Με αναφορές από το Περλ Χάρμπορ, μέχρι το «έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και την 11η Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε για πολλοστή φορά τις ΗΠΑ να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και ξεκινώντας πρακτικά μια σύγκρουση πολύ ευρύτερη από τη σημερινή.

Ο Ζελένσκι πάντως σημείωσε πως αν αυτό του το αίτημα είναι υπερβολικό ζητά να του παρασχεθούν «αεροπλάνα, s-300 και αντιαεροπορικά» ώστε να μπορούν οι ίδιοι οι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο:

«Πόσο δύσκολο είναι να κηρυχθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία; Αν αυτό είναι πολύ για να σας ζητήσουμε, ξέρετε τι χρειαζόμαστε. Αεροπλάνα, S-300 και αντιαεροπορικά για να υπερασπιστούμε τη γη και τον αέρα μας. Θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τη ρωσική επέλαση έναντι των ευρωπαϊκών αξιών.

Έχω ένα όνειρο, τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και μια ανάγκη, να προστατευτούν οι ουρανοί μας. Η Ουκρανία ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τη συνεχή υποστήριξή ητς για την εκπαίδευση του στρατού, τα πυρομαχικά, τη βοήθεια. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν. Έχω εγκαλέσει τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους, το ίδιο κάνω και με εσάς μέχρι να καταφέρουμε να σταματήσουμε τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.

Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά. Η ειρήνη είναι πιο σημαντική. Πρέπει η συμμαχία μας να κερδίσει. Χρειάζονται περισσότερα πράγματα, νέα εργαλεία, νέα μέσα για να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. Θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να τον σταματήσουμε τις επόμενες 24 ώρες.

Με την κινητοποίησή σας ήδη από σήμερα θα μπορέσουμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές. Έχετε δει εικόνες από αυτά που κατάφεραν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη χώρα μας. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η καταστροφή. Αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα να δείτε το βίντεο που θέλω να σας δείξω»

Σήμερα στην Ουκρανία αγωνιζόμαστε για την ειρήνη. Οι αμερικανοί δεν βοηθάνε μόνο την Ουκρανία. Είμαι σχεδόν 45. Πόσων χρονών μπορώ να γίνω όταν βλέπω ότι ήδη υπάρχουν 100 νεκρά παιδιά στην Ουκρανία από βομβαρδισμούς. Αν συνεχίζω είναι γιατί είναι ο ρόλος μου ως ηγέτης των Ουκρανών. Απευθύνομαι και στον πρόεδρο Μπάιντεν και του εύχομαι να ορθώσει το ανάστημά του για να γίνει ο ηγέτης της ειρήνης. Δόξα στην Ουκρανία».