• «Σκαιή η συμπεριφορά του τέως Υπουργού σε εργαζόμενο»
  • «Να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες για τερματισμό της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ και επίτευξη μόνιμης ειρήνευσης στην περιοχή»

 

«Έχουμε ένα πρότυπο κακής συμπεριφοράς ενός ατόμου, ο οποίος έχει την ευθύνη της βουλευτικής του ιδιότητας και αντί αυτό να τον καθιστά σεμνό και έχοντα επίγνωση του βάρους της ευθύνης που φέρει, τον καθιστά προπετή, προκλητικό και επιτιθέμενο σε εργαζόμενο ο οποίος κάνει τη δουλειά του». Αυτά τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για το περιστατικό του κ. Αυγενάκη κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Και συμπλήρωσε:

«Βέβαια μπροστά στο μαγνητοσκοπημένο περιστατικό που αναντίρρητα δείχνει την σκαιή συμπεριφορά του τέως Υπουργού προς τον εργαζόμενο, αναγκάσθηκε να τα μαζέψει και να ζητήσει συγγνώμη. Μια συγγνώμη όμως που είναι υποκριτική γιατί ο κ. Αυγενάκης έχει δώσει δείγματα γραφής όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο».

«Η ευθύνη ανήκει τώρα στα θεσμικά όργανα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κινήθηκε μια διαδικασία και από τον Πρόεδρο της Βουλής. Πρέπει όμως να γίνει μια διάκριση Κακώς ήρθε σε σύζευξη με την περίπτωση της κ. Φωτίου. Η οποία δεν απευθύνθηκε σε κανένα. Η έκφραση η σκαιή που χρησιμοποίησε ήταν έκφραση οργής και εσωτερικής αγανάκτησης. Δεν είχε αποδέκτη. Καλό είναι ασφαλώς να αποφεύγονται τέτοιες εκφράσεις. Αλλά δεν πρέπει να μπαίνουν ούτε συμψηφιστικά, ούτε αντιπαραθετικά, κυρίως γιατί δεν έχουν ίδια απαξία και βαρύτητα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κύρωση δύο συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε δύο συγκεκριμένες συμβάσεις και πρέπει να τις δούμε στη συγκυρία και στις διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες που επιβάλλουν ανάληψη πρωτοβουλιών για δημιουργία διμερών σχέσεων που να μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας. Έτσι τις προσεγγίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί μέρος του αραβικού κόσμου. Παρά τις ενστάσεις, τις διαφωνίες και την κριτική που ασκούμε στο υφιστάμενο καθεστώς της δυναστείας των Σαούντ, αυτό δεν μας καθιστά εχθρούς της κρατικής υπόστασης της Σ. Αραβίας. Αλίμονο αν κάθε φορά πρυτάνευαν εσωτερικά πολιτικά κριτήρια για τη σύναψη διεθνών σχέσεων. Άρα το μείζον θέμα της παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων στη Σ. Αραβία είναι η αποφυγή εμπλοκής και συμμετοχής σε διένεξη. Η παρουσία πρέπει να έχει μόνο αμυντικό χαρακτήρα. Ο αρμόδιος Υπουργός παρέσχε τη σχετική διαβεβαίωση. Είμαστε εδώ να το παρακολουθήσουμε”.

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: «Ταυτοχρόνως προκύπτει η ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή. Το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί στο όνομα της αυτοάμυνας να συνεχίσει τον αφανισμό και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Άρα η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες που ανήκουν σε μια χώρα του στενού πυρήνα της ΕΕ, με παραδοσιακούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για επίτευξη ανακωχής, εκεχειρίας και ειρηνικής λύσης».