ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Σειρά ερωτημάτων συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από την έκθεση «Πανάγιος Τάφος: το Μνημείο και το Έργο» που ξεκίνησε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2019.

Απαντήσεις σε αυτά ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή της προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Θέμα της Έκθεσης είναι η αναστήλωση του ιερού κουβουκλίου στο Ναό της Ανάστασης στην Ιερουσαλήμ από τη διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβου Πολυτεχνείου και αποτελεί σύνοψη της ψηφιακής έκθεσης που λειτουργεί στις ΗΠΑ από το National Geographic.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Κεφαλίδου «το ΥΠΠΟΑ “καινοτομώντας” με απόφασή του, παραχώρησε αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου για την φιλοξενία της Έκθεσης σε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ). Μέχρι εδώ όλα φαίνονται κανονικά. Το συνολικό κόστος όμως παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο. Κάποιες μετριοπαθείς εκτιμήσεις μιλούν για 700.000 Ευρώ ενώ κάποιες άλλες το εκτινάσσουν στα 3.000.000 Ευρώ. Τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων θα εισπραχθούν για πρώτη φορά όχι από το Κράτος, αλλά από την ΑΜΚΕ, η οποία αποφασίζει και για το ύψος του εισιτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα – ούτε το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο – πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο για τη συγκεκριμένη Έκθεση.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Ποιος είναι ο κρατικός φορέας που θα έχει την ευθύνη και ποιος είναι ο αναλυτικός προϋπολογισμός της Έκθεσης; Ποιος φορέας θα εισπράξει και ποια ποσά ακριβώς; Ποιά θα είναι η αμοιβή της ΑΜΚΕ; Εάν δεν συγκεντρωθούν τα χρήματα από το εισιτήριο, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Ποιος θα χειριστεί το θέμα των αναρτήσεων στη “Διαύγεια” (το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το ΕΜΠ, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κλπ); Γιατί το ΥΠΠΟΑ επιτρέπει σε ιδιωτικό φορέα να βάλει εισιτήριο σε ένα κρατικό μουσείο και να διαχειριστεί τα έσοδα; Με ποια νομική εξουσιοδότηση θα γίνει αυτό; Απαντήσεις υπάρχουν;».

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Κεφαλίδου προς την κ. Κονιόρδου έχει ως εξής:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με πρόσφατη απόφασή του το ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) παραχώρησε κάποιες αίθουσες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, σε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), για την πραγματοποίηση της έκθεσης «Πανάγιος Τάφος: το μνημείο και το έργο». Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 21 Μαΐου 2018 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2019, αφορά στην αναστήλωση του ιερού κουβουκλίου στο Ναό της Ανάστασης στην Ιερουσαλήμ και στις εργασίες που έκανε η διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβου Πολυτεχνείου. Αποτελεί σύνοψη της ψηφιακής έκθεσης που λειτουργεί στις ΗΠΑ από το National Geographic. Το κόστος της έκθεσης φαίνεται να ποικίλει. Κάποια δημοσιεύματα καταλήγουν στο ποσό των 700.000 Ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλα, ο προϋπολογισμός εκτινάσσεται στα 3.000.000 Ευρώ.

Το ΥΠΠΟΑ όμως με την παραπάνω απόφασή του προχώρησε και σε δύο «καινοτομίες»:

α) για πρώτη φορά στην ιστορία του τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων δεν θα τα εισπράξει το Κράτος, αλλά τρίτος και στην προκείμενη περίπτωση η ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)

β) Το αντίτιμο για το εισιτήριο δεν θα το αποφασίσει το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά η εταιρεία! Και μέσα όλο αυτό το «καινοτόμο» τοπίο εμπλέκεται και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής! Μέχρι σήμερα το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την τιμή του εισιτηρίου για όποιον θέλει να επισκεφθεί την έκθεση.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Ποιος τελικά, με ποια αιτιολογική βάση, θα έχει την οικονομική ευθύνη και το οικονομικό όφελος της έκθεσης με ποιον προϋπολογισμό; Γιατί το ΥΠΠΟΑ επέλεξε έναν ιδιωτικό φορέα να έχει τον καθοριστικό ρόλο της διοργάνωσης ορίζοντας μεταξύ άλλων την τιμή εισιτηρίου και τη διαχείριση των εσόδων;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου