ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

  • Θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Μαΐου

 

Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» σε συνεργασία με τον Δήμο Προσοτσάνης, συνδιοργανώνουν 3ήμερο επιστημονικό ιστορικό συνέδριο με θέμα: «Η Προσοτσάνη και η ιστορία της» στις 4, 5 & 6 Μαΐου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο του παραπάνω συλλόγου.

Όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, «η Προσοτσάνη υπάρχει ως οικισμός με αυτό ή διαφορετικά προσωνύμια ή μετονομασίες για πάνω από επτά αιώνες, αφού το παλαιότερο σωζόμενο ιστορικό τεκμήριο εντοπίστηκε σε βυζαντινά απογραφικά έγγραφα του 1316 στα αρχεία της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Φυσικά, στην περιοχή υπάρχουν ίχνη νεολιθικών οικισμών (6ης π.Χ. χιλιετία) που συνεχίζονται και στη Χαλκοκρατία (αρχές 3ης π.Χ. χιλιετίας – 1.050 π.Χ.), ενώ ρωμαϊκά ευρήματα δίνουν πληροφορίες για την κώμη Scapora που βρισκόταν στη σημερινή Προσοτσάνη. Υπάρχουν περίοδοι που δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς, λόγω έλλειψης ή μη δημοσίευσης στοιχείων».

«Με τη συνείδηση ότι η γνώση του παρελθόντος έχει άμεση αντανάκλαση στο παρόν και καθορίζει τις επιλογές μας, πιστεύουμε, η ανάδειξή της ιστορίας της Προσοτσάνης μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει στην τοπική κοινότητα» επισημαίνεται από τους διοργανωτές, οι οποίοι ακόμη σημειώνουν πως «σκοπός του εν λόγω συνεδρίου είναι η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, η παρουσίαση και ερμηνευτική προσέγγιση ευρύτερων πτυχών της ιστορίας της Προσοτσάνης, η παροχή της δυνατότητας σε επιστήμονες που ασχολούνται με την καταγραφή της ιστορίας και τον πολιτισμό της να παρουσιάσουν με βάση διαθέσιμα αρχειακά και βιβλιογραφικά δεδομένα επιστημονικές εργασίες τους».

Τέλος, «φιλοδοξία του Συνεδρίου είναι αυτό να αποτελέσει σημείο συνάντησης των κατοίκων του τόπου με την ιστορία, τη συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας της περιοχής τους με ένα δυνατό παρελθόν που έχει αφήσει τα ίχνη του στον χώρο, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων. Με την παρουσίαση από 34 πανεπιστημιακούς, διδάκτορες, συγγραφείς και ερευνητές ανακοινώσεων σχετικών με την ιστορία και τον πολιτισμό της Προσοτσάνης, θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα γνώση, η οποία υπό μορφή πρακτικών θα αποτελέσει αφενός βασικό εργαλείο μελέτης της τοπικής ιστορίας και αφετέρου έναυσμα εμβριθέστερης και ευρύτερης μελλοντικής έρευνας».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιληπτικά περιλαμβάνει:

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018:

Ώρα 18:00 έναρξη – προβολή βίντεο – χαιρετισμοί.

Ώρα 18:45 1η συνεδρία: «Αρχαία, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδος».

Σάββατο 5 Μαΐου 2018:

Ώρα 10:00 – 11:30 2η συνεδρία: «Οθωμανική περίοδος».

Ώρα 12:00 – 13:45 3η συνεδρία: «Μακεδονικός Αγώνας».

Ώρα 17:00 – 18:45 4η συνεδρία: «Απελευθέρωση – Έλευση προσφύγων – Βουλγαρικές κατοχές».

Ώρα 19:15 – 21:00 5η συνεδρία: «Εκπαίδευση».

Κυριακή 6 Μαΐου 2018:

Ώρα 10:00 – 11:45 6η συνεδρία: «Οικονομία».

Ώρα 12:15 – 14:00 7η συνεδρία: «Πολιτισμός».

Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα του Δήμου Προσοτσάνης (www.prosotsani.gr) και θα είναι ανοικτό για το κοινό και με ελεύθερη είσοδο.

Η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από την Πρόεδρο Κουτουξιάδου Θ. Αικατερίνη και τα μέλη: Βασιλειάδου Δέσποινα, Γεωργιάδης Θ. Νικόλαος, Μεσσής Βασίλειος, Ριτζαλέος Βασίλειος, μέλος. Στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου συμμετέχουν από το Δήμο Προσοτσάνης ο Δήμαρχος Άγγελος Λύσσελης και ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Ηλιάδης, καθώς και από το Δ.Σ. του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος», το οποίο αποτελείται από τους: Παπαδόπουλος Κων/νος, Πρόεδρος, Γεωργίτσας Σταύρος, Αντιπρόεδρος, Αραμπατζής Ιωάννης, Γραμματέας, Κινατζίδου Παναγιώτα, Ταμίας, Μούτσιου Μαρία, Έφορος, Παράσχου Σοφία, μέλος και Μελενικλή Γεωργία, μέλος.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου «Η Προσοτσάνη και η ιστορία της» έχει ως εξής:

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

18.00 – 18.15

18.15 – 18.45

Προσέλευση – εγγραφές

Προβολή βίντεο: α) «Η Προσοτσάνη από το χθες στο σήμερα», β) «Τα γεγονότα του 1941 μέσα από τα μάτια των παιδιών» από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Προσοτσάνης κ. Άγγελου Λύσσελη.

Χαιρετισμός του προέδρου του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» κ. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Χαιρετισμός της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Αικατερίνης Κουτουξιάδου, Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων – Δρος Νεότερης Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμοί επίσημων προσκεκλημένων.

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Αρχαία, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδος

18.45 – 20.15 Πρόεδροι: Ευστράτιος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας – Βασίλειος Μεσσής

Βασιλική Πουλιούδη, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας: Η διονυσιακή λατρεία στην περιοχή της Προσοτσάνης.

Γεώργιος Βελένης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.: Σχόλια και παρατηρήσεις σε δύο ταφικές επιγραφές ρωμαϊκών χρόνων από την ευρύτερη περιοχή της Προσοτσάνης.

Σταυρούλα Δαδάκη, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου: Από την ύστερη αρχαιότητα στον χριστιανισμό. Αρχαιολογικά τεκμήρια για την περιοχή της Προσοτσάνης.

Ευάγγελος Παπαθανασίου, αρχαιολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης: Το σπηλαιώδες μονύδριον το καλούμενο σήμερα: «Άγιος Μάρκος» και η σπουδαιότητά του για την ιστορία της περιοχής Δράμας και Προσοτσάνης.

Μαρία Κοντογιαννοπούλου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.: Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα Προσοτσάνης: Σκέψεις για το παρόν και το μέλλον ενός παλαιολόγειου μνημείου στην περιοχή της Δράμας.

Νικόλαος Θ. Γεωργιάδης, φιλόλογος – Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας E.K.Π.Α.: Η Προσοτσάνη κατά τη βυζαντινή περίοδο.

20.15 – 20.45 Συζήτηση

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Οθωμανική περίοδος

10.00 – 11.00 Πρόεδροι: Νικόλαος Θ. Γεωργιάδης – Βασίλης Ριτζαλέος

Δέσποινα Βασιλειάδου, δασκάλα – ερευνήτρια: Η Προσοτσάνη μέσα από τα οθωμανικά κατάστιχα.

Ευστράτιος Γ. Κασμερίδης, οικονομολόγος με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ – ερευνητής: Συμβολή στην τοπογραφία της Προσοτσάνης και της περιοχής της: Πολυπολιτισμικά τοπωνυμικά αχνάρια κατά το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Βασίλειος Μεσσής, φιλόλογος – Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.: Τα θρησκευτικά κτίσματα στην Προσοτσάνη κατά την τελευταία φάση της οθωμανικής κυριαρχίας.

Μαγδαληνή Παρχαρίδου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς – Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.: Το χαμένο οθωμανικό λουτρό της Προσοτσάνης.

11.00 – 11.30 Συζήτηση

11.30 – 12.00 Διάλειμμα

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Μακεδονικός Αγώνας

12.00 – 13.15 Πρόεδροι: Ανδρέας Σαλπιγγίδης Δδιευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας – Αικατερίνη Σαραφίδου, Σχολική Σύμβουλος 39ης Περιφέρειας Προσχ. Αγωγής Ν. Δράμας

Γεώργιος Χατζόπουλος, φιλόλογος – ερευνητής – συγγραφέας: Θετικοί και αρνητικοί πρωταγωνιστές του «Μακεδονικού Αγώνα» στην περιοχή της Προσοτσάνης.

Ιωάννης Μπεράτης, εκπαιδευτικός – Δρ. γεωλόγος Πανεπιστημίου Σόφιας: Η Προσοτσάνη και η ευρύτερη περιοχή της με τα μάτια του Γκεόργκι Στρέζοφ στα τέλη του 19ου αι. Παρατηρήσεις, σχόλια, συμπεράσματα, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ιωάννης Αθανασιάδης, φιλόλογος – ιστορικός: Ιστορική ερμηνεία της διαμάχης Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας «Ηώς» και «Συλλόγου προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων».

Χριστίνα Βαμβούρη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δράμας: Ιούλιος 1906: Η Προσοτσάνη στο επίκεντρο ενός παρ’ ολίγον διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και οθωμανικών αρχών.

Δημήτριος Μαυρόπουλος, δάσκαλος – απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας: Το πέρασμα του Ίωνος Δραγούμη από την Προσοτσάνη.

13.15 – 13.45 Συζήτηση

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Απελευθέρωση – Έλευση προσφύγων – Βουλγαρικές κατοχές

17.00 – 18.15 Πρόεδροι: Δημήτριος Μανθόπουλος, δάσκαλος, συγγραφέας – Αικατερίνη Κουτουξιάδου

Γεωργία Μπακάλη, φιλόλογος – Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.: Προβλήματα ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων του 1922 στην Προσοτσάνη και την περιοχή της.

Σοφία Κουλίδου, αρχαιολόγος ΥΠ.ΠΟ.Α. – μεταπτυχιακό (ΜSc) Πανεπιστήμιο του Shefeie: Από τον Πόντο του μεγάλου αποικισμού του 8ου αι. π.Χ. στην προσφυγιά του 20ού αι. Η περίπτωση της Προσοτσάνης.

Ιορδάνα Χατζηισαάκ, ιστορικός αρχειονόμος, ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας: Αρχειακά σύνολα του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας: Πηγή ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας.

Τάσος Χατζηαναστασίου, φιλόλογος – Δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ.: Η Προσοτσάνη στα γεγονότα της Δράμας του 1941 μέσα από τις βουλγαρικές πηγές.

Δημήτριος Πασχαλίδης, πρώην σχολικός σύμβουλος – ερευνητής – συγγραφέας: Η ανακήρυξη της Προσοτσάνης ως «Μαρτυρικής Πόλης».

18.15 – 18.45 Συζήτηση

18.45 – 19.15 Διάλειμμα

5η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Εκπαίδευση

19.15 – 20.30 Πρόεδροι: Σπυρίδων Κιουλάνης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας – Χριστίνα Βαμβούρη

Νικόλαος Γ. Γεωργιάδης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας ε.τ. και Παναγιώτης Καλαϊτζίδης, δάσκαλος – Mee Ειδικής Αγωγής: Σπαράγματα του κώδικα της ιεράς εκκλησίας των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου Προσοτσάνης 1890-1908.

Αικατερίνη Θ. Κουτουξιάδου, Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων – Δρ. Νεότερης Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου: Η εκπαίδευση στο σαντζάκι της Δράμας τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ού αι. Το παράδειγμα της Προσοτσάνης.

Λιβέριος Χανουμίδης, δάσκαλος – Διευθυντής 1ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης: 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης – Μνήμες και ιστορία.

Δέσποινα Βασιλειάδου, Διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης και Αναστασία Σαμαρά, δασκάλα 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης: 2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης. Ιστορικό – κοινωνικό πλαίσιο.

Ευαγγελία Καμπούρη, αρχιτέκτων, επίτ. Προϊσταμένη Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού: Η περίοδος 1912-1922 ως τομή στις αναζητήσεις της αρχιτεκτονικής των σχολικών κτιρίων της περιοχής της Δράμας. Αναφορά σε παραδείγματα της Προσοτσάνης.

20.30 – 21.00 Συζήτηση

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

6η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Οικονομία

10.00 – 11.15 Πρόεδροι: Αικατερίνη Κουτουξιάδου – Τάσος Χατζηαναστασίου

Βασίλης Ριτζαλέος, φιλόλογος – Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.: Ο καπνός της Προσοτσάνης και η σημασία του για την περιοχή από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας.

Κομνηνός Απότας, υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Καπνού Δήμου Καβάλας: Καπνοκαλλιεργητές και στατιστικά καπνοκαλλιέργειας της Προσοτσάνης στη δεκαετία του 1950.

Ιωάννης Γκλαβίνας, αρχειονόμος στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Δρ. Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ.: Η Διεύθυνση Εποικισμού του Υπουργείου Γεωργίας και η διαχείριση της εποικιστικής γης στην περιοχή της Προσοτσάνης (1923 – 1967).

Ευδοκία Μηλιατζίδου – Ιωάννου, επίτ. Διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, Δρ. Λαογραφίας Ε.Κ.Π.Α.: Οι Καροποιοί της Προσοτσάνης και η Τέχνη τους.

Ζήσης Σκαμπάλης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, αρχιτέκτων και Ιωάννης Αραμπατζής, αξιωματικός του Π.Σ., δασοπόνος: Οι νερόμυλοι στην Προσοτσάνη του 20ού αιώνα.

11.15 – 11.45 Συζήτηση

11.45 – 12.15 Διάλειμμα

7η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πολιτισμός

12.15 – 13.15 Πρόεδροι: Δέσποινα Βασιλειάδου – Νικόλαος Γ. Γεωργιάδης

Χρυσούλα Καραντζή, ερευνήτρια Α’ Κέντρου Έρευνας Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών: Συμπεράσματα από επιτόπια έρευνα συλλογής γλωσσικού υλικού στον Νομό Δράμας: Η περίπτωση της Προσοτσάνης.

Κωνσταντίνος Ναλμπάντης, μαέστρος – Καθηγητής Ανωτ. Θεωρητικών – κιθάρας: Ιστορία της φιλαρμονικής Δήμου Προσοτσάνης.

Κωνσταντίνος Παπάζογλου, αρχιμουσικός (Πανεπιστήμιο Μουσικής Βιέννης) – μεταπτυχιακό στην πολιτισμική ανθρωπολογία: Πέτρος Βεληγιάντσος, ένας ρομαντικός της μουσικής στα «πέτρινα χρόνια» της μετανάστευσης για την Προσοτσάνη.

Καλλιόπη Πανοπούλου Τζιώνη, Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών: Η χορευτική ταυτότητα των Βλάχων της Ανατολικής Μακεδονίας και οι μετασχηματισμοί στη διάρκεια των τριών γενεών: Η περίπτωση της Προσοτσάνης.

13.15 – 13.45 Συζήτηση

13.45 – 14.00 Συμπεράσματα – Λήξη εργασιών από την Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Αικατερίνη Κουτουξιάδου.