ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Υπ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε το 2015 να οργανώσει τη μάχη της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της κοινωνίας που κινδύνευαν με αφανισμό. Καλέστηκε να στήσει στα πόδια του το διαλυμένο κοινωνικό κράτος για όλους. Να ξανανοίξει, να στελεχώσει και να λειτουργήσει αποτελεσματικά τα Επαγγελματικά Λύκεια, που η Ν.Δ. και το Πα.Σο.Κ. είχαν κλείσει σε μια νύχτα, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές, να στηρίξει τα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια. Έτσι τώρα τα βιβλία και οι καθηγητές βρίσκονται στα σχολεία από την αρχή της σχολικής σεζόν (ήδη αποστέλλονται στα δημόσια σχολεία τα βιβλία για την επόμενη σχολική χρονιά), προσλήφθηκαν ψυχολόγοι, στα δημοτικά τα τμήματα έχουν το πολύ 22 παιδιά, ενώ ο θεσμός των ζεστών σχολικών γευμάτων επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα σχολεία. Επιπλέον επανήλθαν οι σχολικοί φύλακες ώστε τα παιδιά μας να αισθάνονται ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον.

Οι μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησαν το Πα.Σο.Κ. και η Ν.Δ. είχαν διαλύσει τη δημόσια υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δημιουργήσει δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας όπως τα ΤΟΜΥ, στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, να στηρίξει ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία τόσο με προσωπικό όσο και με μηχανήματα, να φροντίσει ώστε οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτά να εργάζονται με αξιοπρέπεια, διώχνοντας τους εργολάβους που καρπώνονταν το μεγαλύτερο ποσό των αμοιβών σε καθαριότητα και σίτιση. Έτσι καταφέραμε να εξοικονομήσουμε τεράστια ποσά που πλέον μένουν στα ταμεία των νοσοκομείων δημιουργώντας αποθεματικά, ώστε να μπορούν να προσλαμβάνονται επικουρικοί γιατροί, να υπάρχουν αναλώσιμα, να καλύπτονται αποτελεσματικά όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Και όλα αυτά έγιναν με συνετή και ταξικά στοχευμένη πολιτική εντός σκληρών μνημονιακών χρόνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να οργανώσει την κοινωνική πολιτική, όπου μια σειρά επιδομάτων (αναπηρικά, τέκνων, κ.λπ.) δίνονταν από δεκάδες διαφορετικά ταμεία χωρίς ομοιογένεια, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δημιουργήσαμε τα Κέντρα Κοινότητας στα οποία -και σε συντονισμό με τον ενιαίο φορέα πρόνοιας ΗΔΙΚΑ- ο πολίτης και ειδικότερα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αφενός ενημερώνονται για όλα τα επιδόματα που δικαιούνται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που τους παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας, και αφετέρου υποστηρίζονται και παρακολουθούνται με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να επανιδρύσει τον αγροτικό τομέα. Έτσι, οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις πληρώνονται για πρώτη φορά στην ώρα τους. Οι αγρότες μας έχουν αφορολόγητο 9.550 ευρώ στο πραγματικό εισόδημα, αφορολόγητες αποζημιώσεις και ενισχύσεις και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για την Πράσινη Ενίσχυση και τις συνδεδεμένες. Τα μέτρα αυτά βοήθησαν τους αγρότες μας να αντεπεξέλθουν στην αναγκαστική αύξηση του φορολογικού συντελεστή που προέκυψε μέσα από τις υποχρεώσεις του 3ου μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογικοί συντελεστές θα επανεξεταστούν, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και συνεχίσει την πολιτική των ελαφρύνσεων, που ξεκινήσαμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είχε να αντιμετωπίσει και τον γόρδιο δεσμό των χρεών που είχαν δημιουργηθεί στα χρόνια της κρίσης. Τα τεράστια χρέη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον νόμο με τον οποίο τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούσαν ακόμα και 2.000 ευρώ οδηγούνταν σε προσωποκράτηση.

Εν μέσω τεράστιων πιέσεων, καταφέραμε να θεσπίσουμε ρυθμίσεις που απεγκλωβίζουν τα νοικοκυριά, απεγκλωβίζουν επιχειρηματίες και επανεκκινούν την οικονομία. Έτσι, εντάξαμε σε ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης έως 120 δόσεις με διαγραφή 85% των προσαυξήσεων όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2018. Εάν τα χρέη έχουν δημιουργηθεί το 2018 αλλά δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί, θα μπορούν να ρυθμιστούν όταν αυτά βεβαιωθούν. Στη ρύθμιση υπάγονται και εργοδοτικές εισφορές με μείωση προσαυξήσεων 50%. Στη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία το καινοτόμο στοιχείο που περιλαμβάνεται είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής λόγω επαναϋπολογισμού της οφειλής του ασφαλισμένου από το 2002 έως το 2016 βάση του ετησίου εισοδήματος (ν. Κατρούγκαλου) και όχι με το παλαιό σύστημα των ετών ασφάλισης και ασφαλιστικών κλάσεων. Έτσι η βασική οφειλή των περισσότερων επαγγελματιών θα υπολογιστεί σε 160 ευρώ μηνιαίως αν αυτό θα προέκυπτε βάση της φορολογικής τους δήλωσης με το σύστημα που εφαρμόστηκε τα έτη 2017 και 2018. Στη συνέχεια εφαρμόζεται σύστημα δόσεων και κούρεμα προσαυξήσεων επί του νέου ποσού που προκύπτει. Ο επαναϋπολογισμός δεν είναι υποχρεωτικός αλλά εθελοντικός. Είναι όμως σημαντικό να πούμε πως με τις ρυθμίσεις αυτές απεγκλωβίζονται και περίπου 80.000 «εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι» οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (67 χρονών με συγκεκριμένα έτη ασφάλισης), δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να αιτηθούν σύνταξη, και μέσα από μια παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους και πάλι σε έως 120 δόσεις να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

Στην εφορία όλα τα φυσικά πρόσωπα (από την Παρασκευή 28 Ιουνίου η ρύθμιση επεκτάθηκε και για τις επιχειρήσεις) μπορούν να ρυθμίσουν χρέη που βεβαιώθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2018 σε έως 120 δόσεις με κλιμακωτή ρύθμιση και διαγραφή προσαυξήσεων ανάλογα με το εισόδημά τους και τον αριθμό των δόσεων. Ο οφειλέτης μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις). Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.

Και δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην πλατφόρμα για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, που αντικαθιστά τον ν. Κατσέλη, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου. Με βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας την άρση του φορολογικού απορρήτου, αλλά και του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών, η κρατική επιδότηση θα φτάνει έως και το 50% της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου, ενώ στα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία, το ύψος της επιδότησης καθορίστηκε ενιαία στο 30% της δόσης. Επίσης, προβλέπεται και η διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώωτης κατοικίας.

Τα παραπάνω, μαζί με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για την οριστική επίλυση του προβλήματος των δικαιούχων στεγαστικών δανείων με επιδότηση από τον ΟΕΚ, εντάσσονται σε έναν σύνολο ρυθμίσεων προκειμένου να νιώσει ανακούφιση και ασφάλεια η πλειοψηφία των δανειοληπτών που στην κρίση βρέθηκαν σε απόλυτη δυσκολία να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Είχαμε πει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν μόνον του στην κρίση και αυτό προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να κάνουμε.

Η Ελλάδα έστριψε το τιμόνι. Αργά αλλά σταθερά, με τη συνετή αλλά και συνεκτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε από τη δίνη των μνημονιακών πολιτικών, που είχαν οδηγήσει τους πολίτες της στην απελπισία και την παραίτηση, και επιτέλους αλλάζει σελίδα.

Οι πολίτες που «μάτωσαν» 5 χρόνια βλέπουν τους ρυθμούς ανάπτυξης να ανεβαίνουν, βλέπουν τα ποσοστά της ανεργίας να πέφτουν, βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις να αυξάνονται, όχι στον βαθμό που θα θέλαμε, αλλά αυξάνονται αντί να μειώνονται. Και ταυτόχρονα βλέπουν ότι όλο και περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις τους αλαφρώνουν από τα βάρη του παρελθόντος ώστε να μπορούν πια να αναπνεύσουν και να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους, τα παιδιά τους, τις επιχειρήσεις τους. Και βλέπουν ότι αυτή η Κυβέρνηση τούς έβγαλε από τα μνημόνια, αυτή η κυβέρνηση φρόντισε για την ευημερία του τόπου και όχι για να γεμίσει τις τσέπες των στελεχών και των κολλητών της, αυτή η κυβέρνηση ξεχρέωσε εκεί που οι προηγούμενες χρέωναν (και χρωστάνε ακόμη). Αυτή η Κυβέρνηση συνεχίζει να έχει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε αυτούς που δημιούργησαν σκάνδαλα στα εξοπλιστικά, στην υγεία (NOVARTIS), στα μεγάλα έργα και στην Ολυμπιάδα.

Αυτή η Κυβέρνηση έκανε πράξη όλα όσα δεσμεύτηκε ότι θα κάνει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Και δεσμεύεται να συνεχίσει το πρόγραμμα που θα αφορά τους πολλούς και θα αφαιρεί βάρη από τις πλάτες όλο και ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να γκρεμιστεί το κοινωνικό κράτος που με τόση δουλειά φτιάχτηκε, ένα κοινωνικό κράτος στα πρότυπα των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών μοντέλων, ένα κοινωνικό κράτος εχέγγυο για την ευημερία όλων μας.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στις πολιτικές που την χρεοκόπησαν. Δεν πρέπει να αφήσουμε το πολιτικό προσωπικό που μας οδήγησε στον εφιάλτη των μνημονίων να μας ξαναοδηγήσει εκεί.