ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη με τίτλο «Νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών)» αναφέρονται τα εξής:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε σε διαβούλευση από τις 13/9 το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών: α) περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και β) περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα).
Ήδη από το 2013 έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (επί κυβέρνησης Ν.Δ.-Πα.Σο.Κ.) ο κανονισμός 1305/2013 για την επαναχάραξη των ζωνών των μειονεκτικών περιοχών, με βάση νέα αντικειμενικά και υποχρεωτικά κριτήρια, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για όλους (για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος θα εγκρίνει πως εφαρμόσαμε τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός.
Δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο η εφαρμογή του Κανονισμού. Εξαντλήσαμε κάθε χρονικό περιθώριο που έδινε ο Κανονισμός. Αν δεν οριστούν οι περιοχές αυτές τώρα, το 2019 δεν θα μπορεί να πληρωθεί εξισωτική, αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια. Ο χάρτης που ισχύει τώρα, έχει να ανανεωθεί από το 1981.
Σκοπός της διαβούλευσης είναι να τεθούν ερωτήματα, σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Στη συνέχεια, με βάση τις προτάσεις, θα βελτιωθεί αυτή η οριοθέτηση αφού υπάρχει δυνατότητα διορθώσεων και βελτιώσεων. Οι περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για την άσκηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουν να ενισχύονται με τα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης. Καμία από τις περιοχές που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης δε θα μείνει εκτός εξισωτικής.
Συνοψίζοντας:
-Η διαβούλευση είναι ανοιχτή και το Υπουργείο μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές και βελτιώσεις του χάρτη
-Μπορούν να προστεθούν και άλλα κριτήρια για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα προκειμένου να επιλεγούν και άλλες περιοχές, αρκεί να τεκμηριώνονται
-Είναι υποχρέωση της χώρας μας να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό
-Δεν θα υπάρξουν αδικίες για τις περιοχές που πραγματικά έχουν μειονεκτήματα και δημιουργούνται εμπόδια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Σε αυτή τη διαδικασία έχει αξία η ουσιαστική παρέμβαση από τη μερία των Δήμων, με τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι αοριστολογίες και επικλήσεις στο θυμικο. Το «γιατί να έχει ο γείτονας και όχι εγώ» δεν συνιστα τεκμηριωμένη ένσταση.
Αντί, λοιπόν, Δήμαρχοι και δημοτικές παρατάξεις να προτρέχουν με λάβρα δελτία τύπου που δεν ανατανακλούν την πραγματικότητα, ας φροντίσουν να διαβάζουν τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία έγινε ο καθορισμός (που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δίνει τα χρήματα για τις εξισωτικές) και να εργαστούν ώστε να κάνουν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στη Διαβούλευση.
Αυτό είναι απείρως πιο βοηθητικό για τους δημότες τους και έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχούς έκβασης απο τα Δελτία Τύπου. Αλλά είναι πιο επίπονο, από άποψη πραγματικής δουλειάς, και λιγότερο ανέξοδο.