Σύσκεψη για τον τουρισμό της Δράμας, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη πραγματοποιήθηκε χθες (3/3) μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, οι Δήμαρχοι του Νομού, καθώς και εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται τον τουρισμό.

Ο Υφυπουργός κ. Ζαχαράκη σε ανάρτησή της για την τηλεδιάσκεψη σχετικά με τον τουρισμό της Δράμας ανέφερε τα εξής:

«Η Δράμα είναι μία περιοχή της πατρίδας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τα χαρακτηριστικά αυτά της δίνουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και την καθιστούν ιδανικό προορισμό για την προσέλκυση ποικίλου τουριστικού ενδιαφέροντος 365 ημέρες τον χρόνο.

Στη σημερινή (σ.σ. 3/3) τηλεδιάσκεψη είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και να συζητήσω ουσιαστικά και εις βάθος ζητήματα γύρω από τις προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης και ανάπτυξης της περιοχής, υπό όρους βιωσιμότητας και με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού. Είναι γεγονός, ότι ιδιαίτερα στη μετά – COVID εποχή, οι ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο ποδηλατικός, η ορεινή πεζοπορία και ο ιαματικός τουρισμός, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία για τη Δράμα, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική μας οικονομία συνολικά, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής, η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού και της ορεινής πεζοπορίας, ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με την άρση χρόνιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, εμπόδια για την ποιοτική εκμετάλλευση των πολλών δυνατοτήτων που παρέχει το όρος Φαλακρό με το παρθένο δάσος του, αλλά και η στήριξη του δραμινού γαντρονομικού τουρισμού και οινοτουρισμού  και των επισκέψιμων δραμινών οινοποιείων και ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός ήταν ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζητήσαμε.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ήδη δρομολογημένες πολυάριθμες δράσεις των τοπικών αρχών και φορέων, όπως η προσπάθεια χαρακτηρισμού του Δάσους του Δήμου Παρανεστίου ως Μνημείο Φυσικού Κάλλους της UNESCO και δημιουργίας ορεινών θεματικών πάρκων, αποτελούν προτεραιότητες στην προσπάθεια ουσιαστικής προώθησης του δραμινού τουρισμού και στήριξης της ελληνικής ανεξερεύνητης υπαίθρου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. Κώστα Μπλούχος  για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτήν την τηλεδιάσκεψη παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών, όλων των Δημάρχων του Νομού, εμπλεκόμενων αρχών και φορέων της Δράμας και την πρόσκλησή του να συμμετάσχω σε αυτήν. Είμαι στην διάθεσή τους και δεσμεύομαι να εργαστώ προς την κατεύθυνση στήριξης πρωτοβουλιών τοπικών αρχών και φορέων αλλά και της ανάπτυξης μίας εθνικής στρατηγικής για έναν βιώσιμο εναλλακτικό τουρισμό 365 ημερών στην χώρα μας.