ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Α.Ε. ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ
- Σ. Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη σηματοδοτεί το πέρασμα στην Κυκλική Οικονομία»
Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 60.881.372,28 € (προ Φ.Π.Α.), από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον Δήμαρχο Δράμας και Πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Α.Ε. κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας.
Με το έργο αυτό, ουσιαστικό δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, αφού η ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης θα είναι η πρώτη που θα κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έχει εκπονηθεί ποτέ στο Δήμο μας με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες» σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το γεγονός ως «αλλαγή σελίδας στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα».
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας (ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης με δυναμικότητα 38.855 τν /έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΣΑΣΑ) και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ). Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα του συνόλου των Δήμων της Ροδόπης, καθώς και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης του Έβρου. Για να γίνει αυτό βέβαια, θα χρειαστεί να περάσουν 18 μήνες, αφού τόσος είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης που προβλέπεται στη σύμβαση και 65 εκ ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (αριθ. ενάρ. έργου 2017ΣΕ27510112) και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
«Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων του ανατολικού τομέα Θράκης ο οποίος περιλαμβάνει το νότιο τμήμα του Έβρου και τον Νομό Ροδόπης είναι το πρώτο μεγάλο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θα επιτρέψει τη διακοπή της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κομοτηνή και τη διάθεση στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης Σύμβασης σηματοδοτεί το πέρασμα στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας εφόσον πρόκειται για το πρώτο έργο στον νέο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας και χαρακτηρίζεται από οικονομία φυσικών και ενεργειακών πόρων, ανάκτηση υλικών, δημιουργία νέας εργασίας, με τρόπο ωφέλιμο και περιβαλλοντικά ορθό για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
«Το 2015 ολοκληρώσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το 2016 ακολούθησαν τα Περιφερειακά Σχέδια σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εντάξεις έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, δηλαδή στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ που περιλαμβάνει ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση. Επιλέξαμε διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, όχι μόνο ως προς το μέγεθος των έργων αλλά και ως προς την μορφή χρηματοδότησής τους. Σήμερα, νομίζω ότι γίνεται κατανοητό το αποτέλεσμα της επιλογής μας: η αλλαγή στη χρηματοδότηση των έργων συνέβαλε στην αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ, που δίνει στην περιοχή τη γρήγορη κατασκευή ενός έργου ύψους 18 εκατ. ευρώ, σε ένα συνολικό έργο που ξεπερνά το 60 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το Χώρο Υγειονομικής Ταφής, την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία υπηρεσία περιβαλλοντικά ορθή που δημιουργεί νέα εργασία, νέα υλικά και έχει χαμηλό κόστος. Πρόκειται λοιπόν για μία πραγματική αλλαγή σελίδας που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή πρακτική αλλά και την βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία».
«Προφανώς οι πολίτες περιμένουν όλα αυτά να τα δουν στην πράξη», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, επιβεβαιώνοντας την άριστη και πλήρη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση των τριών εμπλεκόμενων υπουργείων, δηλαδή του Οικονομίας, του Εσωτερικών και του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία συντονίζουν από κοινού το μεγάλο έργο της διαχείρισης των αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ύψους 1 δις ευρώ. «Ο Πρωθυπουργός δεν μας έχει αφήσει κανένα περιθώριο και είναι κατηγορηματικός: θα βοηθήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κανένα κομματικό ή άλλο κριτήριο τη χώρα να αλλάξει πορεία», υπογράμμισε.
Επίσης, «το εργοστάσιο του οποίου τη Σύμβαση κατασκευής υπογράφουμε σήμερα αποδεικνύει ότι τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά και να αλλάξει η διαχείριση των αποβλήτων. Η λειτουργία του θα σηματοδοτήσει την μετά την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή εποχή, εφόσον παραλαμβάνει χωριστό ρεύμα συλλογής οργανικών αποβλήτων που από φέτος είναι υποχρεωτική. Ήδη έχουμε ζητήσει την επιτάχυνση των δημοπρατήσεων αντίστοιχου εξοπλισμού από τα ΠΕΠ για να εξοπλιστεί όλη η Αυτοδιοίκηση με καφέ κάδο, απορριμματοφόρα, κλαδοτεμαχιστές κ.ά., και να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην συλλογή του οργανικού», επεσήμανε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι υπάρχουν δύο πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που έχουν ανακοινωθεί και είναι σε δημόσια διαβούλευση, η μία με την ΚΕΔΕ και η άλλη με τους ΦοΔΣΑ, και αφορούν στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους που έχουν υψηλότερη απόδοση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, να έχουν χαμηλότερο κόστος στις Μονάδες Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, επιτυγχάνοντας χαμηλότερα δημοτικά τέλη έως και 25%. «Άρα υπάρχει και κίνητρο για τους Δήμους και όφελος για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες» επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Με βάση λοιπόν την πολιτική της κυβέρνησης θέλουμε, σήμερα, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη που ανοίγει την ματιά της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, από την Αλεξανδρούπολη που επιδιώκει και συνάπτει γεωπολιτικές συμμαχίες, να γράψουμε την καινούργια σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην τροφοδότηση της Κυκλικής Οικονομίας».