ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ»

 

Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος, με τίτλο «Κάπνισμα και Υγεία: Δρόμοι αντίθετοι», πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δράμας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Παναγιώτης Κάππος η εκδήλωση για το κοινό αφορούσε την «ενημέρωση για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στο στόμα και ιδιαίτερα για τον στοματικό καρκίνο». Όπως επεσήμανε ο κ. Κάππος, είχε προηγηθεί «εκδήλωση ενημέρωσης οδοντιάτρων κυρίως σε τεχνικές για το πώς θα βοηθήσουν τους ασθενείς τους να κόψουν το κάπνισμα».

Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης για το κοινό ήταν και η κ. Ελεάνα Στουφή, στοματολόγος – οδοντίατρος, η οποία σε δηλώσεις της στα τοπικά Μ.Μ.Ε., επεσήμανε: «Ο καρκίνος στοματικής κοιλότητας έχει σχέση με το κάπνισμα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος. Ένας ασθενής με καρκίνο της στοματικής κοιλότητας 9 στις 10 περιπτώσεις είναι καπνιστής. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι ευρέως γνωστό, ούτε η συσχέτισή του με τον απλό πολίτη. Ο στόχος μας είναι η πρόληψη αρχικά, να μην πάθει κάποιος, και δεύτερον η έγκαιρη διάγνωση». Η κ. Στουφή έκανε λόγο για έγκαιρη αντιμετώπιση της μάστιγας του καπνίσματος και στάθηκε ιδαίτερα στη νεολαία. Όπως είπε, «να προλάβουμε να μη γίνουν εξαρτημένοι χρήστες του καπνίσματος, όποιας μορφής κι αν είναι αυτή, είτε είναι το παλιό τσιγάρο που όλοι γνωρίζουμε, είτε είναι οι καινούργιες μορφές καπνίσματος, το άτμισμα το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή καπνίσματος, οι οποίες είναι εξίσου επικίνδυνες με το παλιό γνωστό τσιγάρο».

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος – εντατικολόγος και Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στάθηκε στην «ενεργοποίηση του κόσμου της οδοντιατρικής στην αντιμετώπιση του καπνίσματος», επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος του οδοντιάτρου στην προληπτική παρέμβαση στην κοινωνία για τη μείωση του καπνίσματος είναι πολύ σημαντικός». Γενικότερα για το κάπνισμα, ο κ. Μπεχράκης σημείωσε: «Οπωσδήποτε και στην Ελλάδα, όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, όπως γίνεται και σε όλο τον κόσμο, το κάπνισμα μειώνεται. Παρά τις περί του αντιθέτου διαδόσεις, είτε εντυπώσεις που δεν έχουν περιεχόμενο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει δώσει πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σε κάθε ηλικία το κάπνισμα μειώνεται. Στην Ελλάδα έχουμε πετύχει τα τελευταία 15 χρόνια μια πολύ μεγάλη μείωση, ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 16 και 24 ετών, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ανάμεσα στα έτη 2009-2019, έχουμε μια μείωση 52% του καπνίσματος στα παιδιά μεταξύ 16-24 ετών. Είναι πιθανόν στην περίοδο της πανδημίας να έγινε μια μικρή ανατροπή. Είναι βέβαιο ότι σήμερα η εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα έχει κάπως χαλαρώσει. Για αυτό δεν θα χάσω την ευκαιρία της εκδήλωσης να καλέσω την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει και πάλι τα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα. Ενός νόμου που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει, η ίδια κυβέρνηση υπερηφάνως εφάρμοσε στην Ελλάδα και τώρα δεν πρέπει να αφήσει πάλι τη χώρα μας να βρεθεί στην πολύ κακή κατάσταση που ήταν μέχρι τις προηγούμενες δεκαετίες. Να συνεχίσουμε την προοδευτική πορεία, την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του καπνίσματος και οπωσδήποτε χρειάζεται μια υπεύθυνη πολιτική βούληση για άλλη μια φορά».

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό στη μετά covid εποχή να επανέλθουμε ως ιατρική κοινότητα και να ασχοληθούμε με το θέμα του καπνίσματος. Είναι μια περίοδος που έχουμε μια αύξηση όσον αφορά τους αναπνευστικούς ασθενείς και είναι σημαντικό να δώσουμε ένα μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους απέναντι στο κάπνισμα. Και κυρίως τους νέους ανθρώπους, γιατί είναι και συνήθειας η οποία ξεκινάει από μικρές ηλικίες και δημιουργεί προβλήματα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται αρωγός μιας τέτοιας προσπάθειας, γιατί είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του οδοντιάτρου, γιατί είναι ο πρώτος ο οποίος έρχεται σε στενή επαφή με τη στοματική κοιλότητα, βλέπει κάποιες αλλοιώσεις, τις οποίες μπορεί να διαγνώσει και να προειδοποιήσει τον ασθενή όσον αφορά τις βλαπτικές ιδιότητες που έχει το κάπνισμα. Κυρίως σε νέους και σε παθητικούς καπνιστές, όπως είναι τα παιδιά. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα».

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κ. Άρτεμις Δημητριάδου μετέφερε την εμπειρία που έχει η ίδια από την παρουσία της στον σύλλογο. Όπως είπε, «μέχρι τώρα παλεύαμε με τον μαστό, με τον καρκίνο του εντέρου, με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τώρα τελευταία συναντάμε καρκίνους στη στοματική κοιλότητα».

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Σοφία Τσακιρίδου, η οποία στον χαιρετισμό της, ανέφερε τα εξής: «Για όσους δεν με γνωρίζετε, είμαι παιδί της δημόσιας υγείας. Σπουδές, εξειδίκευση, επάγγελμα, μέχρι και σήμερα ακόμη και από αυτή τη θέση προσπαθώ και βλέποντας προς την κατεύθυνση της προάσπισης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Το είπα και χθες στον κ. Μπεχράκη ότι πριν από 37 χρόνια παρακολούθησα για πρώτη φορά για τον έλεγχο του καπνίσματος μια εισήγηση, όπου ομιλητής ήταν ο κ. Μπεχράκης. Για τη συνάντηση χαίρομαι, προβληματίζομαι όμως γιατί τόσα χρόνια όλες οι πολιτικές υγείας έχουν έναν από τους κύριους άξονες την προστασία της υγείας και την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά δεν έχουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες όλων, ειδικά των ομιλητών, αυτών που έχουν έρθει από μακριά για να ενημερώσουν, για να προστατέψουν, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Οδοντιατρικό, στον Σύλλογο Καρκινοπαθών, σε όλους εσάς που είστε εδώ. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Να μη ξεχνάτε να αγαπάτε τον εαυτό. Το να σταματήσετε το κάπνισμα είναι μια πράξη αγάπης για τον εαυτό σας.