ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», ένα διήμερο αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο και τους μικρούς αναγνώστες σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Μια φορά κι έναν καιρό» στο Καλαμπάκι.

Σάββατο

18/ 06/ 2022

ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ο κήπος της Ειρήνης»

Μια διαφορετική θεατρική παράσταση για την Ειρήνη από τη μικρή θεατρική ομάδα του Μ.Π.ΣΚ. σε συνεργασία με την Παιδική & Νεανική Χορωδία «Φιλομήλα» του Μ. & Κ. Συλλόγου Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Το μουσικό παραμύθι επί σκηνής! Μια συνεργασία εξ αποστάσεως που θα δώσει τους πρώτους καρπούς της στις 18/6. Η μικρή θεατρική ομάδα και η παιδική χορωδία θα συναντηθούν πρώτη φορά την ημέρα της παράστασης! Όλες οι πρόβες και οι προετοιμασίες έγιναν από την κάθε ομάδα χωριστά, οι δημιουργοί θα γνωριστούν και θα παίξουν μαζί το Σάββατο στην πλατεία του Καλαμπακίου Δράμας! Μια διαφορετική προσέγγιση που προέκυψε από την ανάγκη δημιουργίας την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας.

Κείμενα: Αθανασία Θεοδωρίδου

Μουσική Σύνθεση: Άννα Μαρία Κότσιφα

Επιμέλεια θεατρικής παρουσίασης: Αθανασία Γκόλνα, Μαρία Μελιάδου, Παρασκευή Λαζαρίδου

Μαέστρος: Άννα Μαρία Κότσιφα

Κυριακή

19/ 06/ 2022 απόγευμα

Μαθαίνω το χωριό μου και την ιστορία του μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη. Μια πρωτότυπη δράση με τη δημιουργία ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού με τους πίνακες του Γιώργου Μυλωνά!

«Καλαμπάκι 1950» ένα πρωτότυπο επιδαπέδιο παιχνίδι

Ο τόπος μας είναι μικρός, η αγάπη και το μεράκι των νέων ανθρώπων όμως μεγεθύνουν τη μικρή κουκίδα στο χάρτη. Η ιστορία του τόπου δεν είναι σχολικό μάθημα, δεν είναι μια απλή εξιστόρηση γεγονότων και τοποθεσιών, μπορεί όμως να είναι ένα .. παιχνίδι! Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που η τέχνη συναντά τη νέα τεχνολογία, οι σκέψεις και οι ιδέες τριών γενιών συναντιούνται επί… τάπητος!

Το «Καλαμπάκι 1950» είναι ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι. Με βάση το πολεοδομικό σχέδιο του 1950, με την εικαστική ματιά του λαϊκού ζωγράφου Γιώργου Μυλωνά, με τη δεξιοτεχνία και την άπειρη υπομονή στο σχεδιασμό του νεαρού Γιώργου Μαγκριώτη, βασισμένο στην ιδέα της Αθανασίας Θεοδωρίδου, δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που μας ξεναγεί στην παλιά αγορά του χωριού. Τα παντοπωλεία, το κουρείο, το καροποιείο, το γκαζοζάδικο, τα παλιά καφενεία, η παλιά βρύση που προμήθευε νερό τους κατοίκους όταν τα σπίτια δεν είχαν σύνδεση σε δίκτυο ύδρευσης, η παλιά πλατεία, η πρώτη εκκλησία, ζωντανεύουν και αποτελούν ένα μεγάλο περίπατο στο χθες. Έναν περίπατο που μετατρέπει την ασπρόμαυρη μνήμη σε ζωηρή χρωματική πραγματικότητα, ένα παραμύθι αλλιώτικο, που δεν το αφηγείται ο παππούς αλλά το ζει το εγγόνι και το δισέγγονο περπατώντας μέσα του.

Το παιχνίδι μας θα δοκιμαστεί από τους μικρούς παίχτες την Κυριακή 19 Ιουνίου το απόγευμα, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου. Μια μεγάλη μακέτα με διαστάσεις 8.50 Χ3.50 μέτρα θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη για να περπατήσουν τα παιδιά, να ρίξουν τα ζάρια για να προχωρήσουν από την αφετηρία στη μεγάλη βόλτα της αγοράς με πολλές εκπλήξεις στο δρόμο! Ένα μικρό λεωφορείο σηματοδοτεί την αρχή της βόλτας, δεξιά κι αριστερά πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την παλιά αγορά θα τους καθοδηγούν και θα τους ταξιδεύουν στο παρελθόν μαθαίνοντας τους τη μικρή ιστορία του τόπου τους.

Οι μικροί παίχτες θα πάρουν τη θέση τους στην αφετηρία με φυσική παρουσία κι όχι μετακινώντας πιόνια, θα περπατήσουν ρίχνοντας τα τεράστια ζάρια, θα δοκιμάσουν και θα δοκιμαστούν με τους κανόνες του παιχνιδιού αλλάζοντάς τους όπου χρειάζεται, δοκιμάζοντάς το, διαμορφώνοντας οι ίδιοι τους όρους που θα αποτελέσουν τον οδηγό για την τελική έκδοση του σε επιτραπέζια μορφή.

Στόχος μας να γίνει η πρώτη επαφή, να συνεχίσουμε το παιχνίδι στα σχολεία του χωριού, στα τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, στις γειτονιές και την πλατεία. Να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά του τόπου μας να βάλουν τη δική τους σφραγίδα, στους γονείς να παίξουν με τα παιδιά τους, στους παππούδες και τις γιαγιάδες να θυμηθούν και να αφηγηθούν ιστορίες που δεν είπαν ποτέ. Στόχος μας να φτιάξουμε όλοι μαζί το δικό μας παραμύθι. Τα πνευματικά δικαιώματα του παιχνιδιού ανήκουν στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου Δράμας. Δημιουργοί του είναι ο Γιώργος Μαγκριώτης και Γιώργος Μυλωνάς.

 

Για το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας

Η πρόεδρος

Αθανασία Θεοδωρίδου

Η γραμματέας

Παγώνα Στρατηγέλη