ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Από προχθές ακούμε δημοσιογράφους και αναλυτές να δηλώνουν έκπληκτοι. Λες και αυτά δεν προβλέπονται στις δημοκρατίες και στα κόμματα.

Μα τον ΚΑΘΑΙΡΕΣΑΝ!!! Τον μόλις πριν από ένα χρόνο εκλεγμένο δημοκρατικά Πρόεδρο;;; Που τον εξέλεξε η βάση του κόμματος. Έ καλά όχι μόνο του κόμματος… και φίλοι, περαστικοί, μέλη μιας χρήσης του δίευρου…

Σοβαρά τώρα; Και την Κ.Ε. ποιος την εξέλεξε; Δεν εκλέχθηκε δημοκρατικά από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν εκφράζουν το κόμμα Π.Γ., Κ.Ε., Συνέδριο; Δεν θέλουμε το κόμμα, εσένα θέλουμε, είχε γράψει ο γνωστός στιχουργός. Σωστός!!!

Μα αφού στα σύγχρονα κόμματα ακόμη και σε πολλά κόμματα της Αριστεράς ο Πρόεδρος δεν εκλέγεται πλέον από την ΚΕ; Αντλεί νομιμοποίηση από τη βάση; Λογοδοτεί μόνο σε αυτήν; Ωραία δημοκρατία έχουμε σε αυτή τη χώρα.

Ακόμη και κόντρα στα όργανα; Κόντρα στις αποφάσεις του Συνεδρίου; Αδιαμεσολάβητα; Και προφανώς ανεξέλεγκτα! Γιατί ποιος μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τις διαθέσεις της βάσης; Κόμμα χυλός! Δίχως όργανα. Που συμβαίνουν αυτά; Μήπως στα εθνικοσοσιαλιστικά και δικτατορικά; Του Χίτλερ; Του Μουσολίνι; Στα λαϊκίστικα του Μπέμπε Γκρίλο;

Πρωτόγνωρο ΝΑΙ! Ανεξήγητο ΓΙΑΤΙ όμως;;; Πράγματι στη μεταπολιτευτική τουλάχιστον ιστορία της χώρας μας δεν έχει ξαναγίνει. Γιατί όμως;;; Πως τα Ελληνικά κόμματα έλυναν το ζήτημα της ηγεσία τους;

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

Μετά την απόσυρση του ιδρυτή της Κ. Καραμανλή εκλέχθηκε Πρόεδρος το 1980 ο Γ. Ράλλης. Μετά την ήττα του Οκτωβρίου του ‘81 έθεσε ο ίδιος ζήτημα εμπιστοσύνης. Παραιτήθηκε μόλις 1,5 μόλις χρόνο μετά την εκλογή του!

Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Ε. Αβέρωφ. Μετά την ήττα του 1984 παραιτήθηκε. Εκλέχθηκε ο Κων/νος Μητσοτάκης, ο οποίος μόλις το 1993 ηττήθηκε η Ν.Δ. παραιτήθηκε. Εκλέχθηκε Πρόεδρος ο Μ. Έβερτ. Όταν αμφισβητήθηκε παραιτήθηκε. Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής, που παραιτήθηκε το 2009. Τον διαδέχθηκε ο Α. Σαμαράς, που μετά την ήττα του 2015 παραιτήθηκε. Τον διαδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του κόμματος και παντοδύναμος ηγέτης του, παραιτήθηκε υπό την πίεση στελεχών του το 1996. Τον διαδέχθηκε ο Κ. Σημίτης, που όταν ξέσπασε η αμφισβήτηση του παραιτήθηκε. Πρόεδρος το 2004 εκλέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου, που μπροστά στο κύμα της αμφισβήτησης που υπήρξε, παραιτήθηκε το 2012. Τον διαδέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αμφισβητούμενος παραιτήθηκε το 2015. Τον διαδέχθηκε η Φώφη Γεννηματά, που δυστυχώς απεβίωσε. Την διαδέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μόλις ξέσπασε η αμφισβήτησή του, συμφώνησε να πάνε και πάλι σε εκλογές.

ΚΚΕ

Μετά την παραίτηση Κολιγιάννη το 1972, Γενικός Γραμματέας εκλέχθηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Παραιτήθηκε το 1991 και εκλέχθηκε η Αλέκα Παπαρήγα. Παραιτήθηκε το 2013. Την διαδέχθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΚΚΙ

Όταν ηττήθηκαν ή αμφισβητήθηκαν παραιτήθηκαν οι Φώτης Κουβέλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Τσοβόλας. Που ήταν οι ιδρυτές και αδιαμφισβήτητοι ηγέτες των κομμάτων τους.

Στην μεταπολιτευτική μας δηλαδή ιστορία και επί 50 χρόνια όλοι ανεξαιρέτως οι ηγέτες των ελληνικών πολιτικών κομμάτων παραιτήθηκαν οικειοθελώς ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή εξέλιπαν. Δεν απαιτήθηκε η καθαίρεσή τους.

Ούτε και σε άλλη Δυτική Δημοκρατία εδώ και δεκαετίες εξ όσων γνωρίζω, δεν υπήρξε καθαίρεση. Ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν παραιτήθηκε. Ακόμη και η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις και την Πρωθυπουργία σε 50 μόλις μέρες. Αυτά και στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ευρώπη, στον Κόσμο.

Και όλοι οι προαναφερόμενοι, που παραιτήθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση, ήταν καταξιωμένα πολιτικά στελέχη με μακροχρόνια δράση και διαδρομή. Όταν όμως υπήρξαν προβλήματα, αμφισβήτηση και αποστασιοποίηση στελεχών προέταξαν το συμφέρον του κόμματος, της παράταξης, της πολιτικής ζωής, της χώρας.

Κάτι που δεν έκανε και δεν θα κάνει ο έως προχθές Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν του το επιτρέπει ο ναρκισσισμός του, η εγωπάθειά του, οι εμμονές του. Όταν ακόμη και οι φανατικοί έως χθες υποστηρικτές του λένε: Δεν κάνεις για Πρόεδρος (Πολάκης). Ένας Πρόεδρος όταν υπάρχει φωτιά κοιτάζει πώς να την σβήσει, όχι να την φουντώσει (Παππάς). Είναι αφελής (Ν. Μωραΐτης).

Ο «είδα φως και μπήκα», ο «βρήκα τρύπα και τρούπωσα», ο αδιαμεσολάβητος που λογοδοτεί μόνο στον λαό του όμως ΟΧΙ. Τους ζήτησε να τον καθαιρέσουν. Όταν το έκαναν, κατήγγειλε μεθοδεύσεις και κουκούλες! Αντιαριστερά πράγματα που δεν ταιριάζουν στη δική του αριστεροσύνη!!!

Δεν θα μας προδώσει ποτέ λέει… Δεν θα παραδώσει το κόμμα του ποτέ στους υπονομευτές του… Θα είναι και πάλι υποψήφιος. Και ας γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερη. Ποσώς τον ενδιαφέρει …

Θα ‘λεγε κανείς… δεν φταίει αυτός… βρήκε και τα κάνει… όπως έστρωσαν να κοιμηθούν… αλλά το τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ πληγώνει, ευτελίζει, απογοητεύει όλη την Αριστερά, όλη την πολιτική ζωή, όλη τη χώρα…

Και ο Κασσελάκης τελικά δεν είναι απλά μωροφιλόδοξος, νάρκισσος, εγωπαθής, εμμονικός… θρασίμι είναι και για αυτό επικίνδυνος…

Υ.Γ. Ακόμη και για τον εαυτό του. Έτσι υπέπεσε στην μεγαλύτερη λάθος κίνησή του. Αν δέχονταν να ξαναστηθούν κάλπες θα ήταν ακόμη Πρόεδρος. Θα οδηγούσε αυτός το κόμμα σε εκλογές, ελέγχοντας τον μηχανισμό. Τώρα απλά θα παρακολουθεί. Τον νίκησε τελικά ο ναρκισσισμός και ο εγωκεντρισμός του.