ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

 

  • Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση των παρατάξεων που θα δεχτούν να συμμετέχουν στη διοίκηση
  • Γιατί η μέχρι στιγμής εκφρασμένη άρνηση συμμετοχής στη διοίκηση από τις «μεγάλες» παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κόντρα στη λογική του «Κλεισθένη», ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου

 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ανήκουν πλέον στο παρελθόν, με τους πολίτες να έχουν επιλέξει Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους για την περίοδο 2019-2023. Το χρονικό διάστημα που διανύουμε, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, έχει μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τότε θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι αιρετοί και φυσικά οι νέες διοικήσεις, όπου βέβαια έχουν υπάρξει αλλαγές.

Στο Δήμο Δράμας μεταβατική περίοδος όσον αφορά τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή δεν υπάρχει, καθώς οι δημότες επέλεξαν, στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου, τον κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» να συνεχίσουν στο τιμόνι του Δήμου και για τα επόμενα 4 χρόνια. Όμως, όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό της νέας διοίκησης υπάρχουν αρκετές ανακατατάξεις. Κατ’ αρχήν λόγω «Κλεισθένη» και εφαρμογής της απλής αναλογικής υπάρχουν νέα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των μελών της συμπολίτευσης. Έτσι, η νέα διοίκηση στο Δήμο Δράμας θα αριθμεί 11 Δημοτικούς Συμβούλους σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τις προηγούμενες εκλογές, όταν ο νικητής αυτών, λόγω μπόνους, εξέλεγε συνολικά 20 Δημοτικούς Συμβούλους.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη νέα Δημοτική Αρχή, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανανέωσης, καθώς μόνο 5 εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι κατάφεραν να επανεκλεγούν και για την επόμενη περίοδο. Ο λόγος για τους κ.κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, Τάσο Χατζηγιάννη, Αλέξανδρο Παναγιωτίδη, Γιάννη Καψημάλη και Γιώργο Δεμερτζή. Με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, όντας μέλος του νυν Δημοτικού Συμβουλίου, είναι και ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο οποίος την προηγούμενη φορά είχε εκλεγεί με διαφορετική δημοτική παράταξη. Εμπειρία όσον αφορά τη διοίκηση, αλλά σαφώς σε μικρότερο επίπεδο, έχουν και οι κ.κ. Χρήστος Κυριακίδης και Ανέστης Δερματίδης, οι οποίοι είναι Πρόεδροι σε Κοινότητες του Δήμου, το Μικροχώρτι και τη Δράμα αντίστοιχα. Τέλος, νέοι όσον αφορά την άσκηση διοίκησης στο Δήμο είναι ο κ. Μιχάλης Τάσσου, η κ. Αναστασία Τόλιου – Δάντζερα και ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης.

Από εκεί και πέρα, καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά την επόμενη διοίκηση στο Δήμο Δράμας θα είναι η στάση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ως γνωστόν, ο «Κλεισθένης» επιτρέπει τη σύμπραξη παρατάξεων και την άσκηση διοίκησης, μέσω θέσεων ευθύνης, και από Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης. Η ήδη εκπεφρασμένη βούληση των παρατάξεων με μεγάλο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων (από 8) στο νέο όργανο του Δήμου, της «πόλης+ζωής» και του «Project Δράμα 2020», δια δηλώσεων των επικεφαλής τους, είναι να συμβάλλουν σε ό,τι θεωρούν σωστό, χωρίς όμως να μετέχουν στην άσκηση διοίκησης. Λόγω θέσεων αρχής, είναι βέβαιο ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Όσον αφορά τις παρατάξεις «Δράμα Πρωταγωνίστρια» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Προοπτική για τη Δράμα», μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο για τη στάση που θα τηρήσουν.

Πάντως, η διαφαινόμενη άρνηση των μεγαλύτερων (σε αριθμό Δημοτικών Συμβούλων) παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν ενεργά στην άσκηση διοίκησης, κόντρα στη λογική του «Κλεισθένη», φαίνεται ότι μπορεί να προξενήσει προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου. Πέρα από τη δημιουργία πλειοψηφίας εντός Δημοτικού Συμβουλίου για να ψηφιστεί ένα θέμα, όπου αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί η απαιτούμενη κουλτούρα συνεργασίας, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, έτσι ώστε να επικρατεί η «χρυσή τομή», υπάρχει και η άσκηση διοίκησης σε καθημερινό επίπεδο, η οποία επιτυγχάνονταν, κατά τα ειωθότα, από τους Δημοτικούς Συμβούλους που κατείχαν θέση ευθύνης. Και η μέχρι στιγμής διαφαινόμενη άρνηση παρατάξεων να συμμετέχουν στη διοίκηση στερεί από το Δήμο και κατ’ επέκταση από τους δημότες αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και συνεισφέρει με τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του και τη διάθεση για προσφορά σε θέσεις ευθύνης του Δήμου.

Στο Δήμο Δράμας οι θέσεις αυτές μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 11. Αναλυτικά, οι Αντιδήμαρχοι μπορεί να είναι έως 6, ενώ σε αυτούς προστίθενται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Πρόεδροι των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου (ΔΕΥΑΔ, ΔΕΚΠΟΤΑ, Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Νομικό Πρόσωπο). Πάντως, διαχρονικά οι βασικές Αντιδημαρχίες αφορούν τις Οικονομικές και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ενώ τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει προστεθεί και αυτή των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Από αυτά τα δεδομένα, αν καμία άλλη παράταξη δεν δεχτεί να αναλάβει θέση ευθύνης στη διοίκηση, τότε για τους 11 εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής αντιστοιχούν 11 θέσεις!!! Βέβαια αυτό εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να συμβεί, καθώς εκτός του ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πληρωθούν και οι 6 θέσεις Αντιδημάρχων, επιπλέον είθισται οι πρωτοεισελθόντες στη διοίκηση να περνούν ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής πριν αναλάβουν καθήκοντα (αν και βέβαια έχουν υπάρξει εξαιρέσεις για αυτό στο παρελθόν).

Με βάση τις θέσεις που κατέχουν ή κατείχαν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για τη νέα περίοδο (και εφόσον καμία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν δεχτεί να συμμετέχει στη νέα διοίκηση), ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν διάφορα σενάρια, αν και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το σχήμα της νέας διοίκησης του Δήμου είναι φυσικά ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ο οποίος αναμένεται να σταθμίσει όλα τα δεδομένα όσον αφορά τους συμμετέχοντες στη διοίκηση και εν συνεχεία να προχωρήσει στο σχεδιασμό για την ανάθεση θέσεων σε Δημοτικούς Συμβούλους.

Ο κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, κατά την τρέχουσα θητεία, έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τις Κοινότητες του Δήμου, ενώ τώρα είναι Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών. Πρόκειται για τομείς που ενδεχομένως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εκ νέου.

Ο κ. Τάσος Χατζηγιάννης είναι Πρόεδρος στη ΔΕΥΑΔ και Εντεταλμένος Σύμβουλος για την καθαριότητα και θα μπορούσε να συνεχίσει να αξιοποιείται στους ίδιους τομείς.

Ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης είναι Πρόεδρος στο Νομικό Πρόσωπο και ενδεχομένως να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση και μετά από την 1η Σεπτεμβρίου. Βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα να αναλάβει κάποιον άλλο ρόλο, σε θέση Αντιδημάρχου, έτσι ώστε κάποιο από τα νέα πρόσωπα να αξιοποιηθεί στο Νομικό Πρόσωπο. (Βέβαια αν υπάρξει ενδιαφέρον συμμετοχής και άλλης παράταξης στη διοίκηση, ενδεχομένως ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου να προέρχεται από αυτήν).

Ο κ. Γιάννης Καψημάλης στο παρελθόν έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, ενώ τώρα ασκεί τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Αθλητισμού. Ίσως να συνεχίσει στον ίδιο τομέα, αν και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας (Πολιτικός Μηχανικός) ενδεχομένως να εμπλακεί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ως Αντιδήμαρχος.

Από τους εν ενεργεία Δημοτικούς Συμβούλους, ο κ. Γιώργος Δεμερτζής ανέλαβε καθήκοντα πριν από μικρό χρονικό διάστημα, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα κ. Αριστείδη Μωυσιάδη. Άμεσα, του ανατέθηκαν από τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο καθήκοντα Εντεταλμένου Συμβούλου Κοινωνικών Υπηρεσιών και δεν είναι διόλου απίθανο και στο νέο οργανόγραμμα της διοίκησης να είναι υπεύθυνος ως Αντιδήμαρχος για τον ίδιο τομέα.

Όσον αφορά τα νέα μέλη της διοίκησης, ξεχωριστή περίπτωση είναι ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης. Πρόκειται για το Δημοτικό Σύμβουλο με το μεγαλύτερο αριθμό θητειών και για αυτό θα ήταν μεγάλη έκπληξη να μην προταθεί για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι προερχόμενοι από το χώρο των Κοινοτήτων, κ.κ. Χρήστος Κυριακίδης και Ανέστης Δερματίδης, ενδεχομένως να αξιοποιηθούν σε θέση ευθύνης για το σύνολο των Κοινοτήτων του Δήμου.

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Τάσσου και η κ. Αναστασία Τόλιου – Δάντζερα και ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης εκτιμάται ότι και αυτοί θα αξιοποιηθούν σε θέσεις ευθύνης.

Για τον κ. Τάσσου (δικηγόρο στο επάγγελμα), θα ήταν έκπληξη να μην του ανατεθούν καθήκοντα, καθώς, άλλωστε, ο ίδιος βρέθηκε και σε υψηλή θέση επιλογής από τους Δραμινούς πολίτες.

Επίσης, η κ. Αναστασία Τόλιου, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στα οικονομικά, ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβάλλει και αυτή σημαντικά, ενώ παράλληλα θα σηματοδοτούσε την ανανέωση και την νέα αισθητική που προσδίδει η παρουσία της στο Δήμο και εν προκειμένω στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο από πλευράς διοίκησης.

Όσον αφορά την ΔΕΚΠΟΤΑ, εφόσον προχωρήσουν οι διεργασίες συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με άλλες παρατάξεις, τότε δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί στη θέση του Προέδρου πρόσωπο από κάποια άλλη παράταξη.

Σίγουρα, το μεγάλο κενό, συνυπολογίζοντας και την επαγγελματική εμπειρία των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων της διοίκησης, φαίνεται να υπάρχει στη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου. Ο κ. Άγγελος Σολάκης, νυν Αντιδήμαρχος Οικονομικών, δεν επανεκλέχτηκε και μένει να φανεί πως θα πληρωθεί η θέση. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα αυτό να συμβεί από κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Κενό ενδεχομένως να υπάρχει και στον τομέα του Προγραμματισμού, καθώς ο νυν Εντεταλμένος Σύμβουλος (και Αντιδήμαρχος κατά το παρελθόν) κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης δεν επανεκλέχτηκε.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει την πλήρωση έως 6 θέσεων ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών, οπότε μέσα από αυτή τη διαδικασία ενδεχομένως να καλυφθούν τα όποια κενά προκύψουν από το στελεχιακό δυναμικό των αιρετών.