Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής του κόμματος κ. Παύλος Πολάκης. Ο κ. Πολάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπου συναντήθηκε με τοπικά στελέχη του κόμματος, καθώς και με γιατρούς. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, ενώ παρακολούθησε τον ευρωπαϊκό αγώνα χάντμπολ του Bianco Monte Δράμα 1986 στο «Δ. Κραχτίδης».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δράμα, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Πολάκης μετέφερε το μήνυμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ και την επικείμενη εκλογική διαδικασία, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός του, εφόσον επιλεγεί στη θέση του Προέδρου.
Συγκεκριμένα ο κ. Πολάκης σημείωσε: «Είμαστε σε μια δύσκολη φάση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω όμως ότι όλα θα τελειώσουν στις 24 Νοεμβρίου, την ημέρα της εκλογής του νέου Προέδρου. Από την αρχή εγώ λέω ότι θέλουν να συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι και ο κόσμος, οι φίλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασίσουν ποια πολιτική γραμμή θέλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Γιατί ουσιαστικά έχουμε, όπως λέω τις τελευταίες ημέρες, μπροστά μας ένα τρίστρατο».
Όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης, «ο πρώτος δρόμος είναι αυτός που οδηγεί σε ένα ΣΥΡΙΖΑ του 5% που θα ασχολείται με τα δικαιώματα. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό μπορεί να κάνει. Αυτό απέδειξε ένα χρόνο ότι μπορεί να κάνει και θέλει να κάνει, μόνο που αυτό δεν αφορά ην πλειοψηφία της κοινωνίας. Ο δεύτερος δρόμος είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα του 6, 7, 8% που θα είναι ένα παρακολούθημα μιας πιθανής κεντροαριστερής συνεργασίας, μιας ελεγχόμενης από το σύστημα εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης απέναντι στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτοί οι δύο δρόμοι εμένα δεν με αφορούν. Εμένα με αφορά ένας ΣΥΡΙΖΑ δυνατός, μεγάλος, κορμός, ψυχή της δημοκρατικής προοδευτικής αριστερής παράταξης της χώρας μας, ο οποίος θα γίνει μια αξιοπρεπής και αποτελεσματική αντιπολίτευση σήμερα και μια εν δυνάμει κυβερνώσα δύναμη αύριο, είτε αυτοδύναμη είτε σε συνεργασία, αλλά με ξεκάθαρες γραμμές και προγραμματικές θέσεις συνεργασίας».
Στη συνέχεια ο κ. Πολάκης μίλησε για τους έξι προγραμματικούς πυλώνες που κατέθεσε εξ αρχής στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του. Όπως είπε, πρόκειται για «ένα πλαίσιο 6 προγραμματικών πυλώνων που κατά τη γνώμη μου είναι και λαϊκά κατανοητοί και κοινωνικά αναγκαίοι και σε σύγκρουση με τη διαπλοκή και δίνουν ελπίδα και στη νέα γενιά και στη μισθωτή εργασία και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στην αγροτιά και στη διανόηση».
Ο πρώτος πυλώνας είναι «η αναίρεση μιας σειράς από μνημονιακούς νόμους που αναγκαστήκαμε και εμείς να ψηφίσουμε για να φύγει η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, που τη βγάλαμε με τη διακυβέρνησή μας». Ως παραδείγματα ο κ. Πολάκης έθεσε την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση του νόμου για την επικουρική ασφάλιση και την επαναφορά του ΕΚΑΣ». Στον ίδιο πυλώνα εντάσσεται και η «Επανάκτηση μιας σειράς στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό τον έλεγχο του κράτους. Δηλαδή, η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ υπό δημόσιο έλεγχο».
Για τον δεύτερο πυλώνα, ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «μια άλλη Δικαιοσύνη», επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε μια σειρά από θεσμικές τομές», όπως είναι «διπλασιασμός του αριθμού των δικαστών, εθελούσια έξοδος άνω των 60, ενοποίηση για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος της προανάκρισης με την κύρια ανάκριση, γλυτώνοντας πολλά χρόνια καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων».
Ο τρίτος πυλώνας είναι «ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος στην Υγεία και στην Παιδεία», με τον κ. Πολάκη να αναφέρει: «Πρέπει να διπλασιάσουμε τους μισθούς των υγειονομικών και να αυξήσουμε πάρα πολύ τους μισθούς των εκπαιδευτικών, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε κοινωνικό κράτος, γιατί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τους μεταναστεύει για να βρει καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας».
Ο τέταρτος πυλώνας, όπως είπε ο κ. Πολάκης, είναι «η αλλαγή στη λειτουργία του κράτους με παραχώρηση όχι μόνο πόρων και προσωπικού, αλλά και αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού που πρέπει να αναλάβει την παραγωγή των τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους μαζικούς φορείς». Ο κ. Πολάκης επεσήμανε ότι αντίστοιχη πρέπει να είναι και η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με μια «ισχυρή περιφερειακή οργάνωση που να αντιστοιχηθεί με μια τέτοια έκφραση και οργανωτική δομή του κράτους, προκειμένου πραγματικά οι τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν φωνή που να επιβάλλει την άποψή της και στην κεντρική εξουσία».
Ο πέμπτος πυλώνας αφορά το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. «Θέλουμε την Ελλάδα που θα έχει ανεπτυγμένο τουρισμό και real estate με τα funds να παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων και με καταστροφή της κτηνοτροφικής και της παραγωγικής βάσης λόγω της τοποθέτησης τεράστιων ανεμογεννητριών στα βουνά και φωτοβολταϊκών χωρίς μέτρο στους κάμπους της πατρίδας μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Πολάκης και στη συνέχεια σημείωσε: «Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα που να είναι ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης. Θέλω να εξορυχτεί το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης. Γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά μας βολεύει αυτό. Θέλω μια χώρα με ισχυρή αμυντική και φαρμακευτική βιομηχανία, γιατί έχουμε τα μυαλά να το πετύχουμε». «Θέλω μια χώρα με διατροφική επάρκεια με τέτοιο στόχο και αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας με μεταποίηση εδώ στην Ελλάδα, για να παίρνουμε την προστιθέμενη αξία. Θέλω μια χώρα που να αξιοποιεί τα πάρα πολύ καλά μυαλά της στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, για να πάρουν προϊόντα και προστιθέμενη αξία στον τόπο. Για μια τέτοια χώρα αξίζει να παλέψουμε, η οποία θα ξαναφέρει τα παιδιά μας πίσω», πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.
Για τον έκτο πυλώνα, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια άλλη πολυδιάστατη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, που να μη γινόμαστε μέρος του προβλήματος». Για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε: «Να καταδικάσουμε σαφώς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γιατί εάν δεν την καταδικάζαμε θα ήταν σαν να αποδεχόμασταν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά δεν έχουμε καμία δουλειά να εξοπλίζουμε τα τάγματα του Αζόφ με οπλισμό που φεύγει από τα ελληνικά νησιά, αδυνατίζοντας τη δική μας άμυνα. Σαφώς και πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία της Χαμάς με τους ομήρους, αλλά πρέπει να καταδικάζουμε με πιο δυνατή φωνή τη γενοκτονία των 180.00 Παλαιστινίων που κάνει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ στη Γάζα. Να ορίσουμε ξεκάθαρες γραμμές με την Τουρκία ότι η μόνη μας διαφορά είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα –απολύτως τίποτε άλλο- και με βάση αυτό να προχωρήσουν οι όποιες συνομιλίες και βέβαια να επαναφέρουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα στην Κύπρο και να πούμε ότι η κουβέντα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα».
Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, για τους έξι προγραμματικούς πυλώνες που έχει παρουσιάσει, λέγοντας τα εξής: «Αυτό πρέπει να εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πιστεύω εγώ ότι πρέπει να είναι το πρόταγμα και το αντιπολιτευτικό, αλλά και το κυβερνητικό αύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι η βάση για την οποιαδήποτε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και η δική μου εκλογή αυτή τη γραμμή θα υπηρετήσει».