ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Αναμφίβολα ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα. Εκσυγχρόνισε τη χώρα. Χρημάτισε επτά φορές Πρωθυπουργός. Κυβέρνησε για δέκα χρόνια. Και στις εκλογές του 1895 δεν εκλέχθηκε. Την έδρα κέρδισε ο Μιλτιάδης Γουλιμής. Και ο Τρικούπης είπε τότε την περίφημη φράση: «Ανθ’ ημών Γουλιμής!!!».

Ο οποίος Γουλιμής ειρήσθω εν παρόδω, που λέμε και οι νομικοί, δεν ήταν κάνας τυχαίος. Ήταν δικηγόρος στο Μεσολόγγι. Με σπουδές στο Παρίσι. Γιος Βουλευτή. Απόγονος αρματολών. Είχε ήδη εκλεγεί δύο φορές Βουλευτής με το κόμμα του Τρικούπη. Στις εκλογές του 1895 όμως είχε μεταπηδήσει στους Δηλιγιαννικούς. Και πήρε την έδρα από τον πρώην Αρχηγό του!!!

Στις Ευρωεκλογές του 2023 εκλέχθηκε με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η κυρία Γαλάτεια Αλεξανδράκη. Γαλάτω για τους συγχωριανούς και φίλους της. Εβδομήντα έξι ετών και ήδη συνταξιούχος. Που ήταν κτηνοτρόφος στα νιάτα της στο Κουφόβουνο του Έβρου. Και μετά είχε κρεοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη.

Έ και; Σόρι δεν έχω τίποτε με τους 76plus. Εδώ ο φίλος μου ο Γλέζος είχε εκλεγεί Ευρωβουλευτής στα 92 του. Ούτε βέβαια με τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες έχω κάτι. Αλίμονο. Αγροτόπαιδο ήμουν. Τα λασποχώραφα του χωριού μου πότιζα με ιδρώτα. Ασκούμενος δικηγόρος πήγαινα ακόμη στη λαϊκή να πουλήσω κρεμμύδια. Έτσι σπούδασα και άνοιξα γραφείο.

Ε τότε; Τι έγινε που εκλέχθηκε η κυρία Αλεξανδράτου; Όχι σόρι, αδίκως με αποπαίρνετε. Με γεια της και με χαρά της. Απλά είναι πως δεν την ήξερε κανείς. Ούτε και η ίδια ασχολούνταν ποτέ με την πολιτική και τα κοινά. Ούτε ήθελε να είναι υποψήφια. Ούτε και να εκλεγεί. Όπως είπε και η ίδια, μπήκε για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο και με υποψήφιο και δη κτηνοτρόφο από τον ακριτικό Έβρο.

Και τι να κάνουμε τώρα; Ο λαός την τίμησε. Και μάλιστα με πάνω από 50.000 ψήφους. Περισσότερους από όσους πήραν μαζί οι δύο πρώτοι της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Στέλιος Κούλογλου. Και ο έτερος Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου, ο Εμμανουήλ Φράγκος πήρε παραπάνω από 100.000 ψήφους. Περισσότερους από όλους τους υποψήφιους της Νέας Αριστεράς. Και τι έκαναν άλλωστε οι της Νέας Αριστεράς για να ψηφιστούν; Ποιος τους ήξερε; Τι θα πρόσφεραν στη χώρα ως Ευρωβουλευτές;

Η αλήθεια βέβαια είναι πως η εκλογή της κυρίας Γαλάτειας Αλεξανδράκη ήταν έκπληξη. Ουδείς το περίμενε. Ούτε η ίδια. Ούτε το κόμμα της. Δεν εκτύπωσε και δεν μοίρασε φυλλάδια. Δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη. Δεν είχε ιστοσελίδα και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και όλο το Πανελλήνιο αναρωτιούνταν ποια είναι η νεοεκλεγείσα. Και σχολίαζαν ότι θα παραιτηθεί. Δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά της. Να πηγαινοέρχεται κάθε εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Και η πρωτιά και του έτερου υποψήφιου επίσης ήταν έκπληξη. Οκ, αυτός είναι νέος, γράφει στο γυαλί και είχε ήδη μια θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά και πάλι, πάνω από 100.000 ψήφοι; Διάφοροι κακεντρεχείς έγραψαν πως δήθεν οι εκλογείς τον μπέρδεψαν με τον στρατηγό Φράγκο. Άλλοι πάλι έγραψαν για την κυρία Γαλάτω πως την ψήφισαν γιατί ήταν πρώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης, μιας και το επίθετό της αρχίζει από Α.

Δηλαδή τι θέλουν να μας πούνε. Πως πολλοί ψηφίζουν έτσι. Με τέτοια κριτήρια. Όχι δα. Αυτά τα λένε από κακία και ζήλια. Τα διαδίδουν όσοι ξόδεψαν πολλά, έκαναν τα πάντα, είχαν την ψευδαίσθηση πως είναι αναγνωρίσιμοι και χρήσιμοι για την κοινωνία και τη χώρα και ο λαός τους έστειλε στα αζήτητα.

Τους διέψευσε τελικά όλους η κυρία Γαλάτεια. Όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά σηκώνει το βαρύ φορτίο και ασκεί πλήρως τα καθήκοντά της. Συμμετέχει σε πλήθος επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Στην Επιτροπή Αναφορών. Στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη. Στην αντίστοιχη για τις σχέσεις με την Ινδία. Στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ίσης εκπροσώπησης ΟΚΑΚΕ – Ε.Ε. Στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Αφρικής – Ε.Ε. Είναι Αναπληρώτρια στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Ομολογώ πως δεν το περίμενα. Ο φίλος μου ο Γλέζος δεν άντεξε. Εκλέχθηκε το 2014 και την επόμενη χρονιά το 2015 παραιτήθηκε. Η κυρία Γαλάτεια φαίνεται πως θα εξαντλήσει τη θητεία της. Εκπροσωπώντας επάξια τον κ. Βελλόπουλο και την Ελληνική Λύση, τον λαό και τη χώρα.

Δεν ξέρω αν οι Σακελλαρίδης και Κούλογλου θα τα κατάφερναν καλύτερα…

Υ.Γ. Ο Γουλιμής καταγράφηκε με «αρνητικό πρόσημο». Η ιστορία τον αδίκησε. Γιατί δεν ήταν τυχαίος. Βεβαίως δεν μπορεί να συγκριθεί με το τεράστιο μέγεθος του Τρικούπη. Και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μετά την εκλογή του, δήλωσε πρόθυμος να παραιτηθεί υπέρ του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο οποίος βεβαίως δεν το αποδέχθηκε. Δεν νομίζω ότι σήμερα θα βρίσκαμε κάποιον Γουλιμή στην Ελληνική πολιτική σκηνή.