Πριν από 100 χρόνια οι παππούδες του Γιώργου Καράκελλε ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα από την περιοχή του Πόντου. Μαζί τους έφεραν στον Καλαμώνα Δράμας (δήμος Δοξάτου) όπου εγκαταστάθηκαν, την καλλιέργεια της φουντουκιάς, ενός δέντρου «δύσκολου» που χρειάζεται πολύ ειδικές συνθήκες για να μεγαλώσει και να δώσει τους καρπούς του.

Μαζί με την οικογένεια Καράκελλε ήρθαν και άλλοι πρόσφυγες που «ρίζωσαν» στη νέα τους πατρίδα και ασχολήθηκαν εντατικά με την καλλιέργεια του φουντουκιού, καθώς ο Καλαμώνας πρόσφερε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των δέντρων.

Ο τόπος είχε το κατάλληλο κλίμα, με την απαραίτητη υγρασία και αρκετές βροχοπτώσεις, χωρίς ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα ή ύψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, ενώ τα εδάφη πρόσφεραν καλή αποστράγγιση.

Οι καλλιέργειες ζούσαν το χωριό μέχρι τη δεκαετία του 80. «Ήταν γύρω στο 1986 με 1987 όταν μια ασθένεια αφάνισε τις φουντουκιές της περιοχής», λέει στο agro24.gr ο Γιώργος Καράκελλες που ανήκει στην τρίτη γενιά καλλιεργητών φουντουκιού στον Καλαμώνα.

Οι αγρότες είδαν τον κόπο τους να καταστρέφεται και εκχέρσωσαν τα άρρωστα δέντρα. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι την ημέρα που η οικογένεια Καράκελλε αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην πατρογονική καλλιέργεια.

«Πριν από 8 χρόνια αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο και να ασχοληθούμε και πάλι με την καλλιέργεια φουντουκιού», σημειώνει ο Γιώργος Καράκελλες, συμπληρώνοντας ότι «φέραμε από τον Πόντο τις ποικιλίες, όπως η Γιαγλί, η Τομπούλ και η Παλάζ συνεχίζοντας την παράδοση. Σήμερα έχουμε 36.000 δέντρα σε 90 στρέμματα και κοντά σε εμάς ξεκίνησαν την καλλιέργεια και άλλοι παραγωγοί στο χωριό».

Βήμα – βήμα οι φουντουκώνες του Καλαμώνα αναγεννιούνται, όμως η οικογένεια Καράκελλε δεν πήρε καμία ενίσχυση από το κράτος για την επανεκκίνηση της καλλιέργειας φουντουκιών που για να δώσουν τους πρώτους καρπούς χρειάζεται κανείς να περιμένει οκτώ χρόνια.

«Από το 2015 περιμένουμε να υλοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα», μας επισημαίνει ο κ. Καράκελλες. «Πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε αξιόλογη παραγωγή και το καλοκαίρι περιμένουμε να συγκομίσουμε γύρω στους 9 τόνους», προσθέτει.

«Το στρέμμα από τον όγδοο χρόνο δίνει αποδόσεις γύρω στα 250 κιλά. Η καλλιέργεια όμως δεν μπορεί να γίνει σε όλη την περιοχή, καθώς χρειάζονται πολύ ειδικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της όπως το υψόμετρο και η υγρασία».

Στην ερώτησή μας για τους τρόπους διάθεσης των φουντουκιών ο κ. Καράκελλες ανέφερε ότι «τα προϊόντα μας μέχρι στιγμής τα προωθούμε τοπικά και αυτή τη στιγμή μας έχουν προσεγγίσει και μεγάλες εταιρείες.

Η γεύση των φουντουκιών του Καλαμώνα είναι εξαιρετική και πραγματικά όταν τα τρως γεύεσαι κάτι διαφορετικό που δεν έχει σχέση με αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο.

Στα άμεσα σχέδιά μας για τη φετινή χρονιά είναι να ασχοληθούμε με την παραγωγή φουντουκοβούτυρου, καθώς η ζήτησή του ολοένα κα αυξάνεται. Περιμένουμε την καλοκαιρινή σοδειά και θα βάλουμε μπρος τα νέα μας σχέδια».

Περισσότερα στους λογαριασμούς του Κτήματος στο Instagram και στο Facebook.

Πηγή: agro24.gr /  Μελινα Κατσαλουλη.