ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 173,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ

 

Νέες εντάξεις 90 έργων του προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού προϋπολογισμού 173.693.580,25 ευρώ εγκρίθηκαν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση.

Οι νέες εντάξεις αφορούν έργα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ, της ανέγερσης και επανάχρησης Δημοτικών κτιρίων, της επισκευή, συντήρησης σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων, της προμήθεια και τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών και της κατασκευής, επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ανάμεσα στα πρόσφατα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», στην πρόσκληση για την «Βελτίωση των Υποδομών των Δικτύων Ύδρευσης», είναι και η «Βελτίωση των υποδομών δικτύων ύδρευσης οικισμών Μενοικίου Δήμου Προσοτσάνης», με κύριο του έργου το Δήμο Προσοτσάνης και με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

Οι εντάξεις στο «ΦιλόΔημο» μέσα σε οκτώ μήνες, από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του Προγράμματος που εκκίνησε με 400 εκατ. ευρώ έχει φθάσει ήδη στα 2,026 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρίτσης, «το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πήρε τεράστιες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης. Με την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αλλά και με χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως ο “ΦιλόΔημος Ι” και “ΦιλόΔημος ΙΙ”, προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρηματοδοτούμε, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ΟΤΑ, σημαντικά έργα στην ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία, όπως είναι τα 21 έργα τα οποία περιλαμβάνονται στις νέες εντάξεις».

O «ΦιλόΔημος είναι ένα πρόγραμμα στοχευμένο για τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, την αντιπλημμυρική προστασία (τομέας εξαιρετικά κρίσιμος δεδομένων των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής), των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ – όπου η χώρα μας πληρώνει κάθε χρόνο δυσβάσταχτα πρόστιμα. Πρόκειται για υποδομές που είναι απολύτως κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Τα έργα που υλοποιούνται από τον «ΦιλόΔημο» αφορούν όλη τη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στους ορεινούς, τους νησιωτικούς και τους απομακρυσμένους Δήμους. Πρόκειται για έργα σε συμμόρφωση με το Κοινοτικό κεκτημένο καθώς και έργα σε συμμόρφωση με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων μέσα από μία ολιστική προσέγγιση περιβαλλοντικής προστασίας. Ο «ΦιλόΔημος» λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτώντας έργα που δεν ήταν επιλέξιμα σε αυτό. Βέβαια, οι προσκλήσεις του προγράμματος δεν διαφέρουν στο επίπεδο ωριμότητας και πληρότητας από αυτές του ΕΣΠΑ, ενώ τα κριτήρια αξιολόγησης είναι απολύτως εναρμονισμένα με αυτά του ΕΣΠΑ. Αυτό έχει ως συνέπεια το γεγονός να μην εντάσσονται έργα ανώριμα ή αμφισβητούμενης σκοπιμότητας αλλά έργα απολύτως αναγκαία και σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας. Η χρηματοδότηση των έργων δεν επιβαρύνει καθόλου τους Δήμους αφού καλύπτεται στο ακέραιο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με βάση όλα αυτά, ο «ΦιλόΔημος» έχει τύχει καθολικής αποδοχής από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης.