ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΙΣ 5.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

 

earthback1
  • Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου
  • Διανομή παραδοσιακών σπόρων από τις 10.30

 

Η 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 14 Απριλίου 2018. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 23 χρόνια Πελίτι (1995-2018).

Η γιορτή του Πελίτι για το 2018 γίνεται παράλληλα με την 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (η οποία ξεκίνησε στις 11 και συνεχίζεται έως τις 13 Απριλίου 2018), που πρότεινε το Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη.

Ως σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή αγρότες και ακτιβιστές από: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Η.Π.Α, Γουατεμάλα, Βενεζουέλα, Νότια Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Ινδία, Γαλλία κ.α.

Η 18η γιορτή σπόρων του Πελίτι οργανώνεται από το Πελίτι, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, του Δήμου Παρανεστίου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων), του κινήματος Navdanya από την Ινδία, της οργάνωσης Kokopelli από τη Γαλλία, της οργάνωσης REDSAG από τη Γουατεμάλα, καθώς και γυναικών και αντρών από όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένοι με τη γιορτή σπόρων του Πελίτι.

 

Σύντομο ιστορικό

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του Νομού Κιλκίς. Είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως.

Το Οκτώβριο του 1999 έγινε η δεύτερη γιορτή σπόρων στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Το 2000 έγινε στο Σουμάκ στα Πομάκικα Χωριά του Νομού Ροδόπης. Το 2001 έγινε στη Σέρρες. Από το 2005 ως το 2009 η γιορτή φιλοξενήθηκε στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου. Αυτό το διάστημα η γιορτή μεγάλωσε χάρη στη βοήθεια των αδερφών της μονής και καθιερώθηκε να γίνεται το Σάββατο μετά το Πάσχα. Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα.

Από το 2010 η γιορτή μεταφέρθηκε στη γη του Πελίτι (η γη του Πελίτι, είναι ιδιοκτησία του Πελίτι) στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Όταν έφυγε η γιορτή τότε ονομαζόταν Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και άφησε στη θέση της την Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγή Παραδοσιακών Ποικιλιών. Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως. Το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Το 2015 στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015) πραγματοποιήθηκε και η 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα Κοινά Αγαθά. Το 2016 είχε ως θέμα: σπόροι, πρόσφυγες, μετανάστες, αλληλεγγύη. Το 2017 οργανώθηκε και η 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων με συμμετοχές από 17 χώρες όπου συντάχθηκε και η διακήρυξη της γιορτής.

Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στην Κύπρο και αλλού.

Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες (το 2017 ήταν πάνω από 4.000 επισκέπτες) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσα τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την Ελευθερία των Σπόρων, της γης του νερού κλπ.

Ενδεικτικά ονόματα από τους διεθνείς επισκέπτες: Δρ. Βαντάνα Σίβα (2013 & 2015) από την Ινδία, Μισέλ και Τζούντη Φάντομ (2013) Αυστραλία, Ούγκο Μπλάνκο (2015) Περού, Τζόντη Κομπερίσκη (2015) Καναδάς, Μαργκαρίνος Ρέη (2015) Γαλλία, Tapsoba Ali De Goamma Μπουρκίνα Φάσο (2017) κ.α

Σε σχετική ανακοίνωση οι διοργανωτές αναφέρουν: «Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2018 να ‘ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο “πολιτική” εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η γιορτή σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασίες, τρόφιμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κλπ. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη γιορτή (σπόροι, φυτά, φαγητό, μουσική, χορός, ομιλίες, δράσεις κλπ)».

 

Η διανομή των σπόρων και των φυτών

 

Σχετικά με τη διανομή σπόρων και φυτών οι διοργανωτές επισημαίνουν: «Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10:30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματά του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών».

 

Πρόγραμμα

 

10: 30 Δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων.

11:00 – 11:15 Χαιρετισμοί.

11:00 – 11:15 Ανάγνωση της Διακήρυξης της 1ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Ιδρυτής του Πελίτι και της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων

11:30 – 12:00 Χαιρετισμός από το Αϊντάχο των Η.Π.Α. John Caccia.

12:00 – 12:30 Leonor Fuguet, παρουσίαση για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Κάουρα, Βενεζουέλα.

12:30 – 13:00 Οργάνωση Kokopelli, Ananda Guillet, Διευθυντή της Οργάνωσης Kokopelli, Γαλλία

13:00 Δωρεάν διανομή φαγητού από παραδοσιακές ποικιλίες σε όλους τους συμμετέχοντες και επισκέπτες.

13:00 – 13:30 Σχεδιάζοντας το τοπίο του Πελίτι. Προμελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου: Ε. Αθανασιάδου, Ν. Θυμάκης, Ν.Ορφανίδης και Χ. Τανάκης.

14:45 Ο δρόμος του κουδουνιού περνά από τη Γη του Πελίτι. Ήχοι από κουδούνια θα γεμίσουν τη Γη του Πελίτι για καλή σπορά και καλή σοδειά

15:00 Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το Σπίτι των Σπόρων του Πελίτι

Τελετή λήξης της 2ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και της 18ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι. Ενώνουμε τα χέρια σε κύκλο. Στέλνουμε μηνύματα αλληλεγγύης

Τραγουδώντας για το Πελίτι – Τραγουδώντας για την Ελευθερία των Σπόρων.

15:00-15:45 «Namaste». Θανάσης Κλεόπας, Παναγιώτης Αλεπίδης, Κυριακίδου Αθηνά, Κυριακίδου Χριστίνα, Χρήστος Νάτσιος

15:45 – 17:00 Λουδοβίκος των Ανωγείων, φωνή Βουγιουκλή Ελένη και Σουζάνα, φυσαρμόνικα: Μανόλης Μπαρδάνης, κιθάρα: Αντώνης Μιτακίδης, βιολή: Κόστας Λόλος.

17:00 – 17:30 Leonor Fuguet μουσικός ακτιβίστρια από τη Βενεζουέλα.

17:30 – 18:00 Ανδρούλα Σάτη, Selçuk Garanti, τραγούδια από τη Κύπρο.

18:00 – 18:30 Θρακική εστία Δράμας, με χορούς και τραγούδια της Θράκης.

Παράλληλες δράσεις

11:30 – 12:30 Το Δέντρο των Ευχών από τη θεατρική ομάδα Αμφιροές.

12:30 – 13:30 Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με την Αναστασία Αγαθαγκέλου.

10:30 – 15:00 Έκθεση φωτογραφίας.

Έκθεση αγροτικών εργαλείων.

Έκθεση φωτογραφίας: 1η Γιορτή σπόρων στη Θεολογική Σχολή Χάλκης στην Τουρκία.

Έκθεση σπόρων από όλο τον κόσμο.

Στο σπίτι των σπόρων του Πελίτι

Δράσεις του Πελίτι

Εργαστήριο υφαντικής