Ένα σημαντικό στοιχείο της ιστορίας της Δράμας, το αναβρυτήριο το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων, μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, ανέλαβε να διασώσει η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, ιδρυτής και Πρόεδρος της οποίας είναι ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης. Σχετική ομόφωνη απόφαση για την παραχώρηση της χρήσης του αναβρυτηρίου λήφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παρατάξεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2024.

Συγκεκριμένα η ΑΜΕΚ ΚΥΚΛΩΨ ανέλαβε τη μεταφορά και τοποθέτηση του μαρμάρινου αναβρυτηρίου στον αύλειο χώρο του Μαρμάρινου Σπιτιού στην Αγία Βαρβάρα (Οικία Αναστασιάδη), όπου βρίσκεται σε λειτουργιά εκθεσιακός χώρος και αναμένεται να φιλοξενηθεί το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών. Παράλληλα, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ ανέλαβε όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και επισκευή του σιντριβανιού από ειδικό συνεργείο, ενώ θα προχωρήσει και στην προμήθεια μηχανισμού για τη λειτουργία του από οίκο του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το αναβρυτήριο δεν είναι χαρακτηρισμένο επίσημα ως ιστορικό μνημείο, τόσο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας όσο και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Ξάνθης εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη για τη μεταφορά του σιντριβανιού στη νέα θέση.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος εκφράστηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης επιφυλάξεις και ερωτήματα για το εάν το αναβρυτήριο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, καθώς η έκταση στην οποία βρίσκεται είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως ειπώθηκε, στο πλαίσιο της συζήτησης, εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για κινητό αντικείμενο, επιπλέον προκύπτει από επίσημα συγγράμματα ότι είναι μνημείο αποκλειστικής κυριότητας Δήμου Δράμας, καθώς όσες φορές μετακινήθηκε κατά το παρελθόν, υπήρξαν σχετικές αποφάσεις από τις τότε Δημοτικές Αρχές.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι έγινε έρευνα γύρω από το σιντριβάνι, το οποίο έχει μετακινηθεί τουλάχιστον δύο φορές και πλέον κατέληξε σε ένα δημόσιο χώρο. «Είναι σε απόλυτη εγκατάλειψη, η οποία πρέπει να πάρει τέλος» επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «είναι μνημείο της νεότερης ιστορίας, μετά το 1830». Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας, αν το αναβρυτήριο μείνει στη θέση του, τότε δεν έχει μέλλον.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ μέρους της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, ήταν παρόντες ο Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Γιώργος Δεμερτζής και το μέλος του Δ.Σ. κ. Αναστάσιος Καραπαναγιωτίδης. Ο κ. Δεμερτζής ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μνημείο της πόλης και πρόσθεσε: «Γνωμοδοτούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού της Ξάνθης και Δράμας παρακολουθώντας την ιστορικότητα του μνημείου και του τρόπου της διαχείρισής του. Από εκεί και πέρα, το μνημείο αυτό ανήκει στους Δραμινούς πολίτες, ανήκει στον Δήμο Δράμας, ανήκει στην πόλη της Δράμας». Ο κ. Καραπαναγιωτίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στον σχεδιασμό της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ για το αναβρυτήριο, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων «μπορεί να αγγίξει το 1 εκ. ευρώ». Όπως είπε, «θα γίνει από ειδικό συνεργείο ο καθαρισμός, η μεταφορά, η αποκατάσταση. Θα γίνει δεξαμενή κάτω από εκεί που θα τοποθετηθεί, ώστε να μη ξοδεύεται νερό. Θα ανακυκλώνεται το νερό. Θα μπει ένας μηχανισμός από ειδικό οίκο της Γερμανίας, ο οποίος μηχανισμός θα είναι ο πλέον σύγχρονος και θα μπορεί ακόμη και να συγχρονίζεται και με μουσική».