ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΟΜΒΡΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ – ΟΜΒΡΟΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ ΣΕ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΥΡΓΙΩΝ, ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΚΑΙ ΒΩΛΑΚΑ
- Προχωρά η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση του έργου «Υποδομές υποστήριξης της κτηνοτροφίας του Νομού Δράμας (Ομβροδεξαμενές – Ομβροπλατείες – Ποτίστρες)»
- Έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων με διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, αλλά και ενίσχυση της Πυροπροστασίας με εξασφάλιση ταμιευτήρων νερού σε κάθε Δήμο
- Αναπτύσσοντας ταχύ βηματισμό, η διοίκηση της Π.Ε. Δράμας με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Παπαδόπουλο, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο, δρομολογούν την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο του Νομού, με παρεμβάσεις ουσίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων
Το δρόμο της υλοποίησης παίρνουν σημαντικά έργα υποδομών για την υποστήριξη της Κτηνοτροφίας στο Νομό Δράμας, καθώς ήδη εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη μελέτη και εκτέλεση δασοτεχνικών έργων σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις που αφορούν την υλοποίηση του έργου «Υποδομές υποστήριξης της κτηνοτροφίας του Νομού Δράμας (Ομβροδεξαμενές – Ομβροπλατείες – Ποτίστρες)». Παράλληλα, ορίστηκαν τα μέλη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, με τους αναπληρωτές τους, ως εκπρόσωπό της στις Κοινές Επιτροπές της Προγραμματικής Σύμβασης, ενώ εξουσιοδοτήθηκε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος για την υπογραφή της σύμβασης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.310.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τις 3 Αυγούστου 2018, μετά από σχετική υπογραφή του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση. Η σχετική μελέτη συντάχθηκε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους Δραμινούς κτηνοτρόφους, καθώς ενισχύεται το έργο τους και διευκολύνεται σημαντικά η καθημερινότητά τους. Αναπτύσσοντας ταχύ βηματισμό, η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, δρομολογούν την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο του Νομού, με παρεμβάσεις ουσίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στηρίζοντας παράλληλα το σύνολο των πολιτών της Π.Ε. Δράμας, οι οποίοι βλέπουν, μετά από χρόνια, το Νομό να αντιμετωπίζεται ισόρροπα.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την κατασκευή υποδομών υποστήριξης της κτηνοτροφίας και στους 5 Δήμους του Νομού Δράμας και ειδικότερα στη Μικρόπολη του Δήμου Προσοτσάνης, στον Βώλακα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, στο Νικηφόρο του Δήμου Παρανεστίου, στην Περιστεριά Κυργίων του Δήμου Δοξάτου και στον Ξηροπόταμο του Δήμου Δράμας.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα κατασκευαστούν:
-Τρεις ομβροδεξαμενές στη Μικρόπολη, στον Βώλακα και στο Νικηφόρο. Θα έχουν τραπεζοειδές σχήμα, με διαστάσεις πυθμένα 15 μ. Χ 15 μ., συνολικού ύψους 3 μ., συνολικού όγκου 1.160 κυβικά μέτρα, ωφέλιμου ύψους 2,4 μ., ωφέλιμου όγκου 930 κυβικά μέτρα.
-Μία ομβροπλατεία στον Ξηροπόταμο εμβαδού 1.525 τ.μ.
-Τέσσερεις ομβροπλατείες σε Μικρόπολη, Βώλακα, Νικηφόρο και Περιστεριά Κυργίων εμβαδού 620 τ.μ.
-Οκτώ ποτίστρες 6 θαλάμων σε Βώλακα (2), Μικρόπολη (2), Περιστεριά Κυργίων (2), Νικηφόρο (1) και Ξηροπόταμο (1)
Τέλος, το έργο αφορά και τη βελτίωση – συντήρηση των υφιστάμενων οδών που οδηγούν στις θέσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν τα έργα, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά των υλικών και των μηχανημάτων και ειδικότερα στις θέσεις των έργων του Ξηροποτάμου και της Περιστεριάς Κυργίων.
Όσον αφορά την επιλογή των θέσεων για τα έργα, αυτή έγινε μετά από προτάσεις των συλλόγων κτηνοτρόφων του Νομού, οι οποίοι υπέδειξαν τα καλύτερα για αυτούς σημεία, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ανάγκες.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με διπλή σκοπιμότητα ως προς την υλοποίησή του. Αφενός θα βοηθήσει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η οποία θα συμβάλει θετικά στην συγκρότηση του ενεργού τοπικού πληθυσμού (νέοι αγρότες – κτηνοτρόφοι) και θα δώσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν σοβαρά με την γεωργία και την κτηνοτροφία οργανώνοντας ολοκληρωμένες επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, μεταποίησης, διακίνησης, εμπορίας και ανοίγματος στις νέες αγορές των γειτονικών χωρών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας της περιοχής, και αφετέρου θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του ορεινού όγκου του Ν. Δράμας, εξασφαλίζοντας σε πέντε σημεία, ένα σε κάθε Δήμο, ταμιεύτηρες ύδατος για την Πυροπροστασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί αυτό απαιτείται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία και σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από το 2012, καθώς το έργο θα κατασκευαστεί σε δασικές εκτάσεις και ο προϋπολογισμός του υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ για την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Δράμας.
Η συμβολή του πρ. Βουλευτή Χρ. Καραγιαννίδη
Φτάνοντας στο αρχικό στάδιο υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου για την Κτηνοτροφία του Νομού, οφειλόμενη είναι η αναφορά και σε όσους εργάστηκαν για να υπάρξει αυτή η αίσια κατάληξη. Το καλοκαίρι του 2018 ο τότε κυβερνητικός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης είχε αναπτύξει έντονη δράση για το συγκεκριμένο έργο, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με εκπροσώπων των κτηνοτρόφων του Νομού, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνέβαλε έτσι ώστε, με υπογραφή του τότε Υπουργού κ. Χαρίτση, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για την θετική κατάληξη της ένταξης του έργου σημαντική ήταν η συνεισφορά και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Δράμας, όπως η κ. Νίκη Κεφαλίδου, ενώ φυσικά απαραίτητη ήταν η πολιτική βούληση και από πλευράς Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Αυγούστου του 2018 είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ συνολικά 27 έργα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικού ύψους 25.300.000 ευρώ.