«Πρωτοτυπία και καινοτομία να είναι θεσμικά συνδεδεμένο και με προγραμματική σύμβαση ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με ένα φεστιβάλ»
Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας», του οποίου οι διά ζώσης εργαστηριακές ενότητες πραγματοποιούνται στη Δράμα, παραχώρησαν την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του προγράμματος κ. Στέλιος Ζερεφός, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιάννης Σακαρίδης, ο Καθηγητής και Διευθυντής του προγράμματος κ. Σπύρος Σιάκας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής.
Ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως μετά από πολλά χρόνια διεκδίκησης υπάρχει σχολή κινηματογράφου στη Δράμα. Όπως είπε, «είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για τον θεσμό του Φεστιβάλ», προσθέτοντας πως «δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές στα διά ζώσης μαθήματα, εκτός από τις σπουδές, να διαφημίσουν και την πόλη μας, αλλά και τον θεσμό που έχει γίνει πλέον παγκόσμιος». Ο κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για «μια παρά πολύ σημαντική προοπτική για την πόλη μας και τον θεσμό μας» και υπογράμμισε πως «η Δράμα μπαίνει στον χάρτη των φοιτητών και μάλιστα με αυτό που προβάλλει και αναδεικνύει την πόλη μας, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους».
Ο κ. Ζερεφός, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως όλα αυτά τα υπήρξε άψογη συνεργασία, η οποία «ξεκίνησε από το 2019-2020 που δημιουργήθηκε η Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας του προγράμματος». Αυτή η επιτροπή, συνέχισε ο κ. Ζερεφός, «προχώρησε στη δημιουργία της συγγραφικής ομάδας η οποία καλείται να συγγράψει και να επιλέξει το διδακτικό υλικό, το οποίο διδάσκεται σε όλες τις θεματικές ενότητες του προγράμματος». Το πρόγραμμα του ΕΑΠ, εξήγησε ο κ. Ζερεφός, είναι τετραετούς φοίτησης και αποτελείται από 46 θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι 29 είναι υποχρεωτικές για λήψη πτυχίου. Όπως είπε, υπάρχει «πληθώρα θεματικών ενοτήτων επιλογής, το οποίο είναι και το ζητούμενο σε ένα πρόγραμμα σπουδών κινηματογράφου, οι οποίες δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε αυτό το πρόγραμμα. Οι σπουδαστές μπορούν να επιλέγουν και την κατεύθυνση την οποία θέλουν να μάθουν οι ίδιοι». Ακόμη, ο κ. Ζερεφός, μιλώντας για τις εκπαιδευτικές και διοικητικές διαδικασίες, επεσήμανε ότι «το ΕΑΠ προσφέρει διαδικασίες αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα» και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει «κουλτούρα αξιολόγησης». Επίσης, στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει «σύμπραξη μεταξύ της θεωρητικής γνώσης και της πρακτικής του κινηματογράφου».
Ο κ. Σακαρίδης, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., έκανε λόγο για «πρωτοτυπία και καινοτομία να είναι θεσμικά συνδεδεμένο και με προγραμματική ένα προπτυχιακό με ένα φεστιβάλ». Όπως είπε, «σιγά σιγά θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε σχέσεις και με άλλες σχολές», ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τη διαδικασία και για το αποτέλεσμα. «Το Φεστιβάλ θα κάνει ότι μπορεί κάθε χρόνο. Όπως και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο κοιτάζει πίσω και κάνει τις αναθεωρήσεις και τις αξιολογήσεις, έτσι και το Φεστιβάλ κάθε χρόνο κάνει τις αξιολογήσεις του και ίσως βρούμε κι άλλες ιδέες στο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Σακαρίδης.
Ο κ. Σιάκας ανέφερε πως υπάρχει θεσμική σχέση ανάμεσα στο ΕΑΠ και στο Φεστιβάλ, ενώ για τις καινοτομίες του προγράμματος σπουδών, είπε πως είναι ενταγμένα και τα νέα μέσα του κινηματογράφου. «Έχουμε ειδικά μαθήματα και κύκλο σπουδών επάνω στο animation και στα νέα μέσα, στα ψηφιακά παιχνίδια, που συνδέονται με το animation και τον κινηματογράφο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη ο κ. Σιάκας έκανε λόγο για «καινοτόμες εκπαιδευτικές διαδικασίες», καθώς το πρόγραμμα είναι «δομημένο ανά εβδομάδα μελέτης με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα και παραδοτέα». Όπως εξήγησε, στο εκπαιδευτικό υλικό και στην ύλη του προγράμματος συμμετείχαν και ενεργά μέλη της κοινότητας των κινηματογραφιστών, όπως σκηνογράφοι και σκηνοθέτες. Σχετικά με τη σύνδεση του προγράμματος με το Φεστιβάλ, ο Σιάκας είπε: «Δεν είναι απλώς ότι το Φεστιβάλ υποστηρίζει το πρόγραμμα σπουδών. Το Φεστιβάλ είναι μέσα στο πρόγραμμα σπουδών και έχει γίνει έτσι ώστε να είναι μαζικό για να μπορεί να καλύψει τους ενδιαφερομένους, όχι μόνο ως δεύτερη ευκαιρία, αλλά και ως πρώτη ευκαιρία». Όσον αφορά τους συμμετέχοντες στο α’ εξάμηνο σπουδών, ο κ. Σιάκας ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν γύρω στα 40 έτη, ενώ υπήρχαν και 3-4 νέοι, 18 ετών, οι οποίοι επέλεξαν το πρόγραμμα ως πρώτη ευκαιρία.
Τέλος, ο κ. Δεμερτζής, αφού παρέθεσε ένα ιστορικό των προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2019, επεσήμανε: «Με μια άριστη συνεργασία, με αρκετή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και με ένα εξαιρετικά παραγόμενο έργο από όλη την Ακαδημαϊκή Επιτροπή καταφέραμε τον Ιούνιο του 2022 να έχουμε ΦΕΚ και να ανακοινώνεται η λειτουργία του προπτυχιακού τμήματος σπουδών. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα. Το πιο σύγχρονο πρόγραμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και διευρύνει τις ευκαιρίες τους και τις επιλογές τους». Μάλιστα, ο κ. Δεμερτζής τόνισε πως «οι Δραμινοί πρέπει να είναι περήφανοι και χαρούμενοι». «Το Φεστιβάλ της Δράμας θα είναι ενεργά παρόν», ανέφερε ο κ. Δεμερτζής και πρόσθεσε πως «θα διευρύνει τις δυνατότητες των σπουδαστών και μέσα από το Φεστιβάλ το ίδιο με τις δράσεις που θα αναπτυχθούν σε συνέργεια με το ΕΑΠ».