ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στη κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, στην ομιλία του, ανέφερε τα εξής:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο προ ολίγου κατελθών υπουργός με ιδιαίτερη θλίψη, όχι βεβαίως με κλάματα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, που δεν θα ήθελε να πάρει, με βαριά ψυχή και καρδιά.

Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι κανείς, καμία Κυβέρνηση δεν θέλει να παίρνει δυσβάσταχτα μέτρα. Αν ενθυμείσθε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, που κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ., σέρνατε εδώ όλοι σας τα εξ αμάξης σε όλους μας. Ύβρεις, προπηλακισμοί, δύο χρόνια αξέχαστα, σε ό,τι με αφορά. Τώρα ζείτε την ίδια κατάσταση, την οποία προσπαθείτε με έναν τρόπο να την επενδύσετε με ψέματα.

Προ ολίγου κατέβαινα από το δεύτερο όροφο με ένα συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ. Μου λέει «βλέπεις, εμείς σήμερα ψηφίζουμε τα μέτρα με βιολοντσέλα», υπάρχει σε λίγο μια εκδήλωση για την ενσωμάτωση των Επτανήσων. Ξέρετε εκείνον τον κλέφτη, που λιμάριζε την πόρτα για να μπει να κλέψει και όταν το ρώτησαν, τι κάνει, απάντησε παίζω βιολί. Του είπαν, δεν ακούγεται και απάντησε αύριο θα ακουστεί.

Αύριο θα ακουστούν όλα αυτά συνάδελφε, εάν το έχεις αντιληφθεί, θα το νιώσει η ελληνική κοινωνία. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνδρομή σου.

Ενθυμείσθε πάρα πολύ καλά και σας ζηλεύω γι’ αυτό, τη μονομερή κατάργηση του χρέους, την επιμήκυνσή του, τώρα παρακαλείτε για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνεννόηση και φέρνετε τα μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια ευνοϊκή αντιμετώπισή σας.

Κύριε υπουργέ, αναφερθήκατε στη γνώση, την άγνοια κ.λπ. και μας δηλώσατε την άγνοιά μας. Άγνοια είναι η δική σας, γιατί θα πρέπει να μας πείτε, όταν δηλώνατε ότι θα παραιτηθείτε για το αφορολόγητο, που πήγε από τα 12.000 ευρώ στα 8.600 ευρώ, αλλά δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Ενδεχομένως, να ακολουθήσατε τη θέση του Πρωθυπουργού, του Προέδρου σας, ότι είχατε αυταπάτες, αλλά οι αυταπάτες αυτές κόστισαν πολύ στην ελληνική οικονομία και συνεχίζουν και κοστίζουν.

Μέτρα – αντίμετρα, το ομολογεί το άρθρο 15, ξεκάθαρα. Εάν θα υπάρξει κάποιο πλεόνασμα πάνω από 3,5%, θα υπάρχει δυνατότητα, ύστερα από έγκριση, κάτω από προϋποθέσεις. Να το δηλώσετε, κύριε Υπουργέ, το είπε και ο εισηγητής μας. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 15, κατόπιν έγκρισης και μάλιστα ποιων; Των δανειστών. Αν εμείς τολμούσαμε να κάνουμε τέτοια αναφορά σε νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί, γιατί προφανώς θα το ψηφίσετε, το να λέει ότι πρέπει να πάρουμε την έγκριση των δανειστών ή όπως θέλετε να τους αναφέρετε, τότε δεν θα έμενε κανείς εδώ μέσα.

Τα έχετε δεχθεί όλα, σας ζηλεύω ειλικρινά σε κάθε βαθμό για τις απολύσεις ή για τις ομαδικές απολύσεις, μετά το τρίμηνο. Είμαστε και εκπρόσωποι εργαζομένων και μαζί βγαίναμε στο δρόμο για όλα αυτά. Τι κάνετε τώρα; Μετά το τρίμηνο ελεύθερες απολύσεις.

Σας συγχαίρω σε ότι αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Είχατε δεσμευτεί, είχατε παραπλανήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας ο συγκυβερνήτης σας θα παραιτούνταν, αν δεν εφαρμοζόταν η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Δυστυχώς κ. Υπουργέ, το Μάιο πέρυσι αποδεχθήκατε τροπολογία του κ. Καμμένου κ. Υπουργέ, ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα φέρετε τα ισοδύναμα σε ότι αφορά τις μισθολογικές προαγωγές, και τώρα τις καταργείτε. Δημιουργείτε αν θέλετε εσωτερικά ρήγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας με τις μισθολογικές προαγωγές, δυστυχώς οδηγείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις, και τα Σώματα Ασφαλείας σε ένα μεγάλο αδιέξοδο αναφορικά, αν θέλετε με τα μισθολογικά κλιμάκια. Χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας, τον στρατιωτικό χρόνο αυτόν ως υπηρεσίας, ενώ λαμβάνετε σε ορισμένες περιπτώσεις, σε άλλες δεν λαμβάνετε.

Δημιουργείτε τεράστιο χάσμα, δημιουργείτε αν θέλετε ένα διαχωρισμό το οποίο βεβαίως θα πληρώσουν ειδικότερα οι χαμηλόβαθμοι, καθότι θα πρέπει να το γνωρίζατε. Ο Στρατός έχει τη δυνατότητα να δίνει βαθμολογική εξέλιξη. Τα Σώματα Ασφαλείας δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή κ. Γραμματέα και για τούτο το λόγο βρέθηκε, αν θέλετε ένας ισοσκελισμός. Να δίνονται μισθολογικές προαγωγές έτσι ώστε να συστοιχίζεται.

Καταργείτε, όλα αυτά και μιλάμε ειδικότερα για το χαμηλό προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο θα υποστεί τεράστιες απώλειες. Από 200 έως 400 ευρώ το μήνα. Θα τα δείτε στη πράξη. Μιλώ για την προσωπική διαφορά αυτό εννοούμε. Πάνω από ορισμένο χρόνο δεν απαιτείται και δεν επιβάλλεται να παραμείνει κανείς πλέον, σε όποιο Σώμα υπηρετεί. Αυτό θα το δείτε στην πράξη, έστω θα το ακούσετε και αύριο από τους εργαζομένους, μήπως έστω την τελευταία στιγμή αντιληφθείτε την πραγματικότητα τι πάτε να κάνετε ακριβώς, με τα ειδικά μισθολόγια καταργώντας νυχτερινά σε ένα επίπεδο, πενθήμερα κ.τ.λ.