ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Σήμερα συμμετέχουμε έμπρακτα και ενεργά στην προσπάθεια της πόλης μας να ορίσει το μέλλον της κατά τρόπο σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό. Σήμερα σχεδιάζουμε το μέλλον της πόλης που αγαπάμε πάνω από όλα, οραματιζόμενοι το μέλλον των παιδιών μας»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Ημερίδα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Δράμας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Δράμας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου: «Έρευνα του εφικτού ανάπτυξης αποτελεσματικών πολιτικών κινητοποίησης των αστικών κοινωνιών απέναντι στις σημερινές προκλήσεις ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. Ερευνητική συνεργασία ΕΜΠ και Δήμου Δράμας για δοκιμαστικές εφαρμογές». Ουσιαστικά σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση φορέων και πολιτών έτσι ώστε να καθοριστούν οι κατευθύνσεις μιας στρατηγικής πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης για μια βιώσιμη και ανθρώπινη πόλη. Ομιλητές στην εκδήλωση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήταν ο Καθηγητής κ. Θάνος Βλαστός, Συγκοινωνιολόγος – Πολεοδόμος και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το ΕΜΠ για τη Δράμα, και ο Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολεοδόμος, Συγκοινωνιολόγος – Μηχανικός. Το συντονισμό της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, είχε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγραμματισμού, Απασχόλησης και Τουρισμού κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης.

 

«Όλος αυτός ο σχεδιασμός μάς οδηγεί στο να φτιάξουμε μια Δράμα διαφορετική»

Σε δηλώσεις του για την ημερίδα διαβούλευσης ο κ. Καραμπατζάκης ανέφερε: «Συνεχίζεται η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου που έχουμε σε συνεργασία του Δήμου Δράμας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όπως είπαν και οι καθηγητές, το μέλημά μας είναι να φτιάξουμε μια πόλη, η οποία να είναι φιλική, προσβάσιμη και ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και για αυτό το λόγο είναι σημαντική η συνάντηση αυτή, έτσι ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε δεχθεί όλα τα ερεθίσματα και όλες τις προτάσεις και να καταλήξουμε σε ένα κοινό σχέδιο, το οποίο σε βάθος δεκαετίας οφείλουμε να το εφαρμόσουμε, έτσι ώστε να αλλάξουμε την πόλη».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Καραμπατζάκης, «από την παρουσίαση του σχεδιασμού προτάθηκαν διάφορα σχέδια, προτάσεις δηλαδή για την τροποποίηση της υφιστάμενης κατάστασης ειδικά στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο, και στόχο θα έχει αυτή η προσπάθεια στο να δημιουργηθούν οι σωστές πεζοδρομήσεις, οι σωστές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί το κέντρο, να αναπτυχθεί εμπορικά, να προστατευτεί περιβαλλοντικά και να φτιαχτεί μια πόλη που τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι πιο φιλική».

Ακόμη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Δράμας έκανε γνωστό ότι «σε διαβούλευση θα βγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις επόμενες 15 ημέρες, και τα διαχειριστικά σχέδια του Δημοτικού Κήπου και της Αγίας Βαρβάρας, επομένως θα γνωρίζουμε κι εκεί πολλά άλλα πράγματα τα οποία δεν είχε ασχοληθεί κανένας τα τελευταία 20 χρόνια, από ιδιοκτησίες μέχρι ποιο είναι πραγματικά το πάρκο». Ακόμη, ο κ. Καραμπατζάκης σημείωσε ότι «το μεγάλο έργο του ΒΑΑ είναι σε εξέλιξη, άρα ξεκινάει και η διασύνδεση αυτών των δύο» και πρόσθεσε: «Έχει πάρει πολλά ευρωπαϊκά ήδη ο Δήμος Δράμας, τόσο με Interreg όσο και το Horizon, στον Ορίζοντα 2020, το οποίο αφορά την κίνηση με cargo ποδήλατα, δηλαδή με τρίκυκλα ποδήλατα για να μεταφέρουν προϊόντα και συμμετέχουμε μαζί με 16 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και φορείς από τις Βρυξέλλες. Επομένως καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι όλη αυτή η προσπάθεια, όλος αυτός ο σχεδιασμός μάς οδηγεί στο να φτιάξουμε μια Δράμα διαφορετική».

 

«Έχουμε στα χέρια μας τη χρυσή ευκαιρία να αναδείξουμε τον κρυμμένο και αναξιοποίητο θησαυρό της πόλης μας»

Η ημερίδα διαβούλευσης ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ο οποίος έθεσε το σχεδιασμό και περιέγραψε τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής της οποία ηγείται για την πόλη και το μέλλον της.

Αναλυτικά ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί μοιραζόμαστε ξεχωριστές στιγμές, που αφορούν το μέλλον της πόλης μας. Της πόλης που αγαπάμε και θέλουμε να βλέπουμε να αναπτύσσεται να προοδεύει. Οι στιγμές αυτές αποτελούν την αρχή υλοποίησης ενός σημαντικού μέρους του οράματός μας για τη Δράμα και αναφέρομαι σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη της Δράμας. Η ανάπτυξη και η ευημερία της Δράμας ήταν εξ αρχής ο στόχος της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Σε αυτόν δεσμευτήκαμε και σε αυτόν επιμένουμε μέχρι το τέλος.

Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ. Έχουμε όνειρα για την πόλη μας, αλλά δεν αεροβατούμε. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, όμως γνωρίζουμε και τις πολλές δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η πόλη μας. Ξέρουμε το ικανό ανθρώπινο δυναμικό και ξέρουμε το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης.

Είναι γεγονός ότι έχουμε στα χέρια μας τη χρυσή ευκαιρία να αναδείξουμε τον κρυμμένο και αναξιοποίητο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό της πόλης μας. Να μετατρέψουμε τη Δράμα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, σε ένα υπόδειγμα ανάπτυξης μιας περιοχής, που μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών μας και να φιλοξενεί ειδικά γεγονότα και δράσεις. Αξιοποιώντας, όμως, τα φυσικά μας πλεονεκτήματα μπορούμε να μετατρέψουμε την πόλη μας σε μια περιοχή τουριστικού προορισμού και ενδιαφέροντος.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η αστική ανάπτυξη πρέπει να καθοδηγείται από έναν ισχυρό σχεδιασμό και όραμα. Ποικίλες δημόσιες και ιδιωτικές συμπράξεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινότητας που να προστατεύει την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντολογική της περιοχή. Η Δράμα είναι ώριμη και έτοιμη αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. Να συμβάλλει στην ευημερία των συμπολιτών μας, αναπτύσσοντας κατάλληλα τις αξίες και τα ιδανικά μας. Μπορούμε, λοιπόν, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας, συνδυάζοντας την οικολογική, πολιτιστική, θεσμική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να αφήσουμε κανένα βάρος χρέους στις μελλοντικές γενιές. Με την έννοια αυτή, ο σχεδιασμός μιας τέτοιας πολιτικής αποτελεί το θεμέλιο λίθο για να χτίσουμε τη Δράμα του μέλλοντος. Αυτό άλλωστε είναι και το όνειρό μας. Όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε και να προωθήσουμε όλους τους βασικούς τομείς της κοινωνίας μας, δηλαδή τις επιχειρήσεις μας, τις μειονεκτούσες ομάδες, το περιβάλλον, τις ενώσεις πολιτών, τις υπηρεσίες. Επιδιώκουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία, βασιζόμενοι στη γνώση και την οικονομία. Με σεβασμό στο περιβάλλον, προσπαθούμε να αναδείξουμε κάθε πτυχή του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Σήμερα, όμως, η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας και οργάνωσης. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα, όταν οι σύμβουλοί μας είναι επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και ειδικοί επαγγελματίες. Για αυτό και είμαι αισιόδοξος. Γιατί συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους ειδικούς. Κυρίως, όμως αισιοδοξώ, γιατί προσβλέπω στη στήριξη και στη συνεργασία των συνδημοτών μας, στο πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο δυναμικό της πόλης μας. Με δημόσια συζήτηση, με συμμετοχή όλων των δημοτών, η παρούσα Δημοτική Αρχή, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, εγκαινίασε μια νέα περίοδο ανοιχτού και συμμετοχικού σχεδιασμού για το μέλλον μας. Είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, οι εταίροι μας και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς θα συμβάλουν τα μέγιστα για την αρτιότητα του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, τμήμα και συμπληρωματικό μέρος του οποίου αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους όσοι συνέβαλαν στο σχεδιασμό της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Δράμας και κυρίως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Καθηγητή κ. Βλαστό, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Πανεπιστήμιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στη Δράμα, τους συνεργάτες του που ασχολούνται με την πόλη μας με ιδιαίτερη επιμέλεια και αγάπη, τον Αντιδήμαρχο επί θεμάτων που ανήκουν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και στη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο επί θεμάτων που ανήκουν στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, καθώς και επί θεμάτων Απασχόλησης και Τουρισμού κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας που επιβλέπει την υλοποίηση του παραπάνω ερευνητικού έργου, συμμετέχοντας ενεργά στο σχεδιασμό. Συγχρόνως και το Γραφείο Προγραμματισμού, το οποίο κάνει πραγματικά μια καταπληκτική δουλειά και αξίζουν συγχαρητήρια.

Σήμερα συμμετέχουμε έμπρακτα και ενεργά στην προσπάθεια της πόλης μας να ορίσει το μέλλον της κατά τρόπο σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό. Σήμερα σχεδιάζουμε το μέλλον της πόλης που αγαπάμε πάνω από όλα, οραματιζόμενοι το μέλλον των παιδιών μας. Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε και θα συμβάλλουμε τα μέγιστα για την επίτευξη του σχεδίου».