώ). Αυτές τις μέρες ακούμε τις λέξεις αυτές. Ας δούμε γεγονότα από παλιά στην Ελλάδα για το θέμα.

  1. 1.000.000 εργάτες σε απεργία, επί κυβερνήσεως ΕΡΕ. Φοβούμενη η ΕΡΕ την απεργία εφάρμοσε σχέδια πιο δραστικά από τα προηγούμενα κατά των δημοκρατικών πολιτών. 1) εξόντωση της Αριστεράς, 2) δημιουργία κόμματος Κέντρου, ώστε να είναι η εναλλακτική λύση αντί της Αριστεράς (ΕΔΑ), χωρίς να είναι σοβαρή απειλή στη δομή της εξουσίας. Ήταν τα σχέδια των Αμερικανών χωρίς διαφορά προγράμματος με την ΕΡΕ η Ένωση Κέντρου.
  2. Μπροστά σε αγώνες οι οικοδόμοι (α ρε πατέρα!!!) Γίνεται η πρώτη πανελλαδική απεργία αν και η ομοσπονδία ήταν στα χέρια της Δεξιάς. Γίνεται μάχη σκληρή με την Αστυνομία, ώσπου επιβάλλεται το 7ωρο, ενώ κερδήθηκαν και σημαντικά αιτήματα. Σύνθημα οι οικοδόμοι «ρίχνουν» τον Καραμανλή.
  3. Σχέδιο «Περικλής». Ήταν ένα εκλογικό πραξικόπημα με νοθεία – βία από την ΕΡΕ. Έτσι πέτυχαν την εξόντωση της ΕΔΑ, όχι όμως την εξόντωση του εργατικού κινήματος. Η αναγνώριση νοθείας – βίας θα αποτελέσει προδοσία της Δημοκρατίας και το πολίτευμα γίνεται Μοναρχία (Βασιλευομένη Δημοκρατία), ένας συντηρητικός σύμμαχος για τον αφανισμό της Αριστεράς. Η ΓΣΕΕ δυστυχώς βρίσκεται κάτω από τον κρατικό έλεγχο.
  4. 185 απεργίες γίνονται με 44% με πολιτικά αιτήματα και μετέχει και η αγροτιά. Ξεσηκώνεται το Ηράκλειο Κρήτης. Η αστική τάξη δεν υποχωρεί, σχηματίζει Κυβέρνηση με Πιπινέλη και Σ. Βενιζέλο, που τον διαγράφει ο Παπανδρέου.
  5. Εκλογές με Ένωση Κέντρου 42%, ΕΡΕ 39%, ΕΔΑ 14,5%.
  6. Ένωση Κέντρου 52,5%, ΕΡΕ 35%, ΕΔΑ 12%, με μια μη ειρηνική προεκλογική περίοδο και εκφοβισμό και με συνθήματα «κινδυνεύει» η δρχ. σου και η Κύπρος.

Έτσι η Ένωση Κέντρου έχει 62%. Τότε ο Ελληνικός Καπιταλισμός στηρίζει το χαμηλό μεροκάματο για επενδύσεις.

  1. Αναγκαστική παραίτηση Η. Παπανδρέου και το Παλάτι ορκίζει Κυβέρνηση με «αποστάτες» της Ένωσης και ΕΡΕ με πρώτο τον Μητσοτάκη. Πώς 1.000.000 από τα 2.500.000 της Αθήνας που δεν ήθελαν την Μοναρχία δεν ζήτησαν παραίτηση του Γλύξμπουργκ άξιο απορίας. Ήταν ο κόσμος αυτός μια ανεκμετάλλευτη δύναμη, οπότε μετά ανεβοκατέβαιναν Κυβερνήσεις.
  2. 1.600.000 απεργοί ανά την Ελλάδα και η ανακτορική κυβέρνηση Παρασκευόπουλου με στελέχη Μεταξικής δικτατορίας αναγκάζουν τον Α. Παπανδρέου και διαχωρίζεται από τον πατέρα του με 40-50 Βουλευτές, αλλά στηρίζει Κανελλόπουλο – Παπαληγούρα.

1967: Πρέπει να γίνουν εκλογές κι ενώ η Αριστερά φωνάζει πως υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος, οι ηγέτες της Κυβέρνησης πιάνονται στον ύπνο. Έρχεται η Χούντα και επιβάλλεται στρατιωτικό καθεστώς για 7,5 χρόνια στην Ελλάδα.

Έτσι είναι το χρονικό από 1958 έως 1974.