ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Θ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

 

 

  • «Κύριο μέλημά μας θα είναι να κάνουμε πολιτική για ενιαίο Δήμο, να δώσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, για τους δημότες και για τις επιμέρους περιοχές συνολικά»
  • «Έχουμε δοκιμαστεί και δεν είμαστε επισκέπτες και παροδικοί στο χώρο της αυτοδιοίκησης»
  • «Αυτή η Δημοτική Αρχή πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει επιτέλους τοπική ανάπτυξη και να δουν οι συνδημότες μας καλύτερες μέρες»
  • «Διαπιστώνουμε ότι μια Δημοτική Αρχή μετά από 9 ολόκληρα χρόνια δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε απλά καθημερινά έργα»
  • «Έχουμε τη θέληση να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στον τόπο μας και η εγγύηση σε αυτό είναι όλοι οι άνθρωποι που στηρίζουν και συμμετέχουν στον ελπιδοφόρο συνδυασμό μας»
  • «Έχουμε μελετημένο στοχοποιημένο πρόγραμμα, είμαστε γνώστες, δοκιμασμένοι και έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στους πολίτες και αυτό ισχύει για όλο το φάσμα των ανθρώπων που είναι στο συνδυασμό μας»
  • «Επιλέξαμε ανθρώπους επαγγελματικά επιτυχημένους, με κριτήριο, την ικανότητα, το ήθος τους και κυρίως την θέλησή τους για προσφορά στα κοινά του Δήμου»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Προσοτσάνης, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», πρώην Δήμαρχος Σιταγρών και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Αθανασιάδης αναφέρεται τόσο στη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με τον οποίον συνενώθηκαν οι Δήμοι Προσοτσάνης και Σιταγρών, όσο και σε αυτή του «Κλεισθένη». Παράλληλα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Προσοτσάνης αναφέρεται στις βασικές αρχές του προγράμματος της παράταξής του, αλλά και στα χαρακτηριστικά των στελεχών που απαρτίζουν το συνδυασμό του. Μιλώντας στην «Εργασία… συν», ο κ. Αθανασιάδης ασκεί κριτική στη νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου Προσοτσάνης, καλώντας τους δημότες του Δήμου Προσοτσάνης να στηρίξουν «την προσπάθειά μας στηρίζοντας έτσι το δικό σας μέλλον».

 

Ερ.: Κύριε Αθανασιάδη, για τρίτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος Προσοτσάνης. Τρίτη και… φαρμακερή;

Απ.: Κοιτάξτε για εμάς στο σύνολο και προσωπικά για εμένα, δεν υπάρχει η λογική πρώτης και δεύτερης φορά. Είμαστε μία ομάδα όλοι. Συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο, γιατί το κριτήριο της συμμετοχή μας είναι η γνώση μας από την πορεία μας στην αυτοδιοίκηση και στη κοινωνία, η πολύτιμη εμπειρία μας την οποία θέλουμε να διαθέσουμε προς όφελος των πολιτών του συγκεκριμένου Δήμου. Εμείς λέμε: όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και από το έργο που υλοποιήθηκε ή όχι στο Δήμο τα τελευταία εννέα χρόνια. Το έργο αυτό είναι πενιχρό και θα το εξηγήσω στη συνέχεια.

Προς το παρόν, θεωρώ ότι ό κόσμος μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει και πιστεύω ότι θα συμφωνήσει μαζί μας, ότι αυτή η Δημοτική Αρχή πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει επιτέλους τοπική ανάπτυξη και να δουν οι συνδημότες μας καλύτερες μέρες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε και είμαστε σε θέση με πρόγραμμα και αρχές να προσφέρουμε το καλύτερο για όλους χωρίς διακρίσεις.

 

Ερ.: Πώς κρίνετε το νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, όπως θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα με τον «Κλεισθένη»; Υπάρχει η ωριμότητα για συγκλίσεις, συνεργασία και σύνθεση δυνάμεων, στοιχεία που αποτελούν κυρίαρχα στη νομοθεσία για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο;

Απ.: Στην ερώτηση σας λοιπόν, να σας υπογραμμίσω ότι την ωριμότητα την φτιάχνουν οι άνθρωποι. Να σας τονίσω επίσης, ότι έχουμε δοκιμαστεί και δεν είμαστε επισκέπτες και παροδικοί στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Μπορούμε να δώσουμε το καλύτερο εάν έχουμε πολιτική βούληση. Από αυτήν εξαρτάται η ωριμότητα, οι πράξεις και τα έργα που θα ακολουθήσουν.

Η ωριμότητα είναι πρόκληση, είναι τεστ πολιτικής ευθύνης και ικανότητας να μπορούμε να δώσουμε το καλύτερο.

 

Ερ.: Πριν από τον «Κλεισθένη», η προηγούμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση επήλθε με τον «Καλλικράτη». Υπάρχει πλέον ενιαία συνείδηση στο Δήμο Προσοτσάνης, ο οποίος να σημειώσουμε ότι προήλθε από τη συνένωση δύο Δήμων, της Προσοτσάνης και των Σιταγρών, όπου διατελέσατε και Δήμαρχος;

Απ.: Ο νέος Δήμος Προσοτσάνης προήλθε από την συνένωση δύο πρώην Δήμων με τον «Καλλικράτη». Από τον παλαιό Δήμο Σιταγρών, όπου ήμουνα Δήμαρχος, και από τον παλαιό Δήμο Προσοτσάνης. Διαπιστώνω ότι μέχρι τώρα, δεν υφίσταται ενδοδημοτική συνείδηση. Συνείδηση-συνύπαρξη, δηλαδή, των δύο πρώην Δήμων σε ένα. Δεν υπάρχει στην πράξη και προκύπτει από τον άστοχο τρόπο με τον οποίο η απερχόμενη Δημοτική Αρχή διαχειρίστηκε την νέα κατάσταση της συνένωσης και με τον τρόπο λειτουργίας της.

Ο πρώην Δήμος Σιταγρών είναι παραμελημένος το ίδιο και τα χωριά. Τα χρησιμοποιούν μόνο σαν πολιτικά λάφυρα και με τον τρόπο αυτό διατήρησαν και αύξησαν τις ενδοδημοτικές ανισότητες. Εάν θέλουμε να κάνουμε λόγο περί νέου Καλλικρατικού συνενωμένου Δήμου, με νέα συνοχή, σύγκλιση επιπέδων και υποδομών, ματαιοπονούμε. Για να γίνω πιο παραστατικός, σας φέρνω το παράδειγμα της οδοποιίας και των συγκοινωνιών. Οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και για να μεταβεί κάποιος από το ένα δημοτικό διαμέρισμα στο άλλο αντιμετωπίζει δυσκολίες.

 

Ερ.: Ποιες είναι οι βασικές αρχές του προγράμματός σας, τις οποίες θα κληθείτε να υλοποιήσετε, εφόσον σας εμπιστευθούν οι συμπολίτες σας να διοικήσετε;

Απ.: Το μείζον σήμερα για κάθε συνετή Δημοτική Αρχή είναι η καθημερινότητα. Καθημερινότητα σημαίνει συνολικά, αντιμετώπιση και παρέμβαση σε οτιδήποτε απασχολεί τον πολίτη. Εμείς επιμένουμε σε αυτά, γνωρίζοντας το ανάγλυφο της περιοχής και την ανθρωπογεωγραφία, γνωρίζοντας από κοντά την παραγωγική δομή που είναι κυρίως η κτηνοτροφία και ο αγροτικός τομέας, γνωρίζοντας επίσης την πλούσια και μοναδική σε ορυκτό πλούτο περιοχή μας. Για τα δάση μας επίσης, λαμβάνουμε σοβαρά στο πρόγραμμα μας άμεσα μέτρα. Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας και του αγροτικού τομέα, όπως μικρά αλλά και χρήσιμα έργα υποδομής, που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής ανά μονάδα είδους προϊόντος, είτε φυτικού είτε ζωικού. Επίσης, με μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ασφαλτοστρώσεις, βελτίωση των αγροτικών οδών με αναδασμούς και με κάθε τι σχετικό με την υποδομή και ανάπτυξη του τομέα αυτού. Υπάρχουν πολλά, τα τονίζω επιγραμματικά -επιλεκτικά, και σε αυτά που θα δώσουμε προτεραιότητα επί της ουσίας για τους δημότες μας. Το πρόγραμμά μας είναι στοχοθετημένο, συγκεκριμένο για κάθε χώρο και τομέα της καθημερινότητας των συνδημοτών μας και είναι μελετημένο από έμπειρη ομάδα εργασίας και ειδικούς.

Να προσθέσω ακόμη ότι έχουμε αναξιοποίητες δυνατότητες. Θα δώσουμε παροχές και κίνητρα ώστε η κτηνοτροφία να γίνει βιώσιμη και να μην υπάρξει εγκατάλειψη της υπαίθρου. Το δίκτυο είναι εφικτό για νερό, διάνοιξη και πρόσβαση σε νέους δρόμους, έτσι ώστε η Προσοτσάνη να διαθέτει σύγχρονη κτηνοτροφική παραγωγική βάση ανάπτυξης της ευρύτερης παραγωγής.

Το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) Προσοτσάνης, επίσης, πρέπει και είναι απαραίτητο να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προωθώντας και διευκολύνοντας συνολικά την επιχειρηματικότητα της περιοχής.

Η οινοποιία, είναι γνωστό, αποτελεί κερδοφόρο παράγοντα και απαιτείται οργανωμένη προβολή των δυνατοτήτων της περιοχής μας ώστε να υπάρχει προσέλκυση επενδύσεων. Ευρύτερος στόχος μας λοιπόν, είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να σταματήσει η μετανάστευση των νέων μας, καταρτισμένων ή μη, και να παραμείνουν στον τόπο μας στηρίζοντας παράλληλα και τα νοικοκυριά τους.

Μία άλλη τομή στο πρόγραμμά μας, είναι το φυσικό αέριο. Σκοπεύουμε, εφόσον μας τιμήσουν οι συνδημότες μας με την ψήφο τους και μας εμπιστευτούν τον Δήμο, πρώτος εγώ από την θέση του Δημάρχου θα πράξω ότι είναι δυνατό για να αξιοποιηθεί αυτός ο πολύτιμός ενεργειακός πόρος για την ανάπτυξή του και την οικιακή του χρήση. Θέλουμε να επεκταθεί άμεσα το δίκτυο φυσικού αερίου στα δημοτικά διαμερίσματα Προσοτσάνης, Πετρούσας και Φωτολίβους και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κοινότητες, για ιδιωτική οικιακή χρήση. Επέκταση δικτύου σημαίνει, μείωση ενεργειακού κόστους.

 

Ερ.: Τι θεωρείτε πώς πρέπει να αλλάξει στο Δήμο Προσοτσάνης;

Απ.: Κύριο μέλημά μας θα είναι να κάνουμε πολιτική για ενιαίο Δήμο, να δώσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, για τους δημότες και για τις επιμέρους περιοχές συνολικά.

Τα χωριά να απολαμβάνουν όλα τα δημόσια παρεχόμενα αγαθά μιας σύγχρονης κοινωνίας. Και αυτό τονίζω έχει σχέση με την νοοτροπία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

 

Ερ.: Πώς κρίνετε την πορεία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου, όντας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Απ.: Στην παρούσα Δημοτική Αρχή δόθηκε η ευκαιρία να διοικήσει το Δήμο για εννέα συναπτά έτη και να δείξει τις τυχόν ικανότητες της. Κρίνοντας επί του αποτελέσματος, δεν έγινε τίποτα . Όχι μόνο δεν έγινε έργο, αλλά δεν συντήρησε ούτε αυτό που παρέλαβε. Δεν το θέτω αντιπολιτευτικά. Είναι θέμα των δημοτών και αφορά το μέλλον τους. Τους καλώ να κρίνουν και να αποφασίσουν πως θέλουν να αναπτυχθεί ο Δήμος στο μέλλον.

Εμείς, ως «ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ», δεν είμαστε μηδενιστές και δεν ισοπεδώνουμε τίποτα, αλλά όταν διαπιστώνουμε ότι μια Δημοτική Αρχή μετά από 9 ολόκληρα χρόνια δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε απλά καθημερινά έργα όπως να κλείσει τις λακκούβες των δρόμων, να αντικαταστήσει κάποια σπασμένα παγκάκια και να βελτιώσει τις δημόσιες τουαλέτες, τι να μηδενίσουμε; Η κατάσταση μιλά από μόνη της…

 

Ερ.: Πρόσφατα ανακοινώσατε ένα μέρος του ψηφοδελτίου σας. Με βάση ποια κριτήρια έχετε προχωρήσει στην επιλογή των συνεργατών σας;

Απ.: Κατ’ αρχήν έγινε μια πρόσκληση και κατόπιν μια επιλογή από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Γνωρίζοντας καλά την ανθρωπογεωγραφία των δύο τέως Δήμων επιλέξαμε ανθρώπους επαγγελματικά επιτυχημένους, με κριτήριο, την ικανότητα, το ήθος τους και κυρίως την θέλησή τους για προσφορά στα κοινά του Δήμου.

 

Ερ.: Αν θα έπρεπε να πείσετε έναν συμπολίτη σας να επιλέξει το συνδυασμό «Δύναμη Δημιουργίας», του οποίου ηγείστε, τι θα του λέγατε;

Απ.: Έχουμε μελετημένο στοχοποιημένο πρόγραμμα, είμαστε γνώστες, δοκιμασμένοι και έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στους πολίτες και αυτό ισχύει για όλο το φάσμα των ανθρώπων που είναι στο συνδυασμό μας. Είναι όλοι επιτυχημένοι στον εργασιακό τους τομέα και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τα μέγιστα για την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας, στο σύνολο του Δήμου Προσοτσάνης.

 

Ερ.: Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμά σας προς του πολίτες του Δήμου Προσοτσάνης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον προσεχή Μάιο;

Αγαπητοί δημότισσες και δημότες. Έχουμε τη θέληση να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στον τόπο μας και η εγγύηση σε αυτό είναι όλοι οι άνθρωποι που στηρίζουν και συμμετέχουν στον ελπιδοφόρο συνδυασμό μας. Μαζί με καταξιωμένους συμβούλους και με κοινό όραμα που εκφράζει εσάς, σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας στηρίζοντας έτσι το δικό σας μέλλον.