Υπέγραψαν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), μετά την διαδικασία μεσολάβησης, μέσω του ΟΜΕΔ και της μεσολαβήτριας Αθηνάς Μαλαγαρδή.

Η νέα σύμβαση προβλέπει τα εξής:

  1. Είναι διετούς διάρκειας, έως 31/12/22
  2. Προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς
  3. Δίνει την δυνατότητα (σε περίπτωση πενθημέρου) χορήγησης των ρεπό μη συνεχόμενα.
  4. Προβλέπει χαμηλότερο μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο και μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες προϋπηρεσία, εφόσον εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικότητες της Δ κατηγορίας.
  5. Προβλέπει βασικούς μισθούς μειωμένους κατά 3%, από τους ισχύοντες βασικούς μισθούς, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20 δωματίων που βρίσκονται σε περιοχές με υψόμετρο 600 μ. και άνω.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ο κλάδος δεν είχε σε ισχύ ΣΣΕ.

Μέχρι τελευταία στιγμή, η βασική διαφωνία ήταν στο θέμα των μισθών, όπου η ΠΟΞ είχε ξεκινήσει την διαπραγμάτευση ζητώντας μείωση 10% για ένα χρόνο και η ΠΟΕΕΤ επέμενε σε μη μεταβολή τους, με τελική κατάληξη την μη μεταβολή. Αντιθέτως στο θέμα των 3 θεσμικών αιτημάτων, που είναι σημαντικά για την ξενοδοχία, η ΠΟΕΕΤ αποδέχθηκε την θέση της ΠΟΞ. Στην κατεύθυνση αυτή “έσπρωξε” και η μεσολαβήτρια που ορίστηκε από τον ΟΜΕΔ και η οποία είχε μεσολαβήσει ξανά, γνωρίζοντας άριστα τον κλάδο και τα δρώμενα.

Τουριστικοί παράγοντες εξέφραζαν την απορία τους για την διατήρηση των μισθών αμετάβλητων, καθώς όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, “σε μια χρονιά (σ.σ. 2020) που ο Τουρισμός δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ιστορία του και μπροστά μας έχουμε τουλάχιστον ένα εξάμηνο, που η κίνηση θα είναι από μηδενική έως πολύ χαμηλή, είναι προβληματική η διατήρηση των μισθών αμετάβλητων, δεδομένου ότι η ΠΟΞ είχε προτείνει την επαναφορά των μισθών στα σημερινά επίπεδα το 2022, ενώ είχε προτείνει εναλλακτικά και την μείωση στα επίπεδα του 5%”.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές σημαντικές τουριστικά περιοχές (Ρόδος, Χανιά, Ηράκλειο) έχουν τοπική ΣΣΕ.

Παράλληλα, στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο, διακόπηκε λόγω Covid και επαναλήφθηκε τον Αύγουστο, για να προχωρήσει σε μεσολάβηση, παρεισέφρησαν και παράγοντες εκτός των δύο φορέων, που δημιούργησαν προβλήματα…

Η νέα ΣΣΕ κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας και εκτός απροόπτου σήμερα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει δημοσιεύσει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, οι συναντήσεις μεταξύ ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, που πραγματοποιήθηκαν μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας της ΣΣΕ, από τον Αύγουστο, ήταν δύο και δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, καθώς η ΠΟΞ πρότεινε μειώσεις μισθών, τις οποίες αρνήθηκε να συζητήσει η ΠΟΕΕΤ κατά την διαπραγμάτευση, επιλέγοντας να ζητήσει διαμεσολάβηση.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Η μετενέργεια της ΣΣΕ έληξε στις 30 Νοεμβρίου και αναμένεται ακόμη να οριστεί από τον ΟΜΕΔ ο διαμεσολαβητής.

Η απόφαση του διαμεσολαβητή θα δεσμεύσει τις δύο πλευρές και η όποια αμφισβήτηση, μπορεί να είναι μόνο στα δικαστήρια, ενώ η παραπομπή σε διαιτησία, προϋποθέτει την συμφωνία και την δύο πλευρών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η προηγούμενη ΣΣΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2018 είχε υπογραφεί η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξε και ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

Η συμφωνία ήταν διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019 και προέβλεπε μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και την επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Ήταν η τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατήρησε το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της Σύμβασης.

Όπως είχε αποκαλύψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 15 Ιανουαρίου 2020, οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η συνάντηση έγινε μετά το προβλεπόμενο εξώδικο που απέστειλε στην ΠΟΞ η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και ήταν αναγνωριστική, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένα θέματα αυξήσεως μισθών, θεσμικά, κ.λπ., τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να οριστεί άμεσα.

Η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έληξε στις 31.12.2019 και σύμφωνα με το νόμο, η ισχύς της παρατάθηκε για ένα 3μηνο (μετενέργεια), και τον Φεβρουάριο, μεσούσης της μετενέργειας, συμφωνήθηκε η παράταση για έξι μήνες, μετά από πρόταση της ΠΟΕΕΤ, μέχρι 31 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΟΞ είχε προτείνει η παράταση να ισχύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: money-tourism.gr