ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΡ. ΜΕΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΜΑΣ Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Σε χρηματοδότηση με 740.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της προχωρά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Δράμα.

Το έργο της αποκατάστασης του Ναού είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού και θα το υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, εργασίες καθαρισμού και στερέωσης τμημάτων της τοιχοποιίας, επικεραμώσεις, αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών, αποκάλυψη της δυτικής πλευράς και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του μνημείου, τοποθέτηση συστήματος φωτισμού, εκτύπωση ειδικού πληροφοριακού υλικού, τοπογραφική και φωτογραφική αποτύπωση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Κώστα Κινατζίδη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δράμας κ. Χρήστο Γεωργιτσόπουλο, επισκέφτηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρέστη και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Παύλος, εξετάστηκαν δυνατότητες περαιτέρω συνεργασία της Περιφέρειας και της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος και οι κ.κ. Μέτιος και Παπαδόπουλος, συνοδεία των κ.κ. Κινατζίδη και Γεωργιτσόπουλου, επισκέφτηκαν τον Ναό της Αγίας Σοφίας, όπου και πραγματοποίησαν αυτοψία τόσο εντός όσο και στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν..

ιτικής της Διοίκησής μας είναι η προστασία και η ανάδειξη αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς. Στην Περιφέρειά μας υπάρχουν πολύ σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και για το σκοπό αυτό διαθέτουμε σημαντικούς πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ώστε να γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί εκεί ανήκουν, και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, να γίνουν όλα τα έργα συντηρήσεων, ανάδειξης και εύκολης πρόσβασης σε αυτά, ώστε να προκύψει ακόμη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Δράμας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα με 740.000 ευρώ. Εργασίες, που όπως μας ενημέρωσε και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Παπαδόπουλος, και για τον αύλειο χώρο, αλλά και για μέσα στην εκκλησία, τις τοιχογραφίες, όλες εκείνες οι συντηρήσεις που απαιτούνται, θα ολοκληρωθούν και εννοείται και ό,τι χρειαστεί στη συνέχεια συμφωνούμε απόλυτα να διαθέσουμε πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για όλες αυτές οι συντηρήσεις. Ένα σημαντικό έργο θα προχωρήσει».

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., επεσήμανε: «Με ιδιαίτερη χαρά δεχτήκαμε την επίσκεψη του αξιότιμου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και κάναμε μια αυτοψία εις το Βυζαντινό Ναό της Αγίας Σοφίας της πόλεώς μας, το αξιολογότερο θα έλεγα μνημείο τη Δράμας και ήδη μας ανακοίνωσε τη διάθεση ενός σεβαστού ποσού για τη συνέχιση των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου αυτού. Είμαστε ευγνώμονες στον Περιφερειάρχη και βεβαίως στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που ενέκρινα το κονδύλι αυτό για τη συνέχιση των εργασιών του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, ο οποίος πιστεύουμε ότι όταν θα αποκατασταθεί θα είναι ένα κόσμημα και για την περιοχή μας μια απόδειξη ακόμη της ελληνικότητας του τόπου μας και των χριστιανικών καταβολών της πατρίδας μας, της πόλεώς μας και της επαρχίας μας. Και βεβαίως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων εκείνων που ασχολούνται με τα μνημεία της περιόδου αυτής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και με την εποπτεία του Προϊσταμένου Αρχαιοτήτων της Δράμας κ. Παπαδόπουλου θα συνεχιστεί η αποκατάσταση του μνημείου απρόσκοπτα και βεβαίως με καλή διάθεση, με διάθεση συνεργασίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς θα επιλύσουμε ό,τι βρεθεί στο δρόμο της αποκατάστασης ως δυσκολία ή εμπόδιο».

Τέλος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Θέλω να εγγυηθώ ότι οι ρυθμοί από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα είναι οι ενδεδειγμένοι. Δεν λέω ότι θα είναι γρήγοροι ή αργοί, γιατί ενδεδειγμένοι είναι η λέξη που επιβάλλεται, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα μνημείο, τη συντήρηση, την ανάταξη, την αποκατάσταση, την απόδοσή του στο κοινό και την ανάδειξη του. Έχουμε τρία πολύ δυνατά στοιχήματα στο μνημείο αυτό της Αγίας Σοφίας. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τα ευρήματα του δυτικού τμήματος, που θα καθαιρεθεί. Περιμένουμε επίσης με ανυπομονησία την ανασκαφή του κεντρικού και νότιου σκέλους από το θαυμάσιο αυτό οικοδόμημα των πρώιμων χριστιανικών χρόνων που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο και θα καθορίσει ουσιαστικά και την μελέτη. Και το τρίτο, που είναι περισσότερο κριτήριο και της Περιφέρειας, αλλά και του Υπουργείου, είναι η ένταξη αυτού του μνημείου στο Ιστορικό Κέντρο. Το μνημείο αυτό, που είναι σίγουρα το κόσμημα της πόλης της Δράμας, ανήκει στο Ιστορικό Κέντρο, το οποίο έχει κηρυχθεί είκοσι περίπου χρόνια μετά από το ίδιο το μνημείο. Βρίσκεται δίπλα στο έργο που έχουμε ολοκληρώσει, το ανατολικό σκέλος της βυζαντινής οχύρωσης. Χρονολογείται την ίσια περίοδο με το μνημείο. Η Εφορεία είναι έτοιμη να εντάξει, εφόσον υπάρξει καλή διάθεση –και υπήρξε εγγράφως από την Περιφέρεια- και την ανάταξη και αποκατάσταση του βόρειου σκέλους της οχύρωσης. Οπότε μαζί με το Ναό των Ταξιαρχών, δημιουργείται ένα πλέγμα μνημείων που δεν αφορούν μόνο τα μνημεία αυτά καθαυτά, δεν αφορούν μόνο την περίοδο ή και τους επιστήμονες και τους πολίτες, αφορούν ακόμη και την επένδυση και την άνθηση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, γιατί η έλκη που προκαλούν τα μνημεία αυτά, προφανώς η προβολή της είναι πάνω στην τουριστική, εκπαιδευτική, πολιτισμική, κοινωνική, οικονομική αξιοποίηση αυτής της περιοχής».