ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΟΥΝ Η ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΕΑΠ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ολοκληρωθεί η μελέτη, η οποία εκπονείται με χρηματοδότηση της εταιρείας Raycap, τότε αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρχουν τεύχη δημοπράτησης τον προσεχή Οκτώβριο

 

Έντονη κινητικότητα στο ζήτημα της εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, ώστε να στεγάσει δράσεις του ΕΑΠ, αλλά και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καταγράφηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα σειρά επαφών τοπικών φορέων με εκπροσώπους Υπουργείων και τα νεότερα δείχνουν πως οι εξελίξεις για το θέμα θα είναι θετικές, εφόσον υλοποιηθεί ο σχετικός σχεδιασμός.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, στη Δράμα υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκου Παππά, του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και του Προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Βασίλη Καρδάση για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων στη Δράμα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η δρομολόγηση της ανακατασκευής της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα για να στεγάσει τη Σχολή Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αλλά και ένα Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντική συμβολή στην ευόδωση των προσπαθειών υπάρχει από την εταιρεία Raycap, η οποία χρηματοδοτεί τη σχετική μελέτη για την ανακατασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, την Δευτέρα 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας κ. Αντώνη Παπαδόπουλου με συμβούλους του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, έτσι ώστε να διερευνηθεί η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής της Καπνοθήκης της οδού Περδίκκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς των στελεχών του Υπουργείου έγινε γνωστό ότι τον προσεχές Σεπτέμβριο θα «τρέξει» από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόγραμμα χρηματοδότησης για στατική επάρκεια, ενεργειακή ταυτότητα και συντήρηση – αναπαλαίωση κτηρίων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχει ύψος 2 δις. ευρώ. Μάλιστα, το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει «ταβάνι» όσον αφορά τη χρηματοδότηση ενταγμένων έργων, γεγονός που αφήνει ορατό το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη και η συνολική ανακατασκευή της Καπναποθήκης από κονδύλια του προγράμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να έχει ολοκληρωθεί, εφόσον όλα πάνε καλά, η μελέτη από την εταιρεία Raycap τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα να γίνουν κινήσεις από πλευράς Δήμου για την ενεργειακή ταυτότητα του κτηρίου, έτσι ώστε αν είναι όλα έτοιμα και ο σχεδιασμός κυλήσει ομαλά και χωρίς απρόοπτα, να κατατεθεί η μελέτη για να μπορούν να υπάρξουν τεύχη δημοπράτησης τον προσεχή Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύψους 2 δις. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναμένεται να δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και οι ανακατασκευές σχολείων, αλλά και γενικότερα δημόσιων κτηρίων, χωρίς όρια στη χρηματοδότηση. Με βάση αυτό ενδεχομένως να εξεταστεί η αξιοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και για την αξιοποίηση του κτηρίου της Παλιάς Ασφάλειας, το οποίο ανήκει στο Δήμο Δράμας.

Όσον αφορά την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, πέρα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζεται και η περίπτωση αξιοποίησης προγράμματος που θα «τρέξει» το προσεχές φθινόπωρο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής συμβολής, εφόσον είναι εφικτό, και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όσον αφορά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβάλλει από την πλευρά του στη χρηματοδότηση δημιουργίας του Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου, καθώς πρόκειται άλλωστε και για ένα πρόγραμμα που το διαχειρίζεται το ίδιο.

Μάλιστα, την Τρίτη 3 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Παπαδόπουλος είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομη συμμετοχή στη συνάντηση είχε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς. Στη συζήτηση τέθηκαν ευρύτερα τα θέματα σχετικά με τη δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου και δόθηκε η δέσμευση από πλευράς Γενικής Γραμματείας ότι θα σταθεί αρωγός στο σχεδιασμό του Δήμου Δράμας για ο,τιδήποτε χρειαστεί, συμβάλλοντας είτε οικονομικά, αν είναι δυνατόν, είτε σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Επιπλέον, τέθηκε και το θέμα διερεύνησης ανάπτυξης συνεργασίας ανάμεσα στο Φεστιβάλ και στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και τα Όσκαρ, με στόχο να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο στο παγκόσμιο στερέωμα η διοργάνωση της Δράμας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν ήταν παρών ο Βουλευτής κ. Καραγιαννίδης, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, καθώς συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής, όπου και μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, όπως αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας, στις νέες εγκαταστάσεις στην Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα αναμένεται να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αίθουσες προβολής για τις δράσεις του Φεστιβάλ, αίθουσες διδασκαλίας, studio ήχου, μοντάζ, animation και γυρισμάτων για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, Κέντρο Κινηματογραφικών Ερευνών, Ψηφιακό Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Ταινιοθήκη, καθώς και χώροι αναψυχής, ενώ στο αίθριο προβλέπεται η λειτουργία θερινού κινηματογράφου.

Επιπλέον, η παρουσία του ΕΑΠ στη Δράμα αναμένεται να περιλαμβάνει την ίδρυση προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών και ελληνόφωνα και αγγλόφωνα τμήματα, την διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, συνεδρίων και εκθέσεων, την συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς του τομέα των οπτικοακουστικών μέσων και την προσπάθεια ανάδειξης της Δράμας ως διεθνούς κέντρου κινηματογράφου.

Με βάση όλες αυτές τις κινήσεις, είναι πολύ ορατό το ενδεχόμενο η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τον προσεχή Σεπτέμβριο να αποκτήσει ιστορικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά το μέλλον του Φεστιβάλ και τη στέγαση του σε έναν χώρο αντάξιο της σπουδαιότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι η Καπναποθήκη είχε αγοραστεί από το Δήμο Δράμας επί ημερών του κ. Μαργαρίτη Τζίμα, όμως όλες οι προσπάθειες που έγιναν για την αξιοποίησή της δεν είχα αίσια κατάληξη.