ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, Η ΔΡΑΜΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΡΟΛΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
- Σε εφαρμογή το μέτρο του περιορισμού των μετακινήσεων, ξεκίνησαν οι έλεγχοι από το δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας – Μόνο με τις σχετικές βεβαιώσεις επιτρέπεται η κίνηση των πολιτών
- «Μένουμε Σπίτι», τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και των κανόνων υγιεινής, σεβασμός των κρατικών αποφάσεων, τα κύρια όπλα απέναντι στον κορωνοϊό
- Με έρημη πόλη μοιάζει η Δράμα, ελάχιστοι πολίτες σε δρόμους και πεζοδρόμια
Αν κάποιος πριν από χρόνια προσπαθούσε να περιγράψει τα όσα βιώνουν λόγω κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο πλήθος ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, σίγουρα τα λεγόμενά του θα γίνονταν δεκτά μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, όσα συμβαίνουν κυρίως σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020, δεν είναι βγαλμένα από σενάριο ταινίας. Είναι πλέον η καθημερινότητα για εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είδαν σε σύντομο χρονικό διάστημα η ζωής τους να αλλάζει και τίποτα πια να μην είναι ίδιο…
Φυσικά, η πανδημία του κορωνοϊού έχοντας επηρεάσει ολόκληρη την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφη και τη Δράμα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πλήθος δραστηριοτήτων της δημόσιας ζωής έχουν βρεθεί σε αναστολή, ενώ πλέον εφαρμόζονται, όπως συμβαίνει στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, μέτρα περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων. Πρόκειται για μια αλληλουχία αποφάσεων με σκοπό την αποφυγή του συγχρωτισμού των πολιτών, στοχεύοντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Το «Μένουμε Σπίτι» έχει γίνει πλέον πράξη, με τους πολίτες να παραμένουν εντός των οικιών τους, προστατεύοντας την υγεία τους, την υγεία όλων των συμπολιτών τους και ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και των κανόνων υγιεινής, αλλά και ο σεβασμός των αποφάσεων των κρατικών αρχών είναι βασικά όπλα απέναντι στον κορωνοϊό.
Μετά το κλείσιμο των σχολείων και των φροντιστηρίων ακολούθησε το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και εν συνεχεία το κλείσιμο των καταστημάτων λιανεμπορίου. Παράλληλα, έκλεισαν όλα τα ξενοδοχεία, πλην ενός σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ ισχύουν και απαγορεύσεις για μετακίνηση πολιτών από συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού (αεροπορικά από Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και Τουρκία και οδικώς από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία). Ως τελευταίο των μέχρι στιγμής ανακοινωμένων μέτρων ήρθε ο περιορισμός στις μετακινήσεις, ύστερα από σχετικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου για κάθε μετακίνηση απαιτείται βεβαίωση. Γι τους εργαζόμενους ισχύουν βεβαιώσεις τύπου Α, οι οποίες εκδίδονται από τον εργοδότη για τον εργαζόμενο ή από τον κάθε αυτοαπασχολούμενο / ελεύθερο επαγγελματία για τον εαυτό του. Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιτρεπτές μετακινήσεις (με σκοπό μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό, κατάστημα προμηθειών αγαθών, τράπεζα, για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, σε τελετή ή για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου) απαιτείται βεβαίωση τύπου Β, η οποία εκδίδεται είτε χειρόγραφα από τον κάθε πολίτη ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που υπάρχει διαδικτυακά στο www.forma.gov.gr, ενώ μπορεί να δηλωθεί η μετακίνηση και μέσω sms στο 13033. Επίσης, εντός κάθε οχήματος μπορούν να επιβαίνουν μέχρι 2 άτομα (εξαιρούμενων των ανήλικων παιδιών). Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
Για τον έλεγχο των μετακινήσεων των πολιτών αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία προβαίνει σε σχετικούς ελέγχους από την έναρξη ισχύς του μέτρου. Το ίδιο συμβαίνει και στη Δράμα, όπου οι αστυνομικοί και οι δημοτικοί αστυνομικοί ελέγχουν τους μετακινούμενους αν τηρούν τη διαδικασία που προβλέπεται. Πάντως, σε τοπικό επίπεδο οι μετακινήσεις, ιδίως των πεζών, έχουν περιοριστεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου μέτρου, καθώς ο βροχερός καιρός στην αρχή της εβδομάδας συνεπικούρησε. Έτσι και αλλιώς, βέβαια, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κίνηση των πολιτών, ιδίως στο κέντρο της πόλης, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, ενώ παρουσία πολιτών καταγραφόταν κυρίως σε χώρους άθλησης, όπως η περιοχή της Ανάπλασης ή ο περιφερειακός του Κορυλόβου.
Εντωμεταξύ, όλοι οι τοπικοί φορείς κινούνται με βάση τον κορωνοϊό, προσπαθώντας να λάβουν μέτρα ενισχυτικά προς αυτά που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο ή ακολουθώντας πιστά τις κρατικές οδηγίες που έχουν λάβει. Πλήθος δημοσίων κτηρίων, αλλά και ανοιχτών σημείων, όπως π.χ. πλατείες ή παιδικές χαρές, έχουν απολυμανθεί, στις υπηρεσίες εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία, σε κάθε Δήμο λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές για τις ευπαθείς ομάδες και γενικότερα σχεδόν κάθε ενέργεια αυτή τη χρονική περίοδο σχετίζεται με τον κορωνοϊό και τη λήψη μέτρων κατά της διάδοσής του. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι αυτό που συμβαίνει στο Δημαρχείο Δράμας, όπου κατά την είσοδο στο κτήριο εφαρμόζεται θερμομέτρηση.
Η κοινωνική ζωή πλέον περιορίζεται εντός των οικιών, ενώ σε οικονομικό επίπεδο, ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και τους εργαζόμενους που δεν δουλεύουν, αλλά και για επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του που πλήττονται, αν και συνεχίζουν τη λειτουργία τους, με τις τοπικές επιχειρήσεις να αναμένουν την πλήρη εφαρμογή όσων έχουν ανακοινωθεί.
Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας και στην προσπάθεια όλου του προσωπικού, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, αλλά και για κλάδους που συνεχίζουν να λειτουργούν, έχοντας μάλιστα επωμιστεί μεγάλο φόρτο, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα μίνι μάρκετ, τα φαρμακεία, οι courier και γενικά οι υπηρεσίες delivery.
Η Δράμα μοιάζει με έρημη πόλη, όμως ελπίδα όλων αυτό είναι να μην κρατήσει για πολύ… Και όσο το περισσότερο τηρούνται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τόσο μικρότερη θα είναι η αλυσίδα διάδοσης του ιού…