ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
Απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα με το οποίο κάθε κόμμα παίρνει ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Άρα οι ψήφοι των πολιτών εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο και ειδικά όσον αφορά στα μικρότερα κόμματα. Όσο για την απλή αναλογική στον χώρο της Αυτοδιοίκησης καλό θα είναι ο Δήμαρχος να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ας θυμηθούμε την ανάδειξη εκλεκτόρων στις 25-4-1944 στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας ως Κυβέρνηση του Βουνού.
Κορύνη σημαίνει σιδηρόδετο ρόπαλο, κόρυς σημαίνει περικεφαλαία, κορύσσω σημαίνει εφοδιάζω. Σ’ αυτό το χωριό με ιστορία Εθνικής Αντίστασης μαζεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές αντιπρόσωποι των περισσοτέρων περιοχών της Ελλάδας κάνοντας το Α’ Εθνικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, ΕΛΛΑΣ τον Μάρτιο του ’44. Ήταν η ΠΕΕΑ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, όπου πήραν μέρος 2.000.000 Έλληνες και εκλέχθηκαν 250 Σύμβουλοι. Συμμετείχαν καθηγητές, μητροπολίτες, στρατηγοί, δημ. υπάλληλοι, βιομήχανοι, δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι, αγρότες, εργάτες, έχοντας απέναντι τον επίορκο καταπατητή του Συντάγματος του Γλύξμπουργκ και τον εμπνευστή της βασιλομεταξικής φασιστικής δικτατορίας και τους εθνοπροδότες.
Η α’ συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε στις 27 Μαΐου, ψηφίστηκε το πρόγραμμα με διακήρυξη ενάντια στους επιδρομείς Γερμανοβουλγάρους. Η διακήρυξη με προτάσεις: Το Εθνικό Συμβούλιο συγκροτημένο από αντιπροσώπους του Ελληνικού λαού που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Στο πετρόχτιστο Δημ. Σχολείο του χωριού υπάρχει ιστορικό διατηρητέο μνημείο και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, με συλλογή συγγραμμάτων, φωτογραφικού υλικού, επιγραφές στους τοίχους, τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης, αλλά και ηρώων του 1821 οι οποίες έγιναν για συμβολικούς λόγους.
Απλή αναλογική με πλαφόν (ίσως με όριο 3%) «για να είναι μικρότερες οι περιφέρειες; Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Άλλο υπάρχει στο μυαλό των διοικούντων» (Δ. Κουτσούμπας).