ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΕΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

 

 

Η ανείπωτη εθνική τραγωδία που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Αττική, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, με δεκάδες νεκρούς, κατεστραμμένες περιουσίες και καμένες εκτάσεις γης, έφεραν στο προσκήνιο, δυστυχώς με τραγικό τρόπο, το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας.

Σε τοπικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι φέτος σε αναντιστοιχία με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει καταγραφεί σοβαρή εκδήλωση πυρκαγιάς. Νωπές πάντως είναι οι μνήμες από την περσινή μεγάλη φωτιά (22 Σεπτεμβρίου 2017) που ξεκίνησε από Βαθύλακκο – Μοναστηράκι και έφτασε μέχρι την Καλλίφυτο.

Στο σημερινό της φύλλο, η εφημερίδα «Εργασία… συν», με τραγική αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Αττική, προχωρά στη δημοσιοποίηση χρήσιμων πληροφοριών, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να έχουν τη δέουσα πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στο απευκταίο ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Έτσι, με σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Δραμινής κοινωνίας στο παρόν δισέλιδο δημοσιεύονται τα κυριότερα σημεία από την πρόσφατη σύσκεψη (10 Μαΐου 2018) του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για τις δασικές πυρκαγιές, ενώ στο επόμενο δισέλιδο δημοσιεύονται τα κυριότερα σημεία του τοπικού σχεδίου του Δήμου Δράμας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Ελπίδα όλων φυσικά οι σχετικές πληροφορίες να παραμείνουν ενδιαφέρουσες ΜΟΝΟ σε θεωρητικό επίπεδο και να μην χρειαστεί ΠΟΤΕ να κινηθεί κάποιος με βάση όσα προβλέπονται…

 

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) είναι το ανώτερο όργανο για τη διαχείριση κρίσεων από φυσικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Ως είθισται, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του για τις πυρκαγιές, μία πριν την έναρξη κάθε αντιπυρικής περιόδου και μία απολογιστική, μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Συνεδριάσεις επίσης πραγματοποιούνται και για άλλα ζητήματα, όπως η αντισεισμική προστασία.

Στις 10 Μαΐου 2018, στην αίθουσα Αυτοδιοίκηση του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για το τοπικό σχέδιο «Ξενοκράτης» – δασικές πυρκαγιές.

Σε σχετικό δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με ημερομηνία 11 Μαΐου 2018, αναφέρονταν τα εξής:

«Το σημαντικό θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και της προστασίας του φυσικού και δασικού πλούτου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από αυτές, ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου 2018, απασχόλησε την σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που έλαβε χώρα την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, στην “Αίθουσα Αυτοδιοίκησης” του κτιρίου της ΠΕ Δράμας.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Ανάργυρου Πατακάκη και παρουσία του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Αλέξιου Αναστασίου, του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Π.Α.Μ.Θ. κ. Κωνσταντίνου Χουβαρδά και του Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας Αντιπύραρχου Κωνσταντίνου Δαδούδη, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτριος Δαλακάκης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Νευροκοπίου κ. Ανδρέας Τσεπνίδης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Παρανεστίου κ. Χρήστος Ελευθεριάδης, εκπρόσωπος του Δήμου Προσοτσάνης, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις του Νομού Δράμας.

Το Συντονιστικό Όργανο προχώρησε σε μία καταγραφή των προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι φορείς και υπηρεσίες, καθώς και στην χάραξη των κεντρικών κατευθύνσεων αναφορικά με δράσεις, έργα και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών για το έτος 2018 στο Νομό Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας υπογράμμισε: “Η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει άμεσα και ουσιαστικά το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας με χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες στο δύσκολο έργο τους”».

Σύμφωνα, με το επίσημο πρακτικό, έτσι όπως αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια», στη σύσκεψη οι συμμετέχοντες ήταν οι εξής: Ανάργυρος Πατακάκης, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Δράμας, Πρόεδρος Σ.Ο.Π.Π., Αναστάσιου Αλέξιος, Δ/ντής Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Α.Δ.Μ.Θ., Βασιλειάδης Κοσμάς, εκ. Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Σιδηρόπουλος Θεόδωρος, Δ/ντής της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Δράμας, Κωνσταντινίδης Στέφανος, εκ. Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, Δαδούδης Κωνσταντίνος, Διοικητής Π.Υ Δράμας, Αραμπατζής Ιωάννης, Π.Υ Δράμας, Φαιτφατζίδης Ανδρέας, εκ. Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Χατζηκοσμίδης Κυριάκος, Πρ/νος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Δράμας, Ηλιόπουλος Στέργιος, υπάλληλος Α.Δ.Π.Π και Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Δράμας, Μωυσίδου Ελένη, Α. Πρ/νη Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κ/ης Μέριμνας Π.Ε Δράμας, Ακριτίδης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Κτηνοτροφών Προσοτσάνης, Ασλανίδης Δημήτριος, εκπρόσωπος Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών Δράμας, Χουβάρδας Κωνσταντίνος, Δ/ντης Α.Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑ.Μ.Θ., Ακριβός Αθανάσιος, Πρόεδρος Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών και φίλων Δράμας, Κωνσταντινίδου Ελισάβετ, Δ/ντρια Δ/νσης Δασών Δράμας, Τσιτλακίδης Αναστάσιος, Δ/ντης Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου, Μαρτιάδης Γεώργιος, Δ/ντης Δήμου Προσοτσάνης, Κοντομάρκος Ιωάννης, εκ. Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε Δράμας, Μελισσινός Στυλιανός, Οικολογική Κίνηση Δράμας, εκπρόσωπος, Κωνσταντινίδης Παντελεήμων, Δασάρχης Δασαρχείου Δράμας, Πουλιούδη Βασιλική, Ε.Φ.Α. Δράμας, Σαριγκόλη Ιωάννα, Αν. Δ/ντρια Πρ/νος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Δράμας, Ψαλτοπούλος Πασχάλης, Φ.Δ.Ο.Ρ., Καραμπούτακης Γεώργιος, εκ Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Δράμας, Ανδρούτσος Θωμάς, Κτηματικό Γραφείο Δράμας, Κιβράκης Σταυρός, Αν. Προϊστάμενος Τ.Π.Π ΠΕ Καβάλας, Λατσινόγλου Αθανάσιος, Δ/ντης Δήμου Δοξάτου, Τσεπνίδης Ανδρέας, Αντιδήμαρχος Δήμου Κ. Νευροκοπίου, Ματάκος Παναγιώτης, Λέσχη Καταδρομών Δράμας, Συμεωνίδης Δημήτριος, Ο.Τ.Ε., Ελευθεριάδης Χρήστος, Αντιδήμαρχος Δήμου Παρανεστίου, Λαμπριανίδης Αθανάσιος, ΠΡΟΤΕΚΤΑ Δράμας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν: α. Η λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για τη θερινή περίοδο 2018 και β. Η οργάνωση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του Νομού αναφορικά με την έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες και αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος τοποθετήσεων καταγράφηκαν οι προτάσεις προκειμένου αυτές να υποβληθούν στην Περιφέρεια να αξιολογηθούν για να προχωρήσει η υλοποίησή τους στο μέτρο του δυνατού.

Στην αρχή της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Δράμας κ. Πατακάκης αφού καλωσόρισε στην αίθουσα Αυτοδιοίκησης της Π.Ε. Δράμας και ευχαρίστησε όλα τα μέλη και τους προσκεκλημένους φορείς για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στο σκοπό της παρούσας σύσκεψης και στην ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιπυρική περίοδο 2018, ο σχεδιασμός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και των δασικών υπηρεσιών για την νέα αντιπυρική περίοδο. «Έχουμε κάνει αξιόλογη προετοιμασία για την νέα αντιπυρική περίοδο, στις 07-05-2018 παραβρέθηκα σε σύσκεψη με τον Κοινοτικό Επίτροπο για θέματα Πολιτικής Προστασίας στην οποία ανέφερα ότι η Ευρώπη των λαών θα πρέπει να είναι αρωγός στα προβλήματα που προκύπτουν στην χώρα μας από την μεταναστευτική κατάσταση και τα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει ο αεροπορικός στόλος που κατασβήνει τις πυρκαγιές να εκσυγχρονιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει μεγάλη αύξηση των φυσικών καταστροφών κατά την διάρκεια των ετών με μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαχείρισης αυτών των καταστροφών, θα πρέπει τα χρήματα που δαπανώνται για την αντιμετώπιση να κατευθύνονται στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών», ανέφερε ο κ. Πατακάκης. Αναφέρθηκε στην υπόγεια πυρκαγιά που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα Τενάγη Φιλίππων στο αγρόκτημα Καλαμώνα Δράμας και αλλού, η φωτιά σιγοκαίει εδώ και καιρό την τύρφη, οι υπηρεσίες μας έχουν κάνει συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες, η Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Δράμας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Δράμας παρά την όλη μας προσπάθεια τους η φωτιά ακόμη σιγοκαίει. Ακόμη σημείωσε: «Το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη χρειάζεται άμεσα καθαρισμό είχαμε σε αυτό μια φωτιά το 2013, αλλά μηνύματα έχουμε από την Κτηματική Υπηρεσία αλλά από τον Ε.Σ. θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό και να καθαριστεί το στρατόπεδο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών τα πιθανά προβλήματα συντονισμού που ενδέχεται να προκύψουν και εδώ είμαστε για να τα επιλύσουμε, για τις εθελοντικές οργανώσεις θα πρέπει να βρεθεί λύση έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται τα καύσιμα τα οποία δαπανούν για την πρόληψη των πυρκαγιών κατά την φύλαξη των περιαστικών δασών του Νομού αλλά και των άλλων δράσεων Πολιτικής Προστασίας που υλοποιούν γιατί δεν μπορούν οι εθελοντικές οργανώσεις να δαπανούν δικά τους χρήματα. Επίσης στάθηκε στην έλλειψη χειριστών μηχανημάτων, τονίζοντας ότι «κάναμε πολλές ενέργειες και έγγραφα έτσι ώστε να λυθεί το θέμα της έλλειψης χειριστών».

Όσον αφορά τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο τέλος της συζήτησης, επιγραμματικά ήταν οι εξής:

  1. Η χρηματοδότηση των Δήμων να γίνεται σύμφωνα με την έκταση των δασικών περιοχών και όχι με πληθυσμιακά κριτήρια .
  2. Να δοθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση στις δασικές υπηρεσίες για την υλοποίηση των προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας (περιπολίες, κατασκευή και συντήρηση δασικών δρόμων, λαθροϋλοτομία κ.λ.π. )
  3. Να γίνει καταγραφή και συντήρηση των υδατοδεξαμενών που βρίσκονται σε δασικές περιοχές και να καθορισθεί ο φορέας διαχείρισής τους. (δήμος, δασική υπηρεσία κ.λ.π).
  4. Να κατασκευασθούν υδατοδεξαμενές για την συλλογή νερού και την χρήση τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  5. Να δοθεί λύση στο πρόβλημα ασφάλειας των εθελοντικών συλλόγων και επίσης επαρκούς χρηματοδότησής τους, και κυρίως τα καύσιμα τους, σε περιπτώσεις που αυτοί ενεργούν σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας αλλά και την χορήγηση υλικοτεχνικής υποδομής.
  6. Να τοποθετηθούν κεραίες σε ένα ή δύο σημεία στον ορεινό όγκο, προκειμένου να είναι δυνατή η επικοινωνία σε όλο τον Νομό Δράμας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
  7. Να γίνεται φύλαξη των καμένων εκτάσεων που κρίνονται αναδασωτέες.
  8. Να γίνουν ενημερώσεις, ημερίδες και ενέργειες πληροφόρησης προς τους γεωργούς κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, υλοτόμους και πολίτες για τις πυρκαγιές.
  9. Να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι επί εικοσιτετραώρου βάσεως σε ετοιμότητα με το τηλέφωνο πάντα ανοιχτό ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
  10. Να καθαριστούν τα αστικά και τα περιαστικά δάση και τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα.

Στη συνέχεια και ύστερα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την ετοιμότητά τους και τα προβλήματα (κυρίως οικονομικά και μη ύπαρξης χειριστών) που αντιμετωπίζουν για την λήψη των προληπτικών μέτρων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τονίσθηκε από τον Πρόεδρο του Σ.Ο.Π.Π., Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη η υποχρέωση των υπηρεσιών και φορέων, σύμφωνα και με την σχετική εγκύκλιο, να ενεργοποιηθούν σε συγκεκριμένες δράσεις.

Οι Γενικές δράσεις, για όλους τους εμπλεκόμενους ήταν οι εξής:

  1. Να ληφθούν αυξημένα προληπτικά κυρίως μέτρα αλλά και ενέργειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

2.Όλοι οι εμπλεκόμενοι που έχουν προτάσεις επί αυτών που συζητήθηκαν ή άλλων θεμάτων Παρακαλούνται να τα υποβάλλουν αρμοδίως και να τα γνωστοποιήσουν στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Δράμας.

3.Όλοι οι εμπλεκόμενοι να συντάξουν μνημόνια-σχέδια ενεργειών και να επικαιροποιήσουν τα υπάρχοντα. Να εφαρμόζουν και να ενεργούν σύμφωνα με τις απορρέουσες αποστολές τους και τις υποχρεώσεις τους όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία, οδηγίες, εγκύκλιους κλπ.

Από εκεί και πέρα υπήρχαν και ειδικές δράσεις που αφορούσαν ξεχωριστά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας συμπεριλαμβανομένων και των κλιμακίων Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου, τον Ανώτατο Διοικητή Φρουράς Δράμας (δια των υφιστάμενων μονάδων), τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, τη Διεύθυνση Δασών και τα Δασαρχεία Δράμας & Κ. Νευροκοπίου, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, τους Εθελοντικούς Συλλόγους, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τη Διεύθυνση Μεταφορών-Επικοινωνιών, το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, τους Ο.Τ.Α. του Νομού, τη Δ.Ε.Η. Δράμας, τον Ο.Τ.Ε Δράμας, τον Ο.Σ.Ε. Δράμας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, το Κ.Τ.Ε.Λ. Νομού Δράμας, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και το Ε.Κ.Α.Β., τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, τις Κατασκηνώσεις, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, την Ε. Α.Σ. Δράμας, τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Δράμας, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Κάποιες από αυτές τις δράσεις αφορούν ενέργειες σχετικά με την πρόληψη πυρκαγιών, ενώ άλλες δράσεις έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς και συμβολής στο σβήσιμό της. Αλλά και τον τρόπο δράσης μετά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, για το δεύτερο κομμάτι, αυτό της αντιμετώπισης ενεργών πυρκαγιών, οι σημαντικότερες σχετικές δράσεις είναι οι εξής:

Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας συμπεριλαμβανομένων και των κλιμακίων Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου:

-Να προβεί σε διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν, όταν παρουσιασθεί ανάγκη.

-Να ενημερώνει άμεσα και συνεχώς τον Αντιπεριφερειάρχη, τους υπεύθυνους Περιφερειακούς Συμβούλους και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, όπως επίσης και για την εξέλιξή της.

– Να εισηγείται την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, με τον υπεύθυνο επικεφαλής αξιωματικό, που δρα σαν συντονιστής στην κατάσβεση πυρκαγιάς.

– Μετά από κάθε τηλεφωνικό αίτημα για συνδρομή από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας να αποστέλλεται τηλεομοιοτυπία ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο θα προσδιορίζεται:

α)Το είδος του χωματουργικού μηχανήματος που χρειάζεται (λαστιχοφόρο ή ερπυστριοφόρο, την ιπποδύναμη του ή αλλά τεχνικά χαρακτηριστικά κτλ)

β)Τον αριθμητικό προσδιορισμό των οπλιτών και στελεχών του Ε.Σ. και τα μέσα που πρέπει να διαθέτουν αυτοί σε περίπτωση που κληθούν σε πυρκαγιά, σε περίπτωση ζήτησης συνδρομής εθελοντικών οργανώσεων πιστοποιημένων με τις προβλεπόμενες άδειες προσδιορισμός από την Π.Υ. ποιων από αυτές την συνδρομή χρειάζονται.

γ) Σε περίπτωση συνδρομής υδροφόρας-ων θα πρέπει να αναφέρεται η χωρητικότητα της, ο αριθμητικός προσδιορισμός της-τους, και η ύπαρξη δυνατότητας μετάγγισης νερού με μηχανικά μέσα-αντλία σε μέσο της Π.Υ.

Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Δράμας (δια των υφιστάμενων μονάδων):

-Να διαθέσει μηχανήματα, όπου αυτό είναι εφικτό, για τη δημιουργία αντίστασης σε πυρκαγιά.

Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας:

-Να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων που συμμετέχουν στην καταστολή πυρκαγιών.

-Να υποστηρίξει τυχόν οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών και να τηρεί την τάξη και φρούρηση των περιουσιών των πολιτών και να ελέγχει τα πεδία βολής του στρατού.

-Να συνδράμει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανακάλυψη και την δίωξη των δραστών καθώς και των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων:

-Να έχει σε ετοιμότητα, καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, τα μηχανήματα και το προσωπικό της, για την άμεση και ενεργό συμμετοχή της, στο έργο της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών κ.λ.π

Εθελοντικοί Σύλλογοι:

-Να προετοιμάσουν από τώρα τον εξοπλισμό που διαθέτουν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Διεύθυνση Μεταφορών-Επικοινωνιών:

-Να διαθέσει μεταφορικά μέσα σε περίπτωση εκκένωσης περιοχής.

Ο.Τ.Α. Νομού:

-Να είναι προετοιμασμένοι για την υποδοχή πολιτών από άλλες πληγείσες περιοχές.

-Να συμμετάσχουν σε κατάσβεση πυρκαγιάς με προσωπικό, σύμφωνα με οδηγίες της Π. Υ. Δράμας,

-Να συνδράμουν στην έρευνα για την αντιμετώπιση αιτίων και δραστών.

-Να αναπτύξουν δίκτυο πληροφοριών, να υπάρχουν χάρτες των ορίων των δήμων προκειμένου να δίνεται άμεσα το στίγμα κινδύνου (κυρίως για βοήθειες από άλλους Νομούς) και γενικά να υπάρχει στρατηγική επιτόπου (υποδοχή καλεσμένων για βοήθεια σε κομβικά σημεία και ενημέρωση ).

-Να οργανώσουν την απομάκρυνση πολιτών, μετά από εισήγηση του επικεφαλής Αξιωματικού της Π.Υ., ο οποίος ενεργεί ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.

Γενικό Νοσοκομείο Δράμας (Γ.Ν.Δ.) και Ε.Κ.Α.Β:

-Να έχουν σε ετοιμότητα νοσηλευτικό προσωπικό και διαθέσιμα μέσα.

Τμήμα Πολιτικής Προστασίας:

-Να ενημερώνει τον Αντιπεριφερειάρχη για όποιο φαινόμενο ή καταστροφή επέλθει στο Νομό και ειδοποιεί τα μέλη του Σ.Ο.Π.Π. μετά από πρόσκλησή του.

-Να συνεγείρει όλες, κατά περίπτωση και περιοχή του Νομού, εμπλεκόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας και λοιπών Φορέων, για παροχή βοήθειας στην πληγείσα περιοχή και να κινητοποιεί μετά από πρόσκληση της Π.Υ. τις απαραίτητες εκάστοτε δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας.

-Να αναφέρει την πρόοδο των ενεργειών στον Αντιπεριφερειάρχη και εν συνεχεία με αναφορά, στην οικεία Περιφέρεια και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

-Να εφαρμόζει, κατά περίπτωση, το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καταστροφής.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό πρακτικό της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Δράμας για τις πυρκαγιές, στις 10 Μαΐου 2018, «Με την ανωτέρω οργάνωση και συντονισμό του αντιπυρικού αγώνα, με την ενεργό συμμετοχή και τις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, των ΟΤΑ, των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και λοιπών Φορέων, την μεταξύ αυτών αρμονική συνεργασία, την αναμφισβήτητα πολύτιμη συμπαράστασή τους, την άμεση συνδρομή και την συμμετοχή του συνόλου των κατοίκων του Νομού, στο έργο της πρόληψης, καταστολής και κατάσβεσης των Δασικών Πυρκαγιών, εκτιμάται ότι θα διαφυλαχτούν τα πολύτιμα Δάση μας από τις πυρκαγιές».

Αναλυτικά, ολόκληρο το πρακτικό της πρόσφατης σύσκεψης του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Δράμας για τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να το αναζητήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο πρόγραμμα «Διαύγεια» με τον εξής ΑΔΑ: ΩΡΘΝ7ΛΒ-Σ9Σ.