• «Ο Υπ. Υγείας ομολογεί αδυναμία λειτουργίας της Μονάδας Χημειοθεραπείας αλλά και της Παθολογικής κλινικής λόγω έλλειψης γιατρών»
  • «Απαιτείται άμεση λύση στο πρόβλημα»

 

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου αναφέρονται τα εξής:

Σε νέες, αόριστες και ανέξοδες προς το παρόν εξαγγελίες, ότι η κυβέρνηση εξετάζει την ένταξη του Νοσοκομείου της Δράμας στις προβληματικές και άγονες περιοχές, μετά την αποτυχία 14 από τις 15 προκηρύξεις πρόσληψης ιατρών παθολόγων, προχώρησε ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας στην Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, με την κοινή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών για κήρυξη του νοσοκομείου Δράμας ως «άγονου», κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό και δημιουργία Μονάδας Ημερήσιας Φροντίδας καρκινοπαθών, ο Υπουργός παραδέχεται ότι «η Μονάδα Χημειοθεραπείας που είχε συσταθεί από το 2020, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρών της ειδικότητας! Ομολογεί επίσης ο Υπουργός ότι η εμβαλωματική λύση της μετακίνησης παθολόγου ογκολόγου από το νοσοκομείο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης στη Δράμα, δεν αρκεί, καθώς ο γιατρός προσφέρει υπηρεσίες σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου!

Τέλος καταγράφει ότι όσον αφορά τη στελέχωση της Παθολογικής κλινικής, από το 2020 μέχρι σήμερα έγιναν συνολικά 15 προκηρύξεις θέσεων Παθολογίας, σε όλες τις βαθμίδες από τις οποίες απέβησαν άγονες, οι 14 εξ αυτών και καταλήγει επαναλαμβάνοντας την γενική, αόριστη και ανέξοδη υπόσχεση ότι: «Το Υπουργείο Υγείας είναι σε διαδικασία αναθεώρησης τόσο των προβληματικών και άγονων περιοχών όσο και των κινήτρων, οικονομικών και μη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων υγειονομικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η ένταξη της Δράμας».

Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε στο κ. Υπουργό, ότι οι κάτοικοι της περιοχής μας που τόσο υπέφεραν την περίοδο της πανδημίας, έχουν «χορτάσει» από ανεκπλήρωτες εξαγγελίες. Το Νοσοκομείο της Δράμας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό, όλοι οι πολίτες της Δράμας απαιτούμε με μια φωνή, να δοθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση ή δικαιολογία, άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του σε όλους τους τομείς.

 

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

 

Αναλυτικά στην απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρονται τα εξής:

Απαντώντας στην με αρ. 1764/30-4-2024 αναφορά, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο, με θέμα «Κοινή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών για κήρυξη του νοσοκομείου Δράμας ως “άγονου”, κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό και δημιουργία Μονάδας Ημερήσιας Φροντίδας καρκινοπαθών», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με τροποποίηση του οργανισμού το έτος 2020, μετά από εισήγηση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης και σε συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Νοσοκομείο, Μονάδα ημερήσιας χημειοθεραπείας, δυναμικότητας πέντε (5) κλινών στη Βραχεία Νοσηλεία για την εξυπηρέτηση των ασθενών που χρήζουν χημειοθεραπειών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους με μετακίνησή τους σε νοσοκομεία άλλων Νομών, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η Μονάδα Χημειοθεραπείας δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρών της ειδικότητας.

Είναι κατανοητή η αγωνία των Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με καρκίνο, αγωνία που μοιράζεται η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, η οποία μετακινεί Παθολόγο Ογκολόγο από τη Θεσσαλονίκη, για να διασφαλίσει την παροχή των υπηρεσιών αυτών στους κατοίκους της Δράμας. Ο εν λόγω ιατρός, μετακινούμενος από το ΑΝΘ «Θεαγένειο», προσφέρει υπηρεσίες σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, καθώς λόγω των άγονων προκηρύξεων των θέσεων της ειδικότητας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις ιατρών ειδικότητας Παθολογίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Μονάδα Χημειοθεραπείας.

Ειδικότερα, στη φάση αυτή, μετά την πανδημία, δεδομένου ότι ειδικά το Γ.Ν. Δράμας βρίσκεται αντιμέτωπο με επαναλαμβανόμενες άγονες προκηρύξεις σε ειδικούς παθολόγους που απαιτούνται για την στήριξη της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, η προκήρυξη Παθολόγου – Ογκολόγου με μαθηματική ακρίβεια θα απέβαινε άγονη, όπως άλλωστε έγινε ήδη με τη θέση Επιμελητή Α’ Παθολογικής Ογκολογίας (αρ. προκήρυξης Α.Π.:Γ4α/Γ.Π.45011/04.08.2022 (ΑΔΑ: 6ΥΩΔ465ΦΥΟ-ΑΧΝ) (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) και θα ήταν προσχηματική.

Η θέση του ιατρού Παθολόγου – Ογκολόγου, συνδέεται άμεσα με τη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς μετά τη χημειοθεραπεία χρειάζονται την φροντίδα Παθολόγων.

Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση της Παθολογικής κλινικής, από το 2020 μέχρι σήμερα έγιναν συνολικά δεκαπέντε (15) προκηρύξεις θέσεων Παθολογίας, σε όλες τις βαθμίδες και απέβησαν άγονες, 14 εξ αυτών. Αναλυτικά, οι προκηρύξεις αποτυπώνονται παρακάτω:

  • Α.Π.:Γ4α/Γ.Π.οικ.8252/ 07.02.2020, μία (1) θέση Επιμελητή Β’ – άγονη προκήρυξη
  • Α.Π.:Γ4α/Γ.Π.54849/ 21.09.2020 (ΑΔΑ:6ΩΕ0465ΦΥΟ-Σ6Λ), μία (1) θέση Διευθυντή
  • Α.Π.:Γ4α/Γ.Π.5333/05.02.2021 (ΑΔΑ: 6Κ1Ζ465ΦΥΟ-9ΓΙ), τέσσερις (4) θέσεις {δύο (2) θέσεις Επιμελητή Α’ και δύο (2) θέσεις Επιμελητή Β’}, άγονες
  • Α.Π.:Γ4α/Γ.Π.49607/07.09.2021 (ΑΔΑ: ΩΦΒΙ465ΦΥΟ-ΤΕΟ) ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, δύο (2) θέσεις (Επιμελητή Α’ και Επιμελητή Β’), άγονες
  • Α.Π.:Γ4α/Γ.Π.45011/04.08.2022 (ΑΔΑ: 6ΥΩΔ465ΦΥΟ-ΑΧΝ) (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ), δύο (2) θέσεις Επιμελητή Β’ άγονες
  • Α.Π.:Γ4α/Γ.Π.οικ. 14830/08.03.2023 (ΑΔΑ:ΡΛΑΝ465ΦΥΟ-ΑΣΠ) ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, μία (1) θέση Διευθυντή , άγονη
  • Α.Π. 4α/Γ.Π.οικ.64017/05.12.2023 (ΑΔΑ: 6Θ47465ΦΥΟ-5ΤΙ) ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, μία (1) θέση Επιμελητή Α’, άγονη
  • Α.Π. Γ4α/ΓΠ οικ. 12386/28-2-2024, τρεις (3) θέσεις {μία (1) θέση Διευθυντή, μία (1) Επιμελητή Α’ και μία (1) Επιμελητή Β’}, άγονες.

Σε ό,τι αφορά στον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονου, όπως είναι γνωστό με την υπ’ αριθμ. Α2α/Γ.Π. οικ. 42875/08.06.2015 (ΦΕΚ 1078/τ.Β79-5-2015) απόφαση, το Νοσοκομείο είχε χαρακτηριστεί ως άγονο για την παροχή κινήτρων στους Επικουρικούς ιατρούς. Το Π.Δ. 131/1987 (ΦΕΚ Α’ 73/25.05.1987), όπως ισχύει, χαρακτηρίζει ως άγονες περιοχές από τον Νομό Δράμας το Κάτω Νευροκόπι και το Παρανέστι, και όχι την πόλη της Δράμας.

Η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας είναι πάντα πρόθυμη να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και να συνδράμει σε κάθε προσπάθεια προς αυτό.

Το Υπουργείο Υγείας είναι σε διαδικασία αναθεώρησης τόσο των προβληματικών και άγονων περιοχών όσο και των κινήτρων, οικονομικών και μη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων υγειονομικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η ένταξη της Δράμας.