ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Το 9ο Πανθρακικό Αντάμωμα που φιλοξένησε ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, από τις 30-6-2017 μέχρι και τις 2-7-2017, έριξε την αυλαία του. Οι 2.500 χορευτές που συμμετείχαν από τους 83 συλλόγους από όλη την Ελλάδα, ενθουσιασμένοι αποχαιρέτισαν και ευχαρίστησαν τον διοργανωτή Σύλλογο Εβριτών Δράμας «Ο Έβρος». Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την πολυεπίπεδη Έκθεση «Η Θράκη από το χθες… στο σήμερα και το αύριο» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ανταμώματος.

Την Παρασκευή 30-6 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα με συμμετοχή 12 Συλλόγων. Η χορευτική παρέλαση κατεύθυνε τους μικρούς χορευτές από την Πλατεία Ελευθερίας στην περιοχή της Ανάπλασης, όπου τους υποδέχτηκε η Μπάντα του Δήμου Δράμας και οι μαθητές του τμήματος Μουσικής Προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Δράμας που τραγούδησαν θρακιώτικα τραγούδια. Αμέσως μετά ακολούθησαν χοροί για τους και ολοκληρώθηκε το Παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα με μικρούς χορευτές να ανάβουν φαναράκια που τα ανύψωσαν στον ουρανό τιμώντας τους προγόνους μας. Η βραδιά έκλεισε με κέρασμα του Συλλόγου προς τους χορευτές και με θρακιώτικο γλέντι.

Το Σάββατο 1-7 στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας Σύλλογοι της Δράμας προσέφεραν εκλεκτά εδέσματα στους συμμετέχοντες ενήλικες χορευτές που ξεπέρασαν τους 2.500. Επιπλέον, ο Σύλλογος Εβριτών Δράμας «Ο Έβρος», πέρα από εδέσματα, προσέφερε άφθονο δραμινό κρασί των δραμινώνοινοποιείων. Στην χορευτική παρέλαση προσφέρθηκε δραμινή μπύρα και δραμινή ρετσίνα ενώ έδωσε δυναμικό ρυθμό το μουσικό σχήμα «Χαλκιμιστές». Παράλληλα με την παρέλαση, τα λάβαρα όλων των συλλόγων με αντιπροσωπεία, μετέβησαν στην Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας, κ.κ. Παύλου. Στις 21.00 ξεκίνησε στον χώρο του ιστορικού Γηπέδου της Δόξας Δράμας, το δρώμενο στο οποίο συμμετείχε, με μια καταπληκτική ερμηνεία, η ηθοποιός, κ. Μελίνα Μποτέλλη, η χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος», το μουσικό σχήμα «Φασαριόζο» και αντιπρόσωποι από κάθε σύλλογο. Οι παρευρισκόμενοι όλοι κατά γενική ομολογία, συγκινήθηκαν με την αναφορά στην προσφυγιά που υπέστη ο θρακικός ελληνισμός. Αμέσως μετά, ακολούθησαν από το μουσικό σχήμα «Οδρύσες» παραδοσιακοί θρακιώτικοι χοροί που χορεύτηκαν ταυτόχρονα από όλους τους χορευτές. Ο τρανός χορός έληξε με ένα μεγάλο γλέντι με χορό, φαγητό και πολύ κέφι από όλους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Βουλευτής Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Χαιρετισμό απέστειλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, η Βουλευτής Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Την Κυριακή 2-7 ολοκληρώθηκε το 9οΠανθρακικό Αντάμωμα με ένα αποχαιρετιστήριο γλέντι στον δημοτικό κήπο της Δράμας με παραδοσιακή μουσική από το μουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες», πολύ χορό, φαγητό και κέφι από όλους τους καλεσμένους.

Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους χορηγούς που υποστήριξαν θερμά το 9ο Πανθρακικό Αντάμωμα, την διοίκηση της Δόξας Δράμας και τον κ. Ιωάννη Μπύρο για την παραχώρηση του γηπέδου, την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας, την ΔΕΚΠΟΤΑ, την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας και όλα τα Τμήματα της, ειδικά το Τμήμα Τροχαίας για την άψογη συνεργασία-βοήθεια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας που ήταν πάντα διαθέσιμη να επέμβει, το ΕΚΑΒ Δράμας που στήριξε δίνοντας άμεση προτεραιότητα, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας με την εθελοντική συμβολή των ιατρών του σε κάθε στάδιο των εκδηλώσεων, τις εθελοντικές ομάδες του Ερυθρού Σταυρού-Τμήμα Σαμαρειτών Δράμας, της ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Δήμου Δοξάτου, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών και φίλων Δράμας και της ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Νομού Δράμας που απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι στη Δράμα γνωρίζουμε πολύ καλά από εθελοντισμό, ο οποίος είναι οργανωμένος να παρέχει υπηρεσίες -σε επίπεδο εξοπλισμού και γνώσεων των μελών τους- επαγγελματικού επίπεδου. Επιπλέον, συγχαρητήρια αξίζουν και στην κ. Βίκη Κωνσταντινίδου, υπεύθυνη της Έκθεσης, και στους καλλιτέχνες, κ. Ιωάννα Ζηκίδου, κ. Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή, κ. Γιώργο Τοπαλίδη, κ. Μουράτη Κοροσιάδη, κ. Σάββα Κιόρογλου.

Βεβαίως, οφείλουμε το μεγαλύτερο ευχαριστώ στους 148 εθελοντές, συνοδούς και βοηθούς, που με περίσσιο φιλότιμο, κέφι, δύναμη, κουράγιο, ευστροφία, καλοσύνη, ανιδιοτέλεια αντεπεξήλθαν στα καθήκοντά τους, αψηφώντας κάθε δυσκολία, χωρίς οι ίδιοι τους να διαμαρτυρηθούν για οτιδήποτε. Το 9ο Πανθρακικό Αντάμωμα αντάμωσε εκτός από τους Θρακιώτες, ανθρώπινες καρδιές!

Κλείνοντας οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» κατάφερε να χτυπήσει την καρδιά της Θράκης στη Δράμα και απέδειξε ότι οι Θρακιώτες είμαστε ενωμένοι και δηλώνουμε ότι έχουμε πλούσιο παρελθόν, ισχυρό παρόν και ένα αισιόδοξο μέλλον.

Καλή Αντάμωση στο 10ο Πανθρακικό Αντάμωμα!