Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών στη Δράμα επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία κινείται… δεξιόστροφα. Κόμματα που τοποθετούνται δεξιότερα της Ν.Δ. και προσδιορίζονται ή αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικά, πατριωτικά, φιλελεύθερα δεξιά, λαϊκά δεξιά ή ακροδεξιά, έλαβαν στη Δράμα σχεδόν 29%. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα κόμματα που εξέλεξαν Ευρωβουλευτή, η Ελληνική Λύση στη Δράμα έλαβε 15,52%, η ΝΙΚΗ 5,65% και η Φωνή Λογικής 3,25%. Από εκεί και πέρα, από κόμματα που έμειναν κάτω από το 3%, στη Δράμα οι Πατριώτες έλαβαν 2,03%, το κόμμα Συμμετέχω για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο 1,01%, οι Συντηρητικοί 0,46%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 0,34%, το Κίνημα 21 0,34%, το Εθνικό Μέτωπο 0,18%, ενώ υπήρξαν και άλλα κόμματα με μικρότερα ποσοστά στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Το μπιζέλι
Πλήθος υποψήφιων Ευρωβουλευτών επισκέφτηκε προεκλογικά τη Δράμα, όμως το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας απέδειξε τελικά ότι οι επισκέψεις στην επαρχία και σε περιοχές όπως η Δράμα δεν αποτέλεσαν ισχυρό προαπαιτούμενο εκλογής. Κι αυτό γιατί από τους 21 Ευρωβουλευτές που εκλέχτηκαν, μόλις οι 7 εξ αυτών επισκέφτηκαν τη Δράμα κατά την προεκλογική περίοδο των πρόσφατων Ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, επισκέψεις στην περιοχή πραγματοποίησαν οι εκλεγέντες Ευρωβουλευτές Γιώργος Αυτιάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Δημήτρης Τσιόδρας από τη Ν.Δ., Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παπανδρέου και Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Το κολοκυθάκι
Το αποτέλεσμα που ξεχώρισε από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές όσον αφορά τον Νομό Δράμας ήταν η αλματώδης αύξηση της εκλογικής επιρροής της Ελληνικής Λύσης, η οποία υπερδιπλασίασε το ποσοστό της είτε συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του περσινού Ιουνίου είτε συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές του 2019. Μάλιστα, έστω και κατά περίπου 170 ψήφους διαφορά, η Ελληνική Λύση είναι δεύτερο κόμμα στον Νομό Δράμας, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τέταρτο τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Φυσικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα και σε ό,τι αφορά την πιθανή κατανομή των εδρών της Δράμας, αν και θεωρητικά εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σε τρία χρόνια, το 2027.
Το πεπόνι
Το «σκάνερ» των Ευρωεκλογών έδειξε ότι ήταν καταφανές πως ο πολιτικός χάρτης έχει κενά ιδεών και εκφραστών.
Πρώτη παραδοχή ότι η Κεντροαριστερά είναι όρος και προσδοκίες για την οποία δεν υπάρχουν σήμερα τα πρόσωπα και οι ρόλοι ανταπόκρισης.
Δεύτερη παραδοχή, από το 41% στο 28% για τη Ν.Δ. είναι τα ποσοστά των πολυεθνικών όσο κι αν αποφεύγουν να το αναφέρουν τα συστημικά Μ.Μ.Ε.
Τρίτη παραδοχή ότι ο λαϊκισμός και οι εκφραστές του, αν τους δώσεις χώρο, τον οικειοποιούνται.
Γενική παραδοχή, υπάρχει κενό αντιπολίτευσης που να συγκινεί τους ψηφοφόρους και ταυτόχρονα καταναλωτές. Οπότε ένας νέος ανασχηματισμός βολεύει τους κυβερνώντες.
Η ελιά