ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΑ

 

 

Την στήριξη της Ν.Δ. στον κ. Χρήστο Μέτιο, ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοίνωσε ουσιαστικά ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε Άρτα και Πρέβεζα, την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018. Η επισημοποίηση της στήριξης αναμένεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο ανακοίνωση των υποψηφίων που θα στηριχθούν σε όλες τις Περιφέρειες.

Πλέον, μετά από την αναμενόμενη επισημοποίηση στήριξης από τη Ν.Δ. στον κ. Μέτιο για τις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές, μένει να διαπιστωθεί στην πράξη πόσοι εκ των αντιδρώντων σε αυτή την προοπτική θα εμμείνουν στη θέση τους και πόσοι θα επιλέξουν το δρόμο της συμπόρευσης με τις αποφάσεις της Ν.Δ..

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και απάντησε ότι «θα ανακοινώσουμε εντός των επόμενων 10 ημερών τις οριστικές μας επιλογές για τις Περιφέρειες». Επειδή όμως, όπως σημείωσε, βρίσκεται στην Ήπειρο ανάεφερε για τον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη ότι «είναι ένας πολύ επιτυχημένος Περιφερειάρχης» και «θα τον στηρίξουμε και πάλι». Μάλοιστα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης «θα στηρίξουμε και όλους τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές».

Όσον αφορά τις θέσεις του για την αυτοδιοίκηση ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού, διότι πιστεύω στην ουσιαστική αποκέντρωση. Και πέραν των προσώπων, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αυτοδιοίκηση να μπορεί να έχει τους πόρους και τα εργαλεία, προκειμένου να μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της. Και γι’ αυτό και επιμένω σε σημαντικότατες θεσμικές τομές, όπως η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ, το 2021, όταν θα είμαστε έτοιμοι, στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ίδιους τους Δήμους να μπορούν να καθορίζουν το ύψος του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Γι’ αυτό και επιμένω σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να καθορίσουμε με σαφήνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των αυτοδιοικήσεων πρώτου βαθμού. Γιατί, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σήμερα επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες, ταλαιπωρούν τους επιχειρηματίες, καθιστούν δύσκολη την αδειοδότηση. Και δίνουν, γενικά, μία εικόνα σύγχυσης. Αλλά, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στη θεσμική αποκέντρωση. Γι’ αυτό, μας ενδιαφέρουν, προφανώς και τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν και τις Περιφέρειες, αλλά και τους Δήμους.

Λέμε, όμως, επίσης ξεκάθαρα, ότι δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε και δεν νομιμοποιούμαστε να παρεμβαίνουμε σε υπερβολικό βαθμό στο πώς κάθε τοπική κοινωνία θα επιλέξει να αυτοδιοικηθεί, να επιλέξει, δηλαδή, τον καλύτερο ή την καλύτερη, για να προΐσταται των Δήμων. Το ίδιο δεν ισχύει για τις Περιφέρειες. Στις Περιφέρειες έχουμε πει -επειδή οι Περιφέρειες είναι εργαλεία, τα οποία υλοποιούν αναπτυξιακή πολιτική- ότι θα παρέχουμε ξεκάθαρη πολιτική στήριξη και θα διεκδικήσουμε να κερδίσουμε, με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες γίνεται».