Ένα απρόσμενο εύρημα την προτελευταία ημέρα της ανασκαφής στην Ακρόπολη της Αμφίπολης το περασμένο καλοκαίρι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Πρόκειται για έναν κορμό μαρμάρινου αγάλματος θωρακοφόρου, ελαφρώς μεγαλύτερου του φυσικού, ο οποίος εντοπίστηκε εντοιχισμένος σε αποσπασματικά σωζόμενο κτίριο της ύστερης αρχαιότητας, στο δυτικό πέρας των ανασκαπτόμενων τομέων, σε ελάχιστο βάθος από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Ο κορμός είναι σχεδόν πανομοιότυπος με έναν άλλο που βρέθηκε παλαιότερα εντοιχισμένος στον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου στην Αμφίπολη, με κοινή ανάγλυφη διακόσμηση, η οποία ταυτίζει τη μορφή με τον αυτοκράτορα Αύγουστο, ή με κάποιον υψηλόβαθμο στρατιωτικό της εποχής του.

anaskafh1.jpg

Ο Αύγουστος είχε τιμηθεί από την πόλη ως σωτήρας και κτίστης, όπως μαρτυρείται και από τιμητική επιγραφή σε μαρμάρινο βάθρο στην εξωτερική όψη της πύλης Δ΄, της μοναδικής πύλης στη νότια πλευρά των τειχών της Αμφίπολης.

Η τρίτη ανασκαφική περίοδος στην ακρόπολη της Αμφίπολης όμως είχε και άλλη καλή… «σοδειά». Όπως έχει ήδη γράψει το makthes,gr, κατά τη φετινή χρονιά συνεχίσθηκε η έρευνα του αρχαίου κτιριακού συγκροτήματος, μεγάλο τμήμα του οποίου βρίσκεται κάτω από την πρωτοβυζαντινή Βασιλική Γ, αλλά και των γειτονικών του κτισμάτων. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για δημόσιο κτήριο σημαντικών διαστάσεων, με επιμελημένη τοιχοποιία της ελληνιστικής εποχής.

Στον γειτονικό του χώρο που ερευνήθηκε μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί συνεχής χρήση με επάλληλα στρώματα και ανακατασκευές των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Διαπιστώνεται έντονη εργαστηριακή δραστηριότητα, όπως μαρτυρούν θερμικές κατασκευές, πασσαλότρυπες, πηλόμαζες, σκωρίες σιδήρου και πλήθος μεταλλικών αντικειμένων. Εντύπωση προξενεί η ανεύρεση σε δάπεδα με κατάλοιπα καύσεων πλήθους οστρέων, στη συντριπτική τους πλειονότητα χτένια.

ostraka1.jpg

«Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας και της ενδελεχούς μελέτης της στρωματογραφίας και των ευρημάτων θα επιτρέψει την ασφαλή ταύτιση του χαρακτήρα του κτηρίου, και την πλήρη εξακρίβωση των χρονολογικών φάσεων κατασκευής και λειτουργίας του», τονίζει ο Δρ Δημήτρης Δαμάσκος, καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η ανασκαφή έφερε επίσης στο φως, βορείως του ελληνιστικού συγκροτήματος, τμήμα μεγάλου ρωμαϊκού κτηρίου με τοίχους από αδρούς λίθους, οπτόπλινθους και ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Στο εσωτερικό του αποκαλύφθηκε παχύ στρώμα καταστροφής, η έρευνα του οποίου θα συνεχιστεί την επόμενη ανασκαφική περίοδο.

Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στo πλαίσιο της 34ης ετήσιας Συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

kthria1.jpg

Υπενθυμίζεται ότι η ανασκαφή πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της ΕΦΑ δρ. Δημητρίας Μαλαμίδου, και του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Δημήτρη Δαμάσκου. Στόχος του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος είναι η διερεύνηση της προχριστιανικής Αμφίπολης στην ακρόπολη, εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της πόλης από την ίδρυσή της, το 437 π.Χ., και για το οποίο οι αρχαιολογικές μας γνώσεις είναι πενιχρές. Στο σημείο αυτό δεσπόζουν σήμερα οι πέντε λαμπρές χριστιανικές εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. εντός του πρωτοβυζαντινού περιβόλου, μνημεία που έχουν έρθει στο φως χάρη στις προγενέστερες ανασκαφικές έρευνες.

akropolh1.jpg

Το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ανασκαφικό κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και από οικείους πόρους της ΕΦΑ Σερρών. Από το φθινόπωρο είναι επίσης διαθέσιμος στο κοινό ιστότοπος σχετικός με την έρευνα στην Αμφίπολη (amphipolisproject.org).

Πηγή: makthes.gr