Καθησυχαστική η ίδια ανώτερη κυβερνητική πηγή και για επιπτώσεις στο μεταναστευτικό: Δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση
Η συζήτηση, βεβαίως, δεν αφορούσε μόνο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά περισσότερο την προοπτική η νέα αυτή εστία ανάφλεξης να έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας τόσο στην οικονομία όσο και στο μεταναστευτικό. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις ανώτερης κυβερνητικής πηγής που μίλησε στο protothema.gr και η οποία έσπευσε να εκπέμψει ένα καθησυχαστικό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας, τουλάχιστον με τα παρόντα δεδομένα.
«Δεν φαίνεται να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», υπογράμμισε η εν λόγω πηγή για τον πόλεμο στο Ισραήλ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μας, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο δεν φαίνεται να έχει σημαντικές διακυμάνσεις αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, όλα τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επικρατήσει γενικευμένο χάος στη Μέση Ανατολή τις επόμενες μέρες, μια εξέλιξη που μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη συνέχεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ανώτερη τραπεζική πηγή που, όταν ρωτήθηκε από το protothema.gr για τις προοπτικές αναταράξεων στην ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστική. Αυτή είναι η άποψη και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αν και όλοι στις αναλύσεις τους βάζουν τον αστερίσκο ότι αυτές γίνονται με τα παρόντα δεδομένα και χωρίς να μπορεί κανείς να μαντέψει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, εφόσον υπάρξει γενικευμένη αναταραχή.
Το βλέμμα στην Αίγυπτο για το μεταναστευτικό
Μια άλλη δυσμενής εξέλιξη του πολέμου στο Ισραήλ θα ήταν ένα μαζικό μεταναστευτικό κύμα άμαχων Παλαιστινίων που μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, σε περίπτωση μαζικών ισραηλινών βομβαρδισμών.
Η ίδια ανώτερη κυβερνητική πηγή, ερωτηθείσα σχετικά, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή «δεν βλέπουμε κάποια πίεση», ενώ προσέθεσε ότι «δεν μας ανησυχούν οι ροές μέσω Τουρκίας». Αντιθέτως, η ίδια πηγή εκτιμά ότι μια πιθανότερη ρότα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, σε περίπτωση οργανωμένης μετακίνησης, θα ήταν η Αίγυπτος, την οποία θεωρεί πιο πιθανό διάδρομο.
«Με την Αίγυπτο έχουμε τη δυνατότητα απευθείας συνεννόησης και να κάνουμε μια συμφωνία. Πρέπει να κοιτάζουμε πιο μπροστά», υποστήριξε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας έτσι τη στρατηγική σχέση που έχει η Αθήνα με το Κάιρο και τον δεδομένο απευθείας δίαυλο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.
Σημειωτέον, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ το παρών έδωσε ο Ισραηλινός πρέσβης Νόαμ Κατζ, ο οποίος άκουσε από βήματος τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να του λέει ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», αν και ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις. Με tweet του χθες στα Ελληνικά είχε φροντίσει να εκδηλώσει την απαρέσκειά του για τις φίλο-παλαιστινιακές διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό.
Ανάπτυξη και καλύτεροι μισθοί
Υπό αυτό το πρίσμα, συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα, καλώντας τους εργοδότες να δώσουν στους εργαζόμενους τους καλύτερες αποδοχές, εφόσον το οικονομικό περιβάλλον είναι βελτιωμένο. «Είναι δεδομένο ότι όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλύτερα, η οικονομία αναπτύσσεται, οι ονομαστικοί μισθοί που δίνετε θα αυξάνονται και θα πρέπει να αυξάνονται, είναι κάτι το οποίο γίνεται ήδη», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ενώ επέμεινε ότι με βάση τα μεγέθη της οικονομίας ο στόχος για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ ως το 2027 είναι εφικτός.
Ευρύτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δεύτερη τετραετία του θα είναι μια περίοδος μεταρρυθμίσεων και συγκρούσεων. «Γνωρίζω ότι πολλές φορές οι δεύτερες τετραετίες κυβερνήσεων ήταν τετραετίες εφησυχασμού και συμβιβασμού. Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο. Δεν είναι αυτή η εντολή που έλαβα στις εκλογές του Ιουνίου. Σκοπεύω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υλοποιήσω τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.