ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Α.Μ.Θ.

 

 

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018, ήταν και η «Συζήτηση σχετικά την αναδιάρθρωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών κέντρων και τις συνενώσεις των ΤΕΙ με τις πανεπιστημιακές κοινότητες», με εισηγητή τον επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλη Τραϊφόρο.

Ως γνωστόν, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οδεύει προς συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τη δημιουργία πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει σταλεί στον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου πόρισμα από την αρμόδια επιτροπή, με συμμετοχή στελεχών από τα 4 Ιδρύματα και από τα Υπουργεία και απομένει πλέον η κατάθεση και υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για να λάβει η συγχώνευση επίσημο χαρακτήρα.

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και έχει απασχολήσει στο παρελθόν και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας είναι το αν το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. έπρεπε να συνεργαστεί με Ιδρύματα εκτός Περιφέρειας ή αν θα έπρεπε να στοχεύσει στη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ουσιαστικά, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών τόσο του ΔΠΘ όσο και του ΤΕΙ Α.Μ.Θ., έγινε μια ανασκόπηση και η κάθε πλευρά παρουσίασε τους λόγους που δεν έφεραν τη συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων που έχουν έδρα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Τραϊφόρος έκανε λόγο για κατώτερα των περιστάσεων αντανακλαστικά όλων των εμπλεκομένων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός αυτό. Ακόμη, παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό της διαδικασίας για συγχώνευση ΔΠΘ και ΤΕΙ Α.Μ.Θ., σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αποδυναμώνει συνολικά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε ότι ο ίδιος είχε λάβει πρωτοβουλία για πραγματοποίηση ειδικής σύσκεψης με συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο ιδρυμάτων, των Φεβρουάριο του 2018, και είχε προτείνει τη σύσταση επιτροπής που θα εξέταζε ενδελεχώς το ενδεχόμενο συνεργασίας ΔΠΘ και ΤΕΙ Α.Μ.Θ.

Ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουμίδης επεσήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε τη βούληση να συνενωθεί το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. με κάποιο πανεπιστημιακό Ίδρυμα και έστρεψε την κατάσταση έτσι ώστε να προχωρήσει η συνένωση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, καθώς εκείνη την εποχή καταγράφηκε αδιέξοδο στις συζητήσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκη. Ακόμη, ο κ. Τουλουμίδης, τόνισε ότι το ΔΠΘ παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με το ΤΕΙ Α.Μ.Θ., παρά τη σύγκληση που έχει καταγραφεί με τα άλλα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκφράζοντας την άποψη ότι στην πορεία θα υπάρξουν προβλήματα και το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. τελικά θα συνεργαστεί με το ΔΠΘ.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι δεν γίνεται ενώ υπάρχει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ως οντότητα, τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα να αποτελούν εξαίρεση και να μην ισχύει ό,τι συμβαίνει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων Περιφερειών. Μάλιστα, ο ίδιος αμφισβήτησε τη βούληση του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. να συνενωθεί με το ΔΠΘ, προσθέτοντας ότι ενώ το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. αρχικά ήταν θετικά διακείμενο στο ενδεχόμενο συνεργασίας στην πορεία άλλαξε στάση. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία ότι θα δημιουργηθούν στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ανταγωνιστικά ιδρύματα, τα οποία ούτε βιώσιμα θα είναι ούτε θα μπορούν να προσελκύσουν νέους επιστήμονες. Ακόμη, ο κ. Μάρης είπε πως η πρόταση που ακολουθείται τελικά εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. κ. Δημήτρης Μπαντέκας ανέφερε πως υπήρξαν συζητήσεις με το ΔΠΘ, όμως στη συνέχεια προέκυψαν τα προβλήματα με τον τότε Πρύτανή του κ. Καραμπίνη. Χαρακτήρισε ως ευφυέστατη την κίνηση του Περιφερειάρχη να καλέσει εκπροσώπους και των δύο ιδρυμάτων και να δημιουργήσουν μια επιτροπή, όμως ενώ το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. απέστειλε ονόματα συμμετεχόντων, το ΔΠΘ δεν το έκανε. Ο κ. Μπαντέκας επεσήμανε ότι το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. κέρδισε πολλά από την πρόταση για τη δημιουργία του νέου σχήματος από τα 4 Ιδρύματα και πρόσθεσε ότι αν προχωρήσει η συγχώνευση, τότε θα υπάρχουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δύο δυνατά Πανεπιστήμια που θα συνεργάζονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. κ. Θανάσης Μητρόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος σε συνεργασία με τον Πρύτανη προσπάθησαν να προχωρήσει η συγχώνευση με το ΔΠΘ, όμως το Δημοκρίτειο δεν ανταποκρίθηκε και δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στην επιτροπή. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι την κρίσιμη στιγμή που η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΠΘ έπρεπε να κάνει κίνηση, αυτή δεν έγινε. Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο δίνει στο ΤΕΙ Α.Μ.Θ. μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυνατότητα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση να αναφέρει ότι πολιτική πρόθεση της Περιφέρειας είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού ιδρύματος που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε τη δέσμευση ότι όποια κι αν είναι η πορεία του ΤΕΙ Α.Μ.Θ., η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει και να συνεργάζεται και με τα δύο Ιδρύματα.