ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΜΕ ΘΕΜΑ «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠ; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ. ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗ

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 24 Απριλίου 2017, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, εκδήλωση για το λαϊκισμό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα από το «Πολιτικό Εργαστήρι της ΔΗΜΑΡ για τη σοσιαλδημοκρατία», με θέμα «Υπάρχουν ευρωπαϊκές απαντήσεις στους Τράμπ; Συμπεράσματα από τις Ολλανδικές και Γαλλικές εκλογές». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας και υπεύθυνος του «Πολιτικού Εργαστηρίου» κ. Γιώργος Σιακαντάρης. Στην εκδήλωση ακόμη μίλησαν η Βουλευτής Ν. Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου και ο Βουλευτής Ν. Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Αχμέτ Ιλχάν, ενώ εισαγωγική τοποθέτηση έγινε από το Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας της ΔΗΜΑΡ κ. Παναγιώτη Χατζηγεωργίου. Μάλιστα, ο κ. Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «κοινωνικο-πολιτική» και όχι «αμιγώς στενά κομματική».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν (είτε συνολικά είτε ένα μέρος αυτής) ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Βασίλης Τραϊφόρος και Γιώργος Ζιμπίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας κ.κ. Ανέστης Τερζής, Λευτέρης Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Μυστακίδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, το στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος κ.α..

 

«Ο λαϊκισμός πολλές φορές διαπερνάει οριζόντια το πολιτικό σύστημα»

 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος στην τοποθέτησή του περιέγραψε το φαινόμενο που παρουσιάζεται με το «κύμα αντισυστημικότητας σε όλο τον κόσμο» και στάθηκε ιδιαίτερα στις γαλλικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να νικήσει η ακροδεξιά και ο ρατσισμός στη Γαλλία». Όπως επεσήμανε οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τη σοσιαλδημοκρατία, μέσω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της υιοθέτησης πολιτικών ανάπτυξης απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. «Δεν μπορούμε μόνο να ξορκίζουμε το φαινόμενο» υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι «όσο δεν δίνουμε λύσεις, δημιουργούνται τέτοια προβλήματα». Για να αποφευχθεί ο λαϊκισμός, ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά θα πρέπει και «να μπορούμε να τον εντοπίζουμε», καθώς «πολλές φορές διαπερνάει οριζόντια το πολιτικό σύστημα». Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα φαινόμενα και στην Ελλάδα γίνεται μια νέα αρχή. «Για αυτό είμαστε εδώ» υπογράμμισε.

 

«Κάτω οι απλοποιήσεις από όπου κι αν προέρχονται»

 

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και υπεύθυνος του «Πολιτικού Εργαστηρίου για τη σοσιαλδημοκρατία» κ. Σιακαντάρης, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε άρθρο του για την εφημερίδα «Τα Νέα», στο οποίο έδωσε τον τίτλο «Ανακούφιση χωρίς ουφ». Και το «ουφ» αφορά ότι στη Γαλλία, στις πρόσφατες εκλογές, το 42% των πολιτών ψήφισαν «όχι» στην Ευρώπη, στην Αυστρία η κατάσταση ήταν ίδια, με 47% των πολιτών να ψηφίζουν «όχι» στην Ευρώπη, ενώ και στις εκλογές στην Ολλανδία ο νικητής Ρούτε προσέγγισε θέσεις της ανορεξίας. Ο κ. Σιακαντάρης σημείωσε πως διαφωνεί με τη μαζική αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα ότι «για όλα φταίει ο λαϊκισμός». Όπως σημείωσε «ο λαϊκισμός αναπτύσσεται γιατί έχει λήξει το μοντέλο του πολιτικού συστήματος που κυριαρχούσε μέχρι το 1989». Τότε, η Συνέλευση της Ουάσινγκτον αποφάσισε ότι οι αγορές είναι πάνω από όλα, γεγονός που οδήγησε στην αποδιοργάνωση των κοινωνικών συστημάτων και στη διάλυση της διάκρισης αριστεράς – δεξιάς.

Ο κ. Σιακαντάρης εξήγησε ότι ο λαϊκισμός πηγάζει από το αίτημα για συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων στα πολιτικά συστήματα και το πρόβλημα έγκειται «στο πώς διαμορφώνεται το αίτημα». Μια βασική πηγή του λαϊκισμού είναι η αίσθηση ότι το αύριο θα είναι χειρότερο από το χθες. Και όπως πρόσθεσε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο λαϊκισμός δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς δημιουργεί το ρεύμα του κοινωνικού αυτοματισμού αλλά και το ρεύμα του κοινωνικού ρεβανσισμού.

Αναφερόμενος στη σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Σιακαντάρης υπογράμμισε ότι οφείλει να πάει μπροστά και να μην υιοθετήσει μόνο τη λογική «κάτω ο λαϊκισμός». Αντίθετα, η σωστή θέση, σύμφωνα με τον κ. Σιακαντάρη, είναι «κάτω οι απλοποιήσεις από όπου κι αν προέρχονται», εννοώντας και τους λαϊκιστές, αλλά και όλους όσοι επικαλούνται τον λαϊκισμό για όλα τα δεινά. «Υπερασπίζομαι το αίτημα της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Σιακαντάρης, εξηγώντας ότι το ίδιο αίτημα τίθεται με λάθος τρόπο από τον λαϊκισμό.

Ο κ. Σιακαντάρης, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ηττάται η σοσιαλδημοκρατία, θέτοντας παράλληλα και τις προτάσεις τους για αυτά που πρέπει να αλλάξουν, ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Είμαι βαθιά Γκραμσιστής, εκτός από σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος έλεγε ότι ο διανοούμενος χρειάζεται να συνδυάζει την αισιοδοξία της βούλησης των πιστεύω του με την απαισιοδοξία της γνώσης των πραγμάτων».

 

«Ο λαϊκισμός, στην καθημερινή του χρήση συνδέεται με την εξαπάτηση, τη χειραγώγηση και τελικά την καθήλωση του λαού»

 

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Σιακαντάρη ο λόγος δόθηκε στους Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Αχμέτ Ιλχάν και κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Ο Βουλευτής Ν. Ροδόπης κ. Ιλχάν ανέλυσε, παραθέτοντας πλήθος παραδειγμάτων από τη ζωή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, πώς βιώνει ο ίδιος το λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, αν και οι μειονότητες ή οι πρόσφυγες δεν αποδέχονται τις συντηρητικές παρατάξεις, εντούτοις, όπως φάνηκε και στις εκλογές στις ΗΠΑ, ο λαϊκισμός μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις φτωχές μάζες των προσφύγων. Ο ίδιος σημείωσε πως η μέση οδός, αυτή της λογικής και της αντιμετώπισης των προβλημάτων σε μια σωστή βάση, είναι το ζητούμενο στη σημερινή εποχή.

Τέλος, η κ. Κεφαλίδου αναφέρθηκε στην καθημερινή χρήση της έννοιας του λαϊκισμού, η οποία έχει και πολιτική ανάγνωση, καθώς επιστημονικά ο όρος λαϊκισμός είναι αξιολογικά ουδέτερος, όπως ανέφερε νωρίτερα ο κ. Σιακαντάρης. Η κ. Κεφαλίδου επεσήμανε ότι ο λαϊκισμός, στην καθημερινή του χρήση συνδέεται με την εξαπάτηση, τη χειραγώγηση και τελικά την καθήλωση του λαού. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, η κ. Κεφαλίδου ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Την ημέρα που οι πολίτες της Ευρώπης θα αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να είναι πλέον πελάτες κανενός πολιτικού συστήματος, την ημέρα που θα αντέξουμε και οι πολίτες και οι πολιτικοί να δούμε κατάματα, να αναγνωρίσουμε και να συγχωρέσουμε τις ανεπάρκειές μας, τα λάθη μας τα φριχτά, τα ελαττώματά μας, χωρίς ταμπέλες, και την ημέρα που δεν θα χρειαστεί κανένας να χαϊδολογήσει κανέναν, εκείνη την ημέρα θα μπορέσουμε να διορθώσουμε και να ξανασχεδιάσουμε τα θεμέλια της Ελλάδας και της Ευρώπης, υπερβαίνοντας την κρίση».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ