Ο Νέστος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πως ένα ποτάμι μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς μια περιοχή και να προσφέρει μοναδικά αισθητικά τοπία, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Βέβαια, ο Νέστος δεν είναι ένα οποιοδήποτε ποτάμι, είναι το 5ο μεγαλύτερο της Ελλάδας με συνολικό μήκος 243 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 130 βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας και αφού διασχίσει τους νομούς Δράμας και Ξάνθης εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος.

Το ποτάμι φημίζεται για τους περίφημους μαιανδρισμούς του, τις ελικοειδές ροές του δηλαδή κατά τόπους που σχηματίζουν εντυπωσιακά σχήματα. Από το χωριό Σταυρούπολη μέχρι το χωριό Τοξότες βρίσκονται τα στενά του Νέστου, όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποτάμι. Σημαντικό είναι και το παραποτάμιο δάσος του Νέστου ή αλλιώς Κοτζά Ορμάν αλλά και το Δέλτα του ποταμού, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης, τμήμα του προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και ανήκει στο Δίκτυο Φύση (NATURA) 2000. Τα χωριά Σταυρούπολη και Τοξότες αποτελούν τις βάσεις για τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρονται στο ποτάμι και γύρω από αυτό.

Πεζοπορία

Παλιά μονοπάτια, νέες διαδρομές που αναδεικνύουν ξεχασμένα αξιοθέατα και φυσικά τοπία, όλα τα περιλαμβάνει το δίκτυο μονοπατιών της περιοχής. Το πιο καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι είναι το Nestos Rodopi Trail, μια διαδρομή μήκους 62,5 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Ξάνθη και καταλήγει στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου. Χωρίζεται σε 6 μέρη και η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή που συνδέει το χωριό Γαλάνη με το εγκαταλελειμμένο χωριό Κρωμνικό. Το μονοπάτι έχει μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα και στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ένα πέτρινο μονοπάτι που ανά διαστήματα κινείται παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή. Παρόλο που δεν κινείται κοντά στο ποτάμι, ωραία είναι και η διαδρομή από το χωριό Λειβαδίτης προς τον ομώνυμο καταρράκτη και το Δασικό Χωριό Ερύμανθου. Η διαδρομή έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και μέσα από δάσος και καλοδιατηρημένο μονοπάτι οδηγεί στον καταρράκτη ύψους περίπου 40 μέτρων που περιτριγυρίζεται από οξιές, φλαμουριές και άλλα δέντρα. Κατόπιν μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Δασικό Χωριό Ερύμανθου, όπου υπάρχει και η δυνατότητα διαμονής, κατόπιν συνεννόησης (Τηλ. 25420 22141).

Καγιάκ

Είναι ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε πραγματικά το ποτάμι. Τα γαλήνια νερά του ποταμού θα σας επιτρέψουν να δείτε τα τοπία τριγύρω με ηρεμία και να τα απολαύσετε. Η κλασική διαδρομή για καγιάκ ξεκινάει από το χωριό Σταυρούπολη και καταλήγει στο χωριό Γαλάνη, περνώντας από τα Στενά του Νέστου, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, όπου το ποτάμι δημιουργεί συνέχεια μαιάνδρους. Η διαδρομή μέσα στο ποτάμι διαρκεί περίπου 5 ώρες, ενώ υπάρχουν και μικρότερες βόλτες, όπως αυτή που ξεκινάει από τη στάση κοντά στο χωριό Κρωμνικό και καταλήγει στη Γαλάνη.

Rafting

Στο νομό Δράμας γίνεται η διαδρομή με ράφτινγκ, αφού σε εκείνο το κομμάτι τα νερά δίνουν τη δυνατότητα για έντονες στροφές, περάσματα και κυματισμούς. Η διαδρομή ξεκινάει από το φράγμα Πλατανόβρυσης και τερματίζει περίπου 9 χιλιόμετρα πιο κάτω, κοντά στο Παρανέστι. Η διάρκεια της κατάβασης με τη φουσκωτή βάρκα είναι περίπου 2 ώρες και στη διαδρομή υπάρχουν και ήσυχα, ειδυλλιακά σημεία για βουτιές.

Πηγή: travel.gr