ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η 1η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ, ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
- Η διοργάνωση του Φόρουμ στη Δράμα αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο του Επιμελητηρίου Δράμας στη ΝΑ Ευρώπη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, η 1η Διασυνοριακή Συνάντηση Νέων, με θέμα «Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα μέσω της Διασυνοριακής Συνεργασίας», η οποία διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Δράμας σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (Association of European Border Regions – AEBR). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Φόρουμ Καινοτομίας, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά, από μια Ένωση με σημαντική παρουσία στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η πρώτη διοργάνωση γίνεται στη Δράμα, η οποία στο παρελθόν έχει διοργανώσει και άλλο ένα σχετικό Φόρουμ Νεολαίας με σημαντικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά, η επιλογή της Δράμας από την Εκτελεστική Επιτροπή του AEBR για τη διοργάνωση της Διασυνοριακής Συνάντησης Νέων αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών της Διοίκησης, καθώς και των δυνατοτήτων του Επιμελητηρίου Δράμας, το οποίο σύντομα αναμένεται να αποκτήσει και μόνιμη δομή στήριξης της καινοτομίας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το Επιμελητήριο Δράμας προωθεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια, στοχεύοντας στην ανάδειξη του ηγετικού του ρόλου σε αντίστοιχους φορείς της Νοτιανατολικής Ευρώπης αλλά και γενικότερα.
Οι συμμετέχοντες στη 1η Διασυνοριακή Συνάντηση Νέων έφτασαν στη Δράμα τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν με την εναρκτήρια εκδήλωση, την Τρίτη 26 Ιουνίου.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, το Επιμελητήριο είναι εταίρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών και μάλιστα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκε το 2017 στη Φινλανδία σχετικό αίτημα στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να διοργανωθεί αυτό το Φόρουμ στη Δράμα. «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς, διότι ομόφωνα αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών στη Δράμα να διεξαχθεί», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχει αποφασιστεί το Επιμελητήριο να αναλάβει την Αντιπροεδρία της Ένωσης.
Η 1η Διασυνοριακή Συνάντηση, εξηγεί ο κ. Γεωργιάδη, «αφορά νέους ανθρώπους που προέρχονται από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και έχει ως θέμα την καινοτομία». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σεμινάριο επιτάχυνσης ιδεών με στόχο την επιχειρηματικότητα, με όσους συμμετέχουν να λαμβάνουν και πιστοποιητικό παρακολούθηση. «Τα νέα παιδιά που φιλοξενούνται στη Δράμα τυγχάνουν ενός σεμιναρίου το οποίο αφορά την επιτάχυνση των ιδεών για τη δημιουργία επιχειρήσεων ή τη βελτίωση των ιδεών για την εφαρμογή τους στις επιχειρήσεις, πάντα με καινοτόμα προσέγγιση. Είναι ιδιαίτερο το όφελος για τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε αυτό που συζητιέται κάποια στιγμή να το κάνουν και πράξη από τη στιγμή που θα κληθούν ως πτυχιούχοι να κάνουν τις δικές τους δουλειές», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Στη Συνάντηση συμμετέχουν 35 φοιτητές, με 6 από αυτούς να προέρχονται από την Ελλάδα, ενώ μάλιστα υπάρχει και συμμετοχή από τη Δράμα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες προέρχονται από χώρες όπως η Σερβία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία και η Κύπρος. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η ώσμωση των Ελλήνων φοιτητών με αντίστοιχους από τα Βαλκάνια». Μάλιστα το γεγονός ότι το κύριο χαρακτηριστικό των συμμετεχόντων είναι ότι προέρχονται από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, δείχνει, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι «το Επιμελητήριο Δράμας είναι leader στη ΝΑ Ευρώπη αυτή τη στιγμή ως φορέας στα θέματα καινοτομίας και νέων».
Κατά τη διάρκεια της Διασυνοριακής Συνάντηση Νέων οι νέοι φοιτητές συμμετέχουν σε σεμινάρια σχετικά με την καινοτομία, όπως για το πώς μια ιδέα μπορεί να γίνει πράξη, δηλαδή αγορά – επιχείρηση, για το πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, για το πώς μια ομάδα μπορεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση καθώς και ποιο είναι το αναγκαίο μάνατζμεντ για αυτή την επιχείρηση, για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο business plan, για το πώς μπορεί να παρουσιαστεί μια ιδέα σε ελάχιστο χρόνο, το λεγόμενο pitching. Παράλληλα, συμμετέχουν σε Workshop ανταλλαγής απόψεων και ιδεών των φοιτητών σε διάφορα θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ αναλύονται καινοτόμες ιδέες ως δείγματα καλής πρακτικής.
Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη 1η Διασυνοριακή Συνάντηση Νέων ήταν πολύ μεγάλο: «Οι αιτήσεις οι οποίες στάλθηκαν στην ευρωπαϊκή task force για να επιλεχθούν όσοι επιλέχθηκαν και για να συμμετέχουν στα σεμινάρια στο Επιμελητήριο Δράμας ήταν πάρα πολλές. Δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε όλα αυτά τα παιδιά, αλλά επιλέχθηκαν από τους Ευρωπαίους 35 άτομα, τα οποία προέρχονται κυρίως από πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές και είναι παιδιά τα οποία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμμετέχουν στο 1ο Φόρουμ».
Όσον αφορά τη δομή στήριξης της καινοτομίας, μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, η οποία δημιουργείται στο Επιμελητήριο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Ευελπιστώ ότι με τη νέα δομή την οποία δημιουργούμε στο ισόγειο του Επιμελητηρίου, όπου θα υπάρχει μια μόνιμη δομή επιτάχυνσης ιδεών, τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχουμε μόνιμα τα Φόρουμ Καινοτομίας στη Δράμα, καθώς και τις εκθέσεις καινοτομίας, τις οποίες διεκδικούμε ως στόχο για το 2019 και το 2020».
Στην εναρκτήρια εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγραμματισμού, Απασχόλησης και Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διευθυντής του Προγράμματος κ. Άλκης Παπαδημητρίου. Επίσης, εκ μέρους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών μίλησαν οι κ.κ. Jens Gabbe και Johannes Mosio, από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο κ. Χάρης Κούντουρος κ.α.. Αυτό που επισημάνθηκε είναι η σπουδαιότητα υλοποίησης τέτοιων πρωτοβουλιών, οι οποίες στοχεύουν στην καινοτομία, έχοντας παράλληλα ως βασικούς άξονες τη δικτύωση και τη συνεργασία για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, «είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. έχουμε πάνω από 30 παιδιά, ενώ περιμέναμε 20 αρχικά. Είναι από διάφορες χώρες. Όπως ειπώθηκε είναι ένας μικρός Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών που παρουσιάζεται στη Δράμα. Έγινε εναρκτήρια τελετή. Μίλησαν ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ο κ. εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εκπρόσωποι από το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Περιφερειών και εκπρόσωποι από κάποια άλλα Επιμελητήρια, όπως της Ανδριανουπόλεως και του Γκότσε Ντέλτσεφ. Από ότι φαίνεται η ομάδα είναι πολύ δυνατή. Τα νέα παιδιά έχουν πολύ όρεξη για να συμμετέχουν σε αυτό το σεμινάριο, το οποίο θα είναι αρκετά δύσκολο».
Ακόμη ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι «ο στόχος αυτού του Φόρουμ, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά, είναι η καινοτομία στους νέους ανθρώπους που ζουν στις συνοριακές περιοχές» και πρόσθεσε: «Είναι κατανοητό ότι οι στόχοι είναι πάρα πολύ δύσκολοι, γιατί από τη μια πλευρά οι συνοριακές περιοχές είναι υποβαθμισμένες κατά κανόνα, από την άλλη όμως η καινοτομία χρειάζεται για την ανάπτυξή τους και κυρίως για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, που θα κρατήσει αυτά τα παιδιά σε αυτές τις περιφέρειες. Είναι μία πρόκληση και ελπίζουμε να την υποστηρίξουμε».