Περί τα τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις για τους εκπαιδευτικούς

«Τάιμ άουτ» στα μέτρα και πρωτίστως στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε επαγγελματικές κατηγορίες πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει αποφασίσει να θέσει η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα τόσο για τον ρυθμό επισκέψεων των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα όσο και για την πορεία της πανδημίας.

Στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί πως ο στόχος του ζητούμενου τείχους ανοσίας είναι ρεαλιστικός, τα επόμενα βήματα σε σχέση με την υποχρεωτικότητα –πρωτίστως των εκπαιδευτικών– θα μπουν στο συρτάρι. Εάν όμως εκτιμηθεί πως η έναρξη του φθινοπώρου θα οδηγήσει σε έκρηξη των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο lockdown, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως εξάλλου προβλέπεται στη σχετική τροπολογία που ψηφίσθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή, από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο βρίσκονται, πέραν των εκπαιδευτικών, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα:

• Οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

• Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και ειδικότερα όσοι απασχολούνται στην ενέργεια, στην ύδρευση αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ypochreotikos-emvoliasmos-taim-aoyt-sta-epomena-vimata0

Προσωπική έκκληση

Βασική πηγή προβληματισμού  πάντος αποτελούν για το Μέγαρο Μαξίμου οι εκπαιδευτικοί, προς τους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσωπική έκκληση να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ανταποκριθεί περισσότερο από πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες στο προσκλητήριο και είναι εμβολιασμένοι σε υψηλό ποσοστό, της τάξεως του 75%. Ομως, στον αντίποδα, είναι προφανές πως εάν κάποιος δάσκαλος προσβληθεί από κορωνοϊό και υποχρεωθεί να μπει σε καραντίνα ή νοσήσει, η εκπαιδευτική διαδικασία στο τμήμα του θα «παγώνει» για μέρες, καθώς δεν θα είναι εύκολη η αναπλήρωση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα αποφασιστούν μετά τις 23 Αυγούστου, οπότε και θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα, παρότι προκειμένου να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε νέες επαγγελματικές κατηγορίες δεν απαιτείται καινούργια νομοθετική ρύθμιση. Είναι ως εκ τούτου προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο «εργαλείο» με φειδώ και μόνον εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Προς παράταση οδεύει και το μέτρο σύμφωνα με το οποίο μέχρι τις 31 Αυγούστου πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Γενικά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι όσο ο καιρός επιτρέπει τα «τραπεζάκια έξω» –στα οποία έχουν πρόσβαση και οι ανεμβολίαστοι–, το υφιστάμενο καθεστώς να παραμείνει ως έχει και να λάβει εν καιρώ τις αποφάσεις της με βάση την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατεί στη χώρα.

Εκτίμηση της κυβέρνησης ωστόσο είναι πως τον Αύγουστο τα κρούσματα μπορεί να ανέλθουν ακόμη και σε 5.000 ημερησίως, αλλά παράλληλα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι ελεγχόμενη. Και τούτο διότι μεγάλο μέρος των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά νεότερες ηλικίες που δεν οδηγούνται σε πολυήμερες νοσηλείες και, το κυριότερο, σπάνια χρειάζονται διασωλήνωση. Είναι όμως προφανές πως η αύξηση των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα δεν αφήνει αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου. Για τον λόγο αυτό, οι εκκλήσεις για εμβολιασμό είναι συνεχείς, ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διαμηνύεται επίσης ότι ο κορωνοϊός θα καταστεί πανδημία μόνο για τους ανεμβολίαστους, αλλά και πως δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι σενάριο για νέο γενικευμένο lockdown και μέτρα στήριξης όπως αυτά της άνοιξης του 2020 και του χειμώνα του τρέχοντος έτους. Παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση αμέσως μετά την επερχόμενη καλοκαιρινή ανάπαυλα επιθυμεί να «τρέξει» τα προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με έμφαση σε δράσεις που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Ειδικότερα, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν τους εξής τομείς:

• Απλοποίηση συναλλαγών με το κράτος – ένας μοναδικός αριθμός για κάθε πολίτη.

• Ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

• Aνακύκλωση.

• Μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.

• Επανακατάρτιση.

• Κυβερνοασφάλεια.

Πηγή: kathimerini.gr