ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 21 Απριλίου ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε και σε ζητήματα του Νοσοκομείου Δράμας, αλλά και στην πιλοτική εφαρμογή νέου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 65 πόλεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Δράμα (αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης στις 3 προηγούμενες σελίδες της εφημερίδας).

Για τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε: «Μέχρι το 2015 οι προϋπολογισμοί ήταν καθοδικοί. Είχαμε περίπου μείωση, αν βάλουμε χρονιά βάσης το 2009, είχαμε 40% μείωση του προϋπολογισμού. Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που μένει σταθερός και το 2016 αυξήθηκε. Όπως λίγο θα αυξηθεί και το 2017». «Θα πρέπει να ξέρετε όμως ότι ήδη με αυτά τα χρήματα οι ανάγκες σε φαρμακευτικό, ιατρικό και άλλο υλικό υπερκαλύπτονται. Εάν ζητηθεί έκτακτη επιχορήγηση, όπως έχει ζητηθεί στο παρελθόν στα δύο τελευταία χρόνια, δίνεται. Και τουλάχιστον μέχρι στιγμής οικονομικά το Νοσοκομείο δεν έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει», πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Όσον αφορά το διαχωρισμό της Παθολογικής σε Α’ και Β’ ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε: «Οι άνθρωποι που επίσης συγχωνεύσανε την Α’ και Β’ Παθολογική σε μία κλινική. Δηλαδή το Πα.Σο.Κ. και η Ν.Δ. καταθέτουν 3 ή 4 ερωτήσεις για τη δημιουργία δεύτερης Παθολογικής. Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει και η Υ.ΠΕ., όπως απάντησε και το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να κατανοήσουν ότι για να αποφασίσει η τότε Κυβέρνησή τους να τις συγχωνεύσει κάποιος λόγος υπήρχε. Να δηλώσω βέβαια εξ αρχής ότι τότε εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαφωνούσαμε. Ως Τμήμα Υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαφωνούσαμε στη συγχώνευση αυτή. Για να επανέλθουμε σε δύο διαφορετικές κλινικές σημαίνει κόστη και θα πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος χρόνου αν όντως οι ανάγκες των κρεβατιών καλύπτουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού στο Νομό Δράμας. Αυτό, λοιπόν, είναι μια κουβέντα, αλλά να γίνεται με όρους επιστημονικούς ή ιατρικούς. Όχι για λόγους εντυπωσιασμού».

Τέλος, ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα: «Με την ύπαρξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης τα 4 ιατρεία που θα υπάρχουν στον αστικό ιστό της Δράμας θα κάνουν τη δουλειά που έκανε το ΠΕΔΥ, αλλά θα είναι 4 και όχι ένα. Θα είναι γεωγραφικά έτσι τοποθετημένα ώστε να εξυπηρετούν τις περιοχές του Δήμου Δράμας με τις προοπτικές και τις λογικές που λειτουργούσε και το ΠΕΔΥ, αλλά και με περισσότερα πράγματα».

Ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε ότι πλέον η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα έχει ένα ιατρικό ιστορικό από τους πολίτες, κρατώντας δεδομένα, και «θα φιλτράρει τους ασθενείς», δηλαδή «θα υπάρχει μια διαλογή ποιοι χρήζουν δευτεροβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή στο Νοσοκομείο, ή ποιοι μπορούν να εξυπηρετηθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ο Δραμινός Βουλευτής ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα λειτουργήσει σε 65 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η πόλη της Δράμας. Θα βγουν συμπεράσματα και μετά θα γίνει η συνολική εγκατάσταση αυτού του συστήματος σε όλη τη χώρα, όπου εκεί θα δούμε και προφανώς παρενέργειες και αδυναμίες που υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία αυτού του συστήματος, που, κατά την άποψή μου είναι επαναστατικό. Για πρώτη φορά επιχειρείται να υπάρξει πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα μετά από πάρα πολλά χρόνια δοκιμών συστημάτων».

 

Θανάσης Σιουτόπουλος