Τα αποτελέσματα από τη, μέχρι τώρα, εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα, παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που προχώρησε η κυβέρνηση για την παροχή φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα 4 βήματα που έγιναν προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

1ον. Με τον ν. 4646/2019, από το φορολογικό έτος 2020, ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, δύναται να υπαχθεί για 15 έτη σε εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή, εφόσον πληροί – σωρευτικά – συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μεταξύ αυτών, την πραγματοποίηση επένδυσης στην Ελλάδα ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ.

Με την καταβολή, ετησίως, κατ’ αποκοπήν φόρου 100.000 ευρώ, εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή. Παράλληλα, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή.

Η εναλλακτική φορολόγηση δύναται, με αίτηση του φορολογούμενου, να επεκταθεί και σε συγγενικά του πρόσωπα.

2ον. Το επόμενο βήμα για τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων έγινε με το ν. 4714/2020.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, από το φορολογικό έτος 2020, ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, δικαιούχος εισοδήματος από σύνταξη που προκύπτει στην αλλοδαπή, ο οποίος μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπάγεται, για 15 φορολογικά έτη, σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, εφόσον ισχύουν, σωρευτικά, συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει, κάθε φορολογικό έτος, αυτοτελώς φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, ενώ το εισόδημα που προκύπτει στην ημεδαπή φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

Για τους φορολογούμενους αυτούς, ο φόρος βεβαιώνεται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

3ον. Το πλαίσιο των φορολογικών κινήτρων συμπληρώθηκε με το ν. 4758/2020, στοχεύοντας στην προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Με τις διατάξεις του νόμου, από το φορολογικό έτος 2021, ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπάγεται για 7 φορολογικά έτη σε ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, εφόσον ισχύουν σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά στην Ελλάδα, ενώ δεν έχει εφαρμογή και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

4ον. Τέλος, το πλαίσιο προσέλκυσης στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό συμπληρώθηκε με το ν. 4778/2021.

Με αυτόν, θεσπίζονται σαφείς και διαφανείς κανόνες για τη σύσταση και λειτουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Συγκεκριμένα, παρέχονται κίνητρα ως προς τον τρόπο προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος των εν λόγω εταιρειών ειδικού σκοπού με βάση τις δαπάνες που πραγματοποιούν, ώστε η διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων υψηλής οικονομικής επιφάνειας, με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, να πραγματοποιείται από τις εταιρείες αυτές, εφόσον ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην προσέλκυση επενδύσεων.

Το λόγο εν συνεχεία πήρε ο κ. Βεσυρόπουλος ο οποίος σημείωσε τα εξής:

  • Τα παραδοσιακά μοντέλα του τόπου κατοικίας και εργασίας άλλαξαν σημαντικά
  • Θεσπίσαμε γεναία φορολογικά κίνητρα για φορολογικά πρόσωπα με διεθνή δραστηριότητα
  • Ο στόχος δεν αφορά μόνο την αύξηση φορολογικών εσόδων – Τα οφέλη είναι πολλά
  • Στοχεύουμε στον επαναπατρισμό των Ελλήνων, κυρίως της νέας γενιάς
  • Μέσα από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων προκύπτουν ουσιαστικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία της χώρας

Ποιοι και πόσοι μετανάστευσαν φορολογικά στην Ελλάδα

Από την πλευρά της η κ. Καλύβα ανέφερε ότι:

  • Η φορολογική πολιτική δεν είναι μόνο ένα εργαλείο που στηρίζει μόνο τη βιωσιμότητα των δημοσίων εσόδων
  • Επιλέξαμε συνειδητά τη φορολογία των φυσικών προσώπων
  • Ο όρος που βάλαμε να επενδύσει εντός 3ετίας στη χώρα ο νέος φορολογικός κάτοικος είναι ιδιαίτερα σημαντικός
  • Είδαμε ότι ξένοι επενδυτές εντάσσονται στο πλαίσιο όχι μόνο με την αγορά ακινήτων αλλά με γενικότερες επενδύσεις
  • Θεσμοθετούμε για πρώτη φορά εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας

Στη συνέχεια η κ. Καλύβα έκανε τον απολογισμό και γνωστοποίησε πως τα μέτρα προσέλκυσαν:

  • 20 επενδυτές, το 2020 (εγκρίθηκαν οι 18 αιτήσεις)  και 7 συγγενικά τους πρόσωπα από 9 χώρες εντός και εκτός ΕΕ – Σύνολο καταβληθέντων φόρων 1,9 εκατ. ευρώ
  • 57 επενδυτές το 2021 και 16 συγγενικά τους πρόσωπα από 18 χώρες εντός και εκτός ΕΕ – Σύνολο βεβαιωθέντος φόρου 7,9 εκατ. ευρώ
  • 8 συνταξιούχους (εγκρίθηκαν οι 7 αιτήσεις) το 2021 από 4 χώρες -Σύνολο εισπραχθέντων φόρων  19.000 ευρώ
  • 206 συνταξιούχους(εγκρίθηκαν οι 150 αιτήσεις) από 21 χώρες εντός και εκτός ΕΕ –  Δεν είναι γνωστό ακόμα το σύνολο των καταβληθέντων φόρων, καθώς εκκρεμούν οι εκκαθαρίσεις των δηλώσεων.
  • Περισσότερους από 1000 εργαζόμενους το 2021 – Η πλειοψηφία εξ αυτών είναι Έλληνες που είχαν φύγει στις αρχές του 2010 και πολλοί από Βρετανοί που θέλουν να αλλάξουν φορολογική έδρα λόγω Brexit

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου εδώ.

Πηγή: imerisia.gr