Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στην αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού στην Αγία Βαρβάρα η εκδήλωση απονομή των ετήσιων βραβείων της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, εμπνευστής και ιδρυτής της οποίας είναι ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης. Η απονομή των βραβείων αφορούσε στις ειδικές κατηγορίες Αγρότη/Κτηνοτρόφου και Επιστήμονα για το έτος 2022, καθώς και τις διακρίσεις στον 5ο φωτογραφικό διαγωνισμό της ΚΥΚΛΩΨ με θέμα «Η Δράμα που χάνεται».

Για ακόμη μια χρονιά παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Γιάννης Ξανθούλης, ο οποίος με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μίλησε τόσο για τη δραστηριότητα της ΚΥΚΛΩΨ, όσο και για τη σχέση του με τη Δράμα.

Συγκεκριμένα, για το Μαρμάρινο Σπίτι ο κ. Ξανθούλης, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο θησαυρός ήταν το ίδιο το σπίτι και η αποθήκη που σιωπούσαν δραματικά τόσα χρόνια. Κι όσο προχωρούσαν οι εργασίες τόσο πιο πολύ έλαμπε, τόσο πιο πολύ αναδεικνυόταν η ιστορική και αισθητική αξία του. Οπότε δικαιώθηκε ο μύθος του θησαυρού στο έπακρο. Όσο για τα διαμάντια, ας τα αφήσουμε στην αχλή του μυστηρίου τους».

Μάλιστα, ο κ. Ξανθούλης αναφέρθηκε και στο «Νησάκι», τον γνωστό χώρο εστίασης στην Αγ. Βαρβάρα, λέγοντας τα εξής: «Η εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ λοιπόν τόλμησε να συμπληρώσει την κτηριακή παρέα της και να το αγοράσει κάνοντας όνειρα για ένα μέλλον ευοίωνο, όπως ταιριάζει στην περίπτωση. Κι έτσι το “Νησάκι”, κάποια στιγμή επιτέλους, να πάρει τα πάνω του για να το χαρούνε όσοι από τους Δραμινούς αισθάνονται και λίγο νησιώτες ή θα αναγκαστούν να αισθανθούν νησιώτες.

Μιλώντας για τη σχέση του με τη Δράμα, ο κ. Ξανθούλης σημείωσε πως ξεκίνησε το 1997, όταν κατά τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες», επισκέφτηκε τα Θερμιά στο Παρανέστι, καθώς στο μυθιστόρημα περιλαμβάνονταν και το θέμα των θερμών πηγών. «Τότε ήρθα σε επαφή με τα υποβλητικά τοπία του Νομού, με την ερυθρελάτη και τους πιστούς λουόμενους εκείνης της παραδείσιας ερημιάς που μου φάνηκαν σαν Βιετκόνγκ χωμένοι μέσα στις καλύβες τους. Αλησμόνητη εμπειρία. Στην περιπετειώδη διαδρομή θυμάμαι –και πώς να το ξεχάσω άλλωστε- είχα παρέα τη Βίκυ Εμμανουηλίδου, τον κ. Καρύπογλου, τον Δημήτρη Κάζη, τη Μαρία Αυγήτα, τη σύζυγό μου και βέβαια τη φίλη μου τη Μαίρη Θεοδωρίδου, που για χάρη μου σακάτεψε την αλήστου μνήμης πράσινη Alfa Romeo της, την κομμάτιασε. 25 χρόνια αργότερα ένιωσα την ίδια συγκίνηση, ξεφυλλίζοντας το φωτογραφικό λεύκωμα Δράμα Terra incognita του Κώστα Βιδάκη. Με αξιοσύνη και ευαισθησία αναδείκνυε τον πλούτο αυτής της μοναδικής φύσης. Ένα λεύκωμα επίτευγμα, με 500 φωτογραφίες, συγκλονιστική μαρτυρία ενός άλλου πραγματικού θησαυρού. Πάνω από όλα πρωταγωνιστεί η επιστημονική επιμονή του φωτογράφου και σχολιαστή Βιδάκη. Αυτό το πολύτιμο έργο είχε θερμό συμπαραστάτη την εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ. Μπροστά σε αυτό το μεγαλείο, το μόνο που μπορείς να κάνεις πραγματικά είναι να προσευχηθείς. Γιατί το Terra incognita είναι με τον τρόπο του μια δοξολογία, κάτι πέρα από φωτογραφική αποτύπωση», ανέφερε ο κ. Ξανθούλης.

Η εισαγωγική τοποθέτηση στην εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κ. Ξανθούλη να αναφέρει τα εξής: «Για 4η φορά μέσα στον Σεπτέμβρη η πόλη γιορτάζει –γιατί πραγματικά είναι μια γιορτή- την προσπάθεια μιας αναγέννησης με τις ευχές να έρθουν κι άλλοι, άξιοι συνεχιστές, των έργων που ξεκίνησαν σαν καημός, προπαντός σαν μεράκι και σαν ευτυχισμένη συγκυρία».

Οι διακριθέντες στον φωτογραφικό διαγωνισμό

Στον 5ο φωτογραφικό διαγωνισμό της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ με τίτλο «Η Δράμα που χάνεται» απονεμήθηκαν οι εξής διακρίσεις:

1ο βραβείο φωτογραφίας Νίκος Καραμπετάκης

2ο βραβείο Σοφία Μποντρουά

3ο βραβείο Γιώργος Κασαπίδης

Συνολικά έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό 32 φωτογράφοι, τα έργα των οποίων προβλήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μετά την απονομή των βραβείων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε γνωστό και το θέμα του επόμενου φωτογραφικού διαγωνισμού της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, το οποίο είναι «Φως και Σκιά». Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στον φωτογραφικό διαγωνισμό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η θεματολογία του ήταν δραμοκεντρική. Πλέον η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ βάζει πιο ψηλά τον πήχη, με τις συμμετοχές φωτογράφων στον διαγωνισμό να είναι σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η απονομή των ετήσιων βραβείων

Όσον αφορά τα ετήσια βραβεία της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, το βραβείο του αγρότη/κτηνοτρόφου για το 2022 έλαβε ο κ. Μανώλης Μήλιος, βιοκαλλιεργητής – φροντιστής γης, για την εφαρμογή και τη μετάδοση νέων βιολογικών μεθόδων στη γεωργική παραγωγή. Ο κ. Μήλιος, στην ομιλία του, ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρίδη και την εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ και ανέφερε: «Δεν είμαι μόνος μου. Είμαστε μια ομάδα. 30 χρόνια είναι αυτός ο αγώνας. Οπότε κάποια στιγμή η βράβευση είναι και χαρά, αλλά και το συναίσθημα ότι έχουμε κάνει κάτι, το οποίο το έχουν αναγνωρίσει ακόμη και οι καταναλωτές». Σχετικά με τους μικροοργανισμούς, την καινοτόμο μέθοδο καλλιέργειας που εφαρμόζεται στο Κτήμα Μήλιου, επεσήμανε: «Είναι αυτοί που με έχουν φέρει εμένα προσωπικά να μπορώ να καλλιεργώ χωρίς να σκέφτομαι το κόστος παραγωγής και χωρίς να σκέφτομαι τις αρρώστιες που μπορούν να προκαλέσουν μέσα στο κτήμα και μέσα στην καλλιέργειά μου».

Το βραβείο του επιστήμονα για το 2022 έλαβε ο κ. Μιχάλης Δογραματζίδης, Φυσικός, καθηγητής στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος».

Ο Δογραματζίδης, στην ομιλία του, ευχαρίστησε ΚΥΚΛΩΨ, τον κ. Θεοδωρίδη και την αρμόδια επιτροπή για την απονομή και επεσήμανε: «Το βραβείο του Επιστήμονα της χρονιάς είναι μεγάλη τιμή και απρόσμενη χαρά για μένα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό του τόπου μας. Συνήθως σε κάθε προσπάθεια υπάρχει κάποιος που φαίνεται προς τα έξω, ο διοργανωτής και ο συντονιστής. Πίσω, όμως από αυτόν υπάρχουν και πολλοί άλλοι που βοήθησαν λίγο ή πολύ και βοηθούν ακόμη για να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Θα ήταν παράλειψη και αγνωμοσύνη από μέρους μου, να μην πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους αυτούς. Στην οικογένειά μου, στα μέλη του “Πηγάσου”, σε συναδέλφους και φίλους, στη Διευθύντριά μου στο σχολείο, στους μαθητές μου, στους ομιλητές που τόσα χρόνια μας τίμησαν με την παρουσία και τη φιλία τους. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε όλους όσοι στήριξαν οικονομικά αυτή την προσπάθεια, στους χορηγούς μας, μεταξύ αυτών και η ΚΥΚΛΩΨ, που πίστεψαν σε εμάς, μοιράστηκαν το ίδιο όνειρο και παρείχαν γενναιόδωρη οικονομική στήριξη».

Για τα μελλοντικά σχέδια, ο κ. Δογραματζίδης είπε: «Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε, να επεκτείνουμε την επιστημονική έρευνα που έχουμε ξεκινήσει και σε άλλους τομείς, να μετατρέψουμε όλη την αυλή του σχολείου μας σε θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη φυσική και στην αστρονομία, καθώς και στο να δημιουργήσουμε στον ίδιο χώρο ένα σύγχρονο, ψηφιακό πλανητάριο που θα μπορούν να επισκέπτονται οι μαθητές των σχολείων που έρχονται στο υπαίθριο εργαστήριο, στο πάρκο ηλιακών ρολογιών και στο αστρονομικό παρατηρητήριο».