Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για τις εξελίξεις σχετικά με τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ορφανοτροφείο της Αθήνας, αποκαλύπτοντας πως οι δύο εργαζόμενες έχουν απομακρυνθεί από τη δομή.

Αποκάλυψε, επίσης, πως η ίδια καταγγελία είχε γίνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ορφανοτροφείου πριν από τρεις μήνες και όπως είπε δεν έγινε τίποτα.

«Η καταγγελία που έχω στα χέρια που περιγράφει περιστατικά Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Αυτό που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα είναι ότι η ίδια καταγγελία κατατέθηκε στο ΔΣ της δομής στο τέλος Σεπτεμβρίου. Δηλαδή η δομή είχε στα χέρια της την καταγγελία αυτή σχεδόν τρεις μήνες. Δεν έχει κάνει τίποτα. Δηλαδή ήρθε σε μένα η καταγγελία αφού ήδη είχε κοινοποιηθεί στη δομή εδώ και τρεις μήνες», εξήγησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η υφυπουργός Εργασίας.

 

Απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενες που φέρονται να εμπλέκονται

«Από τη στιγμή που κατέθεσα την καταγγελία στην εισαγγελία και ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα άρα στοιχειοθετήθηκε ή στοιχειοθετείται η καταγγελία από την Εισαγγελία σύμφωνα με το νόμο που ευτυχώς περάσαμε πριν από δύο μήνες, γιατί πριν από δύο μήνες κατατέθηκε ο νόμος και τον ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο, (…) απομακρύνονται οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν και έχουν καταγγελθεί επώνυμα στην καταγγελία αυτή. Οπότε, ευτυχώς, επειδή περάσαμε αυτή τη νομολογία πριν από 2 μήνες σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι εργάζονται σε τέτοιες δομές που φροντίζουν και φιλοξενούν παιδιά δεν μπορούν παρά να εργάζονται με λευκό ποινικό μητρώο αλλά και να μην έχουν καταγγελθεί, κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τέτοιου τύπου αδικήματα. Δεν θα μπορούν να εργάζονται και πρέπει να απομακρυνθούν. Οπότε η αρχειοθέτηση της καταγγελίας από την εισαγγελία από μόνη της είναι αρκετή για την έτσι ώστε να σταματήσουν να εργάζονται εκεί οι άνθρωποι αυτοί», είπε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Εξήγησε επίσης πως η καταγγελία που είχε η ίδια στα χέρια της είχε τουλάχιστον δύο άτομα, δύο γυναίκες.

Σε ερώτηση αν απομακρύνθηκε και η υπεύθυνη της δομής τόνισε πως αυτό δεν είναι δική της αρμοδιότητα.

«Τα πέντε παιδιά που συμμετείχαν στα όσα καταγγέλλονται έχουν απομακρυνθεί από τη δομή και βρίσκονται από προχθές στο Παίδων όπου και εξετάζονται σωματικά αλλά και ψυχιατρικά έτσι ώστε να καταθέσουν και να καταλάβουμε την κατάσταση τους και τι από αυτά έχει γίνει, πόσο έχουν στιγματιστεί και όλη αυτή την κατάσταση», ανέφερε στη συνέχεια.

Ήταν όλοι ενήμεροι, λέει η καταγγέλλουσα

 

 

Ακόμη πιο φρικαλέες είναι οι περιγραφές της γυναίκας που αποφάσισε να βάλει τέλος στην αρρωστημένη δράση κάποιων συναδέλφων της. Η νηπιαγωγός υποστηρίζει πως τα παιδιά μιμούνταν σεξουαλικές συμπεριφορές, και μάλιστα κακοποιητικές. Ενώ εμφανίζονταν ιδιαίτερα επιθετικά εξαπολύοντας απειλές. Από την άλλη, όπως επίσης ισχυρίζεται η καταγγέλλουσα, και η σωματική κακοποίηση των παιδιών από εργαζόμενους ήταν μία συνηθισμένη πρακτική. «όταν τα παιδιά έκαναν φασαρία, τα έπαιρνε η κυρία (…) στις αποθήκες και τα χτυπούσε, γυρνούσαν με κόκκινα μάγουλα. Ρώτησα εάν είχαν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι και μού είπαν ότι “είναι πλήρως ενημερωμένοι όλοι”. Επίσης, μού είπαν ότι, όχι μόνο είναι ενημερωμένοι όλοι, αλλά όταν δημιουργούνται θέματα χρησιμοποιούν και η ίδιοι την κυρία (…) σαν απειλή στα παιδιά», φέρεται να δήλωσε η μάρτυρας στην καταγγελία της. Σε βάρος του ορφανοτροφείου εκκρεμεί ήδη μία έρευνα έπειτα από προηγούμενη μηνυτήρια αναφορά, καθώς είχε διαπιστωθεί πως φιλοξενούνταν σε αυτό πολλά περισσότερα παιδιά από όσα δηλώνονταν στις αρμόδιες αρχές.

 

Πηγή: ethnos.gr