Με τη συμμετοχή τριάντα τεσσάρων εισηγήσεων ερευνητών και ερευνητριών ειδικευμένων σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, σε επτά συνεδρίες, στο διάστημα τριών ημερών και με σύμμαχο τη ζωντανή συζήτηση, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου με θέμα «Η Προσοτσάνη και η Ιστορία της», που διοργάνωσε ο Δήμος Προσοτσάνης και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» στις 4, 5 & 6 Μαΐου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο του παραπάνω συλλόγου.
Το Συνέδριο φιλοξένησε ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων σχετικών με αρχαία, βυζαντινή και σύγχρονη ιστορία, αρχιτεκτονική, λαογραφία, εκπαίδευση, οικονομία, πολιτισμό, που άγγιξε σε μεγάλο βαθμό το κοινό που το παρακολούθησε.
Οι εισηγητές που συμμετείχαν με αξιόλογες παρουσιάσεις συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου φωτίζοντας άγνωστες πλευρές της τοπικής μας ιστορίας.
Ο σκοπός του Συνεδρίου υπήρξε διττός: Αφενός να εμφυσήσει στους κατοίκους Προσοτσάνης την πίστη στην αξία και την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους και αφετέρου να παράσχει τη δυνατότητα σε επιστήμονες να παρουσιάσουν με βάση διαθέσιμα αρχειακά, βιβλιογραφικά και επιτόπιας έρευνας δεδομένα, επιστημονικές εργασίες τους.
Η οργάνωση του Συνεδρίου, αν και υπήρξε απαιτητική, λόγω του αυξημένου αριθμού προσκεκλημένων επιστημόνων και ερευνητών που φιλοξενήθηκαν και της μεγάλης προσέλευσης του κοινού που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, στέφθηκε από επιτυχία.
Το συνέδριο «Η Προσοτσάνη κι η Ιστορία της» έθεσε περισσότερα ερωτήματα από όσες απαντήσεις θέλησε να δώσει, προκάλεσε προβληματισμούς και παρήγαγε προτάσεις, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα δίαυλο διεπιστημονικού διαλόγου. Διερεύνησε άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας, συνεισέφερε νέες γνώσεις χωρίς να εξαντλήσει τα θέματά του αφήνοντας πλευρές για περαιτέρω έρευνα. Αυτά και μόνο αρκούν για να πιστοποιήσει κανείς την επιτυχία του.
Επιπλέον, οι πολίτες έγιναν εν πολλοίς κοινωνοί άγνωστων έως τώρα όψεων και στοιχείων του πολιτισμικού τους πλούτου.
Κοινή διαπίστωσή υπήρξε η χρησιμότητα της ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε εκπροσώπους διαφορετικών κλάδων και η διαμόρφωση συνεργασιών, ενώ ιδιαίτερο ήταν το όφελος που αποκόμισαν οι ερευνητές από την επίσκεψη στον βυζαντινό ναό του Αγίου Παντελεήμονα με την ξενάγηση του Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Γιώργου Βελένη, καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο Προσοτσάνης.
Η συνολική γνώση που κατατέθηκε στο συνέδριο πρόκειται να αξιοποιηθεί με τη μελλοντική δημοσίευση της υπό μορφή πρακτικών, ώστε να καταστεί κτήμα των κατοίκων της περιοχής και βασικό εργαλείο μελέτης και έρευνας.
Στην έναρξη του Συνεδρίου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Βελένη από τους συνδιοργανωτές για τη συμβολή του στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, καθότι ήταν αυτός που εντόπισε τον βυζαντινό ναό του Αγ. Παντελεήμονα, θέμα της πρώτης του επιστημονικής μελέτης και εφαλτήριο της επιστημονικής του ανέλιξης.
Το συνέδριο παρακολούθησαν οι αιδεσιμότατοι πατέρες Κων/νος Ουρούμης και Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, οι Βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Κυριαζίδης και Κων/νος Μορφίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κων/νος Κινατζίδης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Προσοτσάνης κ. Κυριάκος Κυρίου, Αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου και πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης και Βασίλειος Φατράλης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γεώργιος Τάτσιος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Παπουτσής, ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Παπαδόπουλος Ευστράτιος, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης, Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και του Γ. Λυκείου Προσοτσάνης, ο Διοικητής της Πυρ/κής Υπηρεσίας Δράμας κ. Κων/νος Δαδούδης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Προσοτσάνης κ. Κων/νος Καγκελίδης, Πρόεδροι Συλλόγων, εκπρόσωποι λοιπών φορέων και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απέστειλε η Βουλευτής κ. Χαρά Κεφαλίδου.
Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» ευχαριστεί θερμά την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, τους εισηγητές και τα προεδρεία των συνεδριάσεων, τους μαθητές και τη δασκάλα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης κ. Ψωμά Στέλλα, τους δωρητές καθώς και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στη διεξαγωγή του συνεδρίου.