ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΡΑΜΙΝΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ Α. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

 

  • Παρόντες, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, καθώς και η Βουλευτής Ν. Δράμας Χ. Κεφαλίδου

 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσίασε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 την αποκατεστημένη οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, η οποία ανακαινίσθηκε και παραδίδεται ως ένα μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από τις 13 Οκτωβρίου 1904, οπότε και σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς στα 34 χρόνια του.

Παρόντες στην τελετή ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής & Δημοσίας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου κ.α.

Η ιστορική οικία του Παύλου Μελά παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την εγγονή του ήρωα κ. Ναταλία Ιωαννίδη και η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά της Δραμινής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ», η οποία επέλεξε ομάδα ειδικών και επιστημόνων, με στόχο την επαναφορά της στην πρότερη μορφή. Παρών στην τελετή παρουσίασης ήταν και ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης, εμπνευστής και ιδρυτής της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η συμβολή του στη διάσωση ενός εθνικού μνημείου.

Η οικία σχεδιάστηκε από τον Παύλο Μελά και κτίστηκε το 1894. Αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα των αθηναϊκών προαστίων. Στην πορεία του χρόνου, κατοικήθηκε από τη σύζυγό του Ναταλία και έπειτα από την κόρη τους Ζωή Μελά – Ιωαννίδη, για να περάσει αργότερα στην εγγονή Ναταλία Ιωαννίδη, η οποία υπέγραψε τη δωρεά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Φεβρουάριο του 2020.

Κατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμούς απεύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, η εγγονή του Παύλου Μελά και, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Θεοδωρίδης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας τρισδιάστατης απεικονίσεως και την πρώτη ξενάγηση εντός της οικίας του Παύλου Μελά, η οποία έγινε σε ομάδες λόγω των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο πρώην Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί και οι Βουλευτές είδαν προσωπικά αντικείμενα του Παύλου Μελά, πιστό αντίγραφο της στολής του, ολόγραμμα του ήρωα να συντάσσει την επιστολή προς τους Ευέλπιδες και ντοκουμέντα από φωτογραφίες, δημοσιεύματα και επιστολές μετά τον θάνατό του.

Για την παρουσία της στην τελετή παρουσίασης της αποκατεστημένης Οικίας του Παύλου Μελά, η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε τα εξής: «Βρέθηκα σε μια εξαιρετικά συγκινητική, σεμνή εκδήλωση για την αποκατάσταση της ιστορικής οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Δική μας δουλειά είναι να εντοπίζουμε τις ανάγκες του τόπου, μικρές και μεγάλες, σε κάθε επίπεδο και με τις δυνάμεις μας να κινητοποιούμε την κοινωνία, τους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν για το κοινό καλό. Ένα τέτοιο μικρό δείγμα ήταν και αυτά τα εγκαίνια. Εύχομαι να είναι ια καλή αρχή μιας νέας κουλτούρας συνεννόησης, αλληλοσεβασμού και αναγνώρισης της χρησιμότητας όλων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποκατάσταση της οικίας συμβολή είχε και η κ. Κεφαλίδου, η οποία αφενός έχει οικογενειακές σχέσεις με την οικογένεια Μελά και αφετέρου είχε καταλυτικό ρόλο στην ενεργοποίηση του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη.