Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2024, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους των Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, ενώ αρνητικά τάχθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, «Πόλη και Ζωή», «Ενώνουμε τη Δράμα» και «Project για τη Δράμα». Από τη συζήτηση απουσίαζε η άσκηση κριτικής προς τη διοίκηση, καθώς αποτέλεσε κοινή παραδοχή ότι επρόκειτο για τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας Δημοτικής Αρχής, χωρίς μάλιστα να έχει τον επαρκή χρόνο για να μπορέσει να εντάξει τις παρεμβάσεις που επιθυμούσε. Ως κοινό σημείο αιτιολόγησης της αρνητικής ψήφου από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρξε το ζήτημα της αύξησης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 10%, η οποία αποφασίστηκε πριν από ένα δίμηνο περίπου και η οποία εμπεριέχεται στον προϋπολογισμό. Από πλευράς διοίκησης αναδείχθηκε το θέμα της καθυστερημένης ψήφισης του προϋπολογισμού, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που είχε στη διάθεσή της η νυν Δημοτική Αρχή, συνδυαστικά με το γεγονός ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε προχωρήσει τη διαδικασία της σύνταξης. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε δεν υπήρχε καν προσχέδιο, το οποίο θα έπρεπε να είχε ετοιμαστεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος εισαγωγικά ανέφερε πως η τήρηση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δημοτών και του Δημάρχου. Ο κ. Τσακίρης ευχαρίστησε την Οικονομική Υπηρεσία για τη συνεργασία και επεσήμανε πως ο νέος προϋπολογισμός είναι κατά 90% συνέχεια των υποχρεώσεων και των έργων της προηγούμενης διοίκησης. Ακόμη, τόνισε πως καταγράφεται αστοχία κατά 60% στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως την τελευταία χρονιά η Τεχνική Υπηρεσία είχε απορροφητικότητα κατά 16,36%. Ο κ. Τσακίρης τόνισε πως «προχωράμε με σαφήνεια, με συνέπεια και εργατικότητα και για αυτά θα κριθούμε και κρινόμαστε καθημερινά». Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός έχει ως στόχους «να είναι όσο το δυνατόν πιο εξορθολογισμένος, να έχει επιτυχία και απόδοση στο τέλος της χρονιάς». Ακόμη, προανήγγειλε αναμορφώσεις του προϋπολογισμού «για να μπουν τα θέλω της διοίκησης».

Στην τοποθέτησή του, εκπροσωπώντας την παράταξη «Πόλη και Ζωή», ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μλεκάνης ανέφερε πως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό αυτής της Δημοτικής Αρχής και για αυτό «οι τοποθετήσεις υποχρεωτικά πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη». Όπως είπε, «ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει κανένα από τα οράματα ή αυτά που είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή». Μάλιστα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως λειτουργικό, «αλλά χωρίς να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στη Δράμα και τους Δραμινούς». Τέλος, ο κ. Μλεκάνης είπε πως ως παράταξη καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, επειδή συνδέεται με τα τέλη.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» και πρώην Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε πως τα προηγούμενα χρόνια ο ίδιος άκουγε «για προϋπολογισμούς χωρίς οράματα που δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα» και είχε συνηθίσει σε καταγγελτικούς λόγους. «Η δική μας παράταξη δημιουργεί μια άλλη λογική», πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος. Σχετικά με την καθυστέρηση σύνταξη του προϋπολογισμού, ο πρώην Δήμαρχος είπε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να συντάσσεται από τη νέα Δημοτική Αρχή. «Περιμένουμε την υλοποίηση του έργου που φαίνεται μέσα από την αποτύπωση του προϋπολογισμού» επεσήμανε ο κ. Μαμσάκος και εξήγησε πως ως παράταξη θα υπερψήφιζαν τον προϋπολογισμό, «μόνο στην περίπτωση που είχαμε μηδενικές αυξήσεις».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Αποστολίδης, εκπροσωπώντας την παράταξη «Project για τη Δράμα», ανέφερε αρχικά πως θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία ο συγκερασμός δύο άλλων προηγούμενων αποφάσεων, του προγράμματος τεχνικών έργων, το οποίο υπερψήφισαν ως παράταξη, και των τελών, τα οποία καταψήφισαν. Ο κ. Αποστολίδης επεσήμανε πως στον προϋπολογισμό «δεν μπορούν να αποτυπωθούν το δικό σας όραμα και αυτά που θέλετε να υλοποιήσετε» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλά περιθώρια για να υλοποιηθούν έργα».

Για τον προϋπολογισμό του Δήμου τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο κ. Τσακίρη και τις υπηρεσίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο προϋπολογισμός είναι εδώ, γιατί κάποιοι ίδρωσαν». Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός «δεν έχει τις πινελιές της νέας Δημοτικής Αρχής», προσθέτοντας πως «οι δικές μας παρεμβάσεις δεν ξεπερνάνε το διψήφιο νούμερο». Ακόμη, ο Δήμαρχος τόνισε πως ο προϋπολογισμός κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα τροποποιηθεί σε πολλά σημεία. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού «από αύριο μπορούμε να λειτουργήσουμε» και πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα ξεκινάει μια άλλη πορεία και ένα άλλο όραμα. Θα το δείτε και εσείς και οι πολίτες, οι οποίοι όντως περιμένουν πολλά».