Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε., για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε Καβάλα και Ξάνθη, αναφέρονται τα εξής:
Η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη σε Καβάλα και Ξάνθη, με τους γνωστούς προεκλογικούς τόνους και τις υποσχέσεις, άφησε ικανοποιημένους, εκτός φυσικά τα στελέχη της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ, για ακόμα μια φορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τους Αμερικάνους και ευρωπαίους «συμμάχους», τα μεγάλα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία το μενού περιείχε… τσάι και μπόλικη συμπάθεια!
Για τους απολυμένους εργάτες των Λιπασμάτων και των Πετρελαίων στην Καβάλα, που δίνουν τα τελευταία χρόνια το δικό τους αγώνα αξιοπρέπειας για να γυρίσουν στις δουλειές τους χωρίς να μετατραπούν σε σύγχρονους σκλάβους, ο Πρωθυπουργός τους επεφύλαξε… μπόλικο θράσος λέγοντας κυνικά: «σε μια ελεύθερη οικονομία κάποιοι χάνουν τις δουλειές τους και κάποιοι περισσότεροι αποκτούν νέες δουλειές»! Για αυτούς δηλαδή ούτε καν… τα κλασικά χτυπήματα στην πλάτη και τα γνωστά λόγια συμπάθειας!!!
Κατά τα άλλα, μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην… κατάφερε να δει το δίκιο των εργαζομένων, κατάφερε ωστόσο να δει… τους τουρίστες κλείνοντας επί της ουσίας το μάτι στους μεγαλοξενοδόχους της πόλης! Αν βέβαια κατευθυνόταν λίγα μέτρα παρακάτω προς το λιμάνι της πόλης θα διαπίστωνε την αλήθεια για την «τουριστική ανάπτυξη», αφού για μια ακόμα φορά δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο που συνδέει την πόλη με τα νησιά του Αιγαίου λόγω μηχανικής βλάβης του πλοίου, σε μια «άγονη» γραμμή για την οποία οι εφοπλιστές επιδοτούνται με ζεστό χρήμα από τις τσέπες του λαού.
Όπως επίσης δεν κατάφερε να δει την πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής που ξεκληρίζονται με ταχείς ρυθμούς από την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., από την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές που πληρώνουν οι μεγαλέμποροι, από την έλλειψη υποδομών και έργων για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και των καλλιεργειών από τις φυσικές καταστροφές. Ο Πρωθυπουργός που μίλησε για την «αγροτική οδοποιία, τη στήριξη των αγροτών, τα αρδευτικά δίκτυα», δηλαδή για έργα – μπαλώματα που έγιναν και για τόσα άλλα που απλώς εξαγγέλλονται από καλοκαίρι σε χειμώνα, δεν βρήκε κουβέντα να πει για την ένταξη της περιοχής στην εναέρια αντιχαλαζική προστασία, για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα σε Τενάγη Φιλίππων και σε Παγγαίο, Νέστο και Θάσο. Κάλεσε δε τους αγρότες να είναι και ευχαριστημένοι με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, μόνο που ξέχασε πως αυτές αφορούν τις περυσινές καταστροφές και φυσικά δεν καλύπτουν το σύνολο των ζημιών σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο.
Από τη Ξάνθη και την επίσκεψή του σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ο Πρωθυπουργός εξήρε την «καινοτομία και την εξωστρέφεια» και προχώρησε στην παραδοχή ότι τα περιβόητα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» επί της ουσίας υλοποιούνται για να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού «επιδοτούμε, πια, ακριβώς τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας τα οποία κατασκευάζει η Sunlight». Φυσικά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη δεν υπήρχε χώρος για την εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια, τις ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, τους καθηλωμένους και εξευτελιστικούς μισθούς λόγω και της κατάργησης 3ετιών. Η αναφορά του μάλιστα στη μηχανικό που εργάζεται στη συγκεκριμένη βιομηχανία και «επέστρεψε μετά από 12 χρόνια από το Ηνωμένο Βασίλειο» δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, τη δουλειά με δικαιώματα, τον πολιτισμό, για τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν χιλιάδες νέους και της περιοχής μας στη μετανάστευση, γεγονός που καταγράφηκε και στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τη δραματική μείωση του πληθυσμού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εφησυχασμού και αισθήματος ασφάλειας απέναντι στην εντεινόμενη επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας στην κεντρική του ομιλία στηρίχθηκε στα γνωστά επιχειρήματα για τα «απόρθητα σύνορα» και τον ρόλο του φράχτη στον Έβρο, στη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Μόνο που δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2019! Ο λαός της περιοχής έχει δει όλα αυτά τα χρόνια την υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά», τις αλλεπάλληλες κοινές ασκήσεις με ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Πετροχώρι της Ξάνθης, την παράδοση του σιδηροδρομικού δικτύου, οδικών αξόνων, αεροδρομίων και άλλων κρίσιμων υποδομών, τη δημιουργία δηλαδή ενός απέραντου πολεμικού ορμητηρίου που ταυτόχρονα αποτελεί και μαγνήτη αντιποίνων από τα αντίπαλα στρατόπεδα. Τι κέρδισε ο λαός πέρα από ανασφάλεια και εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια; Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι ελάχιστοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συμπράττουν με τους Αμερικάνους και μαζί τους οι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι σε μια περιοχή που παραμένει στην πρώτη θέση όλων των περιφερειών της Ευρώπης στην ανεργία των νέων και στις πρώτες θέσεις στην ενεργειακή φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις ανισότητες, τη συνολική ανεργία!
Όσο δε για τις επενδύσεις 500 εκατομμυρίων στην περιοχή, ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να αναζητήσει το αποτύπωμά τους στις μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας πλέον στη φάση της λειτουργίας ενεργειακών και άλλων έργων – σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων χιλιάδων ανέργων της περιοχής που απέμειναν μετά και από την αποπεράτωσή τους!
Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να είδε στο πρόσωπα των μελών και στελεχών της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ τους πρωτεργάτες «για να γίνουμε Ευρώπη» και για να κερδίσει στις εκλογές, αλλά αν κάνει τον κόπο να δει κατά πρόσωπο και τους βιοπαλαιστές, τους εργάτες, τους νέους θα διαπιστώσει ότι και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η αγανάκτηση για την αντιλαϊκή πολιτική της δικής του και των προηγούμενων κυβερνήσεων γίνεται δύναμη αγώνα και αμφισβήτησης.
Ο λαός της περιοχής τους είδε και τους γνώρισε όλους. Και οι ευκαιρίες κάποτε τελειώνουν! Η πραγματική ευκαιρία στις εκλογές της 21ης Μάη είναι να ισχυροποιηθεί η δύναμη της αλήθειας και της συνέπειας. Με πολύ πιο ισχυρό Κ.Κ.Ε. για να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής!