ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
Καθώς συζητούσαμε για παλιές ταινίες, θυμήθηκα την ταινία ιταλικής παραγωγής του 1970 με πρωταγωνιστή τον Τζιάν Μαρία Βολοντέ. Το έργο είναι ένα αστυνομικό δράμα με μαύρο χιούμορ, μια σάτιρα για τη διαφθορά υψηλών κλιμακίων του κράτους (διηγείται την ιστορία ενός ανώτατου αξιωματικού που δολοφονεί την ερωμένη του και μετά τεστάρει αν η Αστυνομία θα καταφέρει να βρει ότι αυτός είναι ο δολοφόνος).
«Εγκλήματα λευκού κολάρου», ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε από καθηγητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου και παίχτηκε από τους σπουδαστές. Το έργο δείχνει το σύνολο εκείνων των παραβατικών συμπεριφορών που διαπράττονται από άτομα που βρίσκονται σε ανώτατα κοινωνικά στρώματα με εγκλήματα πολιτικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζονται από σήψη και διαφθορά. Είναι μια κατάχρηση οικονομικής και πολιτικής εξουσίας με μείωση πιθανοτήτων για ανακάλυψη ή σύλληψη ή καταγγελία ή και τιμωρία τους ακόμη.
Στην κοινωνία μας τα πολιτικά, ηθικά εγκλήματα είναι αντίθετα προς την επικρατούσα ηθική και καταδικάζονται από όλες τις κοινωνίες και συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων.
Ωστόσο υπεράνω πάσης υποψίας για «εγκλήματα» που γίνονται, μπορεί να είναι από τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, μπορεί να είναι ο γείτονας, ο κουμπάρος, ο θείος, ο συγγενής, ο γυμναστής, ο αστυνομικός, ο ιερωμένος, ο δικαστής, ο πολιτικός. Ένας από τους «δικούς μας» (Κώστας Μπογδανίδης). Τραγικές περιπτώσεις που κάνουν μια ολόκληρη κοινωνία να σοκάρεται. Η κοινωνία που πέφτει από τα σύννεφα! Η κοινωνία που εκπλήσσεται με αυτά που ακούει, αφού οι τύποι αυτοί είναι πάσης αμφιβολίας και υποψίας. Δεν έρχονται από άλλο χωριό ή άλλο πλανήτη (Κ. Μπογδανίδης).
Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι μας για μια ηθική κοινωνία.